Alla inlägg under maj 2013

Av Maria - 15 maj 2013 22:30

Antal: 8 portioner

Tid: ca 20 minuter + 30 minuter i kyl

Ugn: 225°C, 10-15 minuter


Ingredienser:

8 piggham fläskkotletter


Apelsinmarinad:

4 apelsiner

1 dl koncentrerad apelsinjuice

2 msk balsamvinäger

2 msk olivolja

2 apelsinskal, rivet

2 finhackade röda chilifrukter


Paprikatapenade:

4 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden.
Låt marinera i kylskåp i minst 30 minuter.
Paprikatapenade: Dela paprikorna och kärna ur dem. Skär i klyftor, lägg på plåt och vänd dem i lite olja. Rosta i ugn 225°C, 10-15 minuter. Lägg paprikan i en plastpåse, låt svalna och skala den sedan. Mixa paprikan, vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Grilla kotletterna på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida.
Låt köttet vila innan det serveras tillsammans med paprikatapenade, grillade apelsinhalvor och till exempel potatisklyftor.

ANNONS
Av Maria - 15 maj 2013 18:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g potatis


Bbq-sås:

1 st rödlök

1 st vitlöksklyfta

½ st röd chili

1 tsk smör

1 tsk fänkålsfrö

2 tsk paprikapulver

2 msk japansk soja

2 tsk vitvinsvinäger

2 msk råsocker

2 dl ketchup


600 g fläskytterfilé

1 dl crème fraiche

2 msk majonnäs

1 st vitlöksklyfta

2 msk sweet chili

1 tsk dragon

3 krm salt

2 krm vitpeppar

½ st gurka

½ st rädisor, i strut

150 g sockerärtor

35 g machésallad


Gör så här:

Förbered grillen
Tvätta av potatisen och koka den mjuk om du inte redan kokat den dagen innan.
Gör BBQ-såsen.

Skala och finhacka rödlök, vitlök och chili.

Stek lök, vitlök och chili ett par minuter i smör i en gryta på medelvärme.

Lyft av grytan från plattan och rör i mortlade fänkålsfrö, paprikapulver, soja, vinäger, socker och ketchup.

Mixa slät.

Spara 2/3 av såsen till maten.
Grilla köttet och pensla undertiden med 1/3 av bbq-såsen.
Rör ihop crème fraiche, majonnäs, skalad och pressad vitlök, sweet chili, dragon, salt och peppar i en skål.
Hacka gurkan fint, strimla rädisorna och sockerärtorna.

Rör ihop med såsen.
Blanda såsen med kokt tärnad potatis.




ANNONS
Av Maria - 15 maj 2013 16:15

Ingredienser:

3 bananer

3 äpplen

3 apelsiner

150 g fikon

225 g socker

2,5 dl vatten

3/4 dl vitt vin


Gör så här:

Frukten skalas och skäres i bitar, fikonen skäras sönder.

Av socker och vatten kokas en klar lag, som får kallna, avsmakas med vin och hälles över frukten.

Vinet kan mycket väl uteslutas.

Av Maria - 15 maj 2013 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ dl hackad bladpersilja, och/eller gräslök
½ finhackad gul lök
2 msk kapris, hälften hackad
1 msk flingsalt
Nymalen svartpeppar
600 g strömmingsfiléer

 

Citronsmörsås:

1 hackad gul lök
1½ dl vatten
2 msk vit balsamvinäger, eller halva mängden vitvinsvinäger
5 persiljestjälkar
150 g smör
3 ägg, endast gulor
1 citron, rivet skal
3 msk pressad citron
½ tsk salt
Nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

Blanda örter, lök, kapris, hälften av saltet och lite svartpeppar.

Fördela blandningen på hälften av strömmingsfiléerna och lägg på resten av filéerna, köttsidorna mot varandra.

Hetta upp en grillpanna eller stekpanna utan fett och stek dem på medelstark värme, cirka 3 minuter på varje sida.

Salta med resten av saltet och peppra när du steker.


Citronsmörsås:

Koka upp lök, vatten, vinäger och persiljestjälkar och koka tills ½ dl vätska återstår.

Sila bort lök och stjälkar.

Smält smöret och låt det svalna.

Låt en kastrull med vatten sjuda upp.

Blanda vinägervätska och äggulor i en rostfri bunke och ställ den i det sjudande vattnet.

Vispa hela tiden tills blandningen tjocknar.


Fortsätt vispa och häll i det smälta smöret i en fin stråle (häll inte i bottensatsen).

Såsen ska vara tjock och fluffig.

Tillsätt rivet citronskal och citronsaft.

Ta bunken från värmen och smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 15 maj 2013 12:15




Antal: 6 portioner


Ingredienser:

150 g kålrot
2 medelstora morötter
2 äpplen
1 citron, pressad saft
½ dl koncentrerad apelsinjuice
½ tsk salt
½ krm peppar

 

Gör så här:

Skala rotfrukterna.

Riv dem fint och äpplena grovt.

Häll över citronsaft och apelsinjuice.

Smaka av med salt och peppar.

Låt stå och dra en stund före serveringen.




Av Maria - 14 maj 2013 22:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Broccoliköttbullar:

500 g nötfärs

1 ägg

½ dl grädde

½ broccolistånd

1 rödlök

1-2 vitlöksklyftor

4 soltorkade tomater i olja

Salt

Svartpeppar

Smör


Tomatsås:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 burk krossade tomater

1 lagerblad

1 tsk torkad basilika

Salt

Svartpeppar:


Tillbehör:

250 g fullkornstagliatelle

Färskriven parmesanost

Rostade pinjenötter


Gör så här:

Gör först tomatsåsen: Finhacka lök och vitlök och bryn dem gyllenbruna i en kastrull med olivolja. Tillsätt krossade tomater, lagerblad, salt och peppar. Låt koka på svag värme i minst 20 minuter.
Broccoliköttbullar: Blanda nötfärs, ägg och grädde i en skål. Skär broccolin i buketter och mixa dem tillsammans med rödlök, vitlöksklyftor och soltorkade tomater i en matberedare. Blanda ner mixet i nötfärsen. Smaka av med salt och peppar. Forma smeten till lagom stora köttbullar och stek dem i lite smör. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen och låt koka i 10 minuter.
Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
Blanda nykokt pasta med tomatsåsen och köttbullarna, toppa med parmesanost och pinjenötter och servera direkt.

Av Maria - 14 maj 2013 19:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl ris t ex bamati
400 g nötfärs
1 tsk salt
10 cm strimlad purjolök
1 grön strimlad paprika
200 g delade körsbärstomater
1 tsk torkad ingefära
2 ägg
2 msk vatten
1 msk olivolja

 

Enkel vitkålssallad:

300 g tunt strimlad vitkål
finrivet skal och saft av 1 lime
1 msk olivolja

 

Gör så här:

Koka ris.

Hetta upp en stor stekpanna och stek färsen tills den är brun och smulig.

Salta.

Vänd ner purjolök, paprika, tomat, ris och ingefära.

Varmhåll.

Vispa äggen lätt med vatten och lite salt.

Stek i olja i en annan panna.

Strimla omeletten och lägg ner i riset.

Blanda vitkålen med lime och olja och smaka av med salt.

Av Maria - 14 maj 2013 15:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

20 st potatis

4 st lagerblad


Örtsmör:

2 st hackade vitlöksklyftor

½ dl färsk basilika

½ dl färsk persilja

2 tsk dijonsenap

2 msk olivolja

100 g Smör

½ tsk salt


Gör så här:
Börja med smöret.

Mixa vitlök, örter, senap och olja.

Blanda eller mixa ner smöret.

Salta.

Forma till en rulle i smörpapper.

Låt stelna i kyl ca 1 tim.

Koka potatisen knappt mjuk i lättsaltat vatten.

Dela ev lagerbladen i två delar.

Trä potatis varvat med lagerblad på fyra grillspett eller blötlagda träspett.

Grilla spetten runtom 5-6 min.

Servera med örtsmöret.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se