Direktlänk till inlägg 4 maj 2013
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
Rivet skal av 1 liten apelsin
Glasyr:
2 dl florsocker
Ca 2 msk pressad saft av apelsin
60 g syltade apelsinskal (1 påse)
Gör så här:
Smörj och bröa en rund veckad form, en ambrosiaform, ca 26 cm i diameter.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker ljust och luftigt.
Rör i mjöl och apelsinskal.
Tillsätt matfettet.
Häll smeten i formen.
Gräddning:
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 30 minuter.
Stjälp upp kakan på galler och låt den kallna under formen.
Rör samman siktat florsocker med apelsinsaft.
Ta inte all saft från början utan späd försiktigt så att glasyren får en jämn och slät konsistens.
Bred den över den kalla kakan.
Fördela hackade apelsinskal ovanpå.
Förvaring:
Kakan smakar bäst nybakad men håller sig saftig ett par dagar.
Täck över med aluminiumfolie.
Kakan kan förvaras i frys ca 6 månader, men utan garnering.
Låt kakan tina i rumstemperatur 2-3 timmar och glasera den därefter.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|