Direktlänk till inlägg 11 maj 2013
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter + 20-30 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
3 ägg
2 dl socker
Rivet skal av ½ citron eller apelsin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnering:
10-15 mandlar
Gör så här:
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter eller t.ex en hjärtformad bakform, 1½ liter.
Smält matfettet och låt det svalna.
Skålla, skala och klyv eller strimla mandeln till garneringen.
Vispa äggen med sockret pösigt.
Rör ner citron- eller apelsinskal, mjölet blandat med bakpulvret och sist det avsvalnade matfettet.
Häll smeten i formen.
Gräddning:
Ställ formen på galler på nedersta falsen i ugnen i 175 grader.
Grädda kakan ca 40 minuter.
Lägg försiktigt mandlarna runt kanten eller strö strimlorna över ytan.
Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter.
Låt kakan svalna i formen.
Lossa kanterna och vänd upp kakan, först på tallrik och därefter så att ovansidan med mandeln kommer upp.
Täck med bakduk och låt den kallna.
Förvaring:
Svalt i burk eller plastpåse 3-6 dagar.
I frys 6 månader.
Fyriskaka:
Följ receptet ovan, men uteslut det rivna citrusskalet.
Skala 2-3 äpplen, dela och klyfta dem tunt.
Vänd klyftorna i en blandning av 2-3 msk socker och 1-2 tsk malen kanel och stick ner dem i smeten tätt intill varandra.
Strö över resterande sockerblandning.
Saffranskaka:
Följ receptet ovan, men uteslut citrusskalet.
Stöt istället 1 pkt (½ g) saffran med en sockerbit i en mortel om det behövs.
Blanda detta med 2 msk hett vatten och häll i blandningen före mjölet i äggsmeten.
Tillsätt också 1-2 dl lätt mjölade russin.
Man kan också låta russinen svälla i 2-3 msk konjak.
Sikta florsocker över kakan när den kallnat.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|