Alla inlägg under maj 2013
Antal: 2 portioner alternativt 12 portioner
Ingredienser:
2 portioner:
5 kokta medelstora potatisar
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk (3%)
1 msk smör
1½ krm salt, efter smak
1 krm vitpeppar, efter smak
2 msk hackad dill, persilja eller gräslök
12 portioner:
2½ kg potatis
2 dl vetemjöl
1 3/4 liter mjölk (3%)
3 msk smör
2 tsk salt, efter smak
2 krm vitpeppar
2 dl hackad dill, persilja eller gräslök
Gör så här:
2 portioner:
Skala potatisen, skär den i tärningar.
Vispa ut mjölet med mjölken i en kastrull.
Lägg i fettet.
Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter.
Lägg i potatisen, rör om försiktigt och låt den bli genomvarm.
Smaka av med salt.
Blanda i klippt kryddgrönt.
12 portioner:
Borsta potatisen och koka den nätt och jämnt mjuk.
Häll av vattnet och låt den kallna.
Detta kan göras en dag i förväg.
Skala potatisen och skär den i tärningar eller små bitar.
Rör ut mjölet med lite av mjölken till en klimpfri redning.
Koka upp resten av mjölken med fettet i en rymlig gryta (4 liter).
Rör ner redningen.
Koka 3-5 minuter på svag värme, rör mot botten ett par gånger.
Tillsätt salt och peppar.
Lägg i potatisen och det kryddgröna, rör om försiktigt.
Låt potatisen bli genomvarm.
Smaka av.
Antal: 24 stycken
Ugn: 200 grader, ca 8 minuter
Vila: ca 30 minuter i kylen
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl (120 g) vetemjöl
1 litet ägg
Mousse:
250 g rarbarber
1 vaniljstång
2 msk röd outspädd saft, gärna rabarbersaft
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl kesella
12 jordgubbar
Ev. myntablad
Gör så här:
Rör smör, socker, havregryn och mjöl.
Rör i ägget och arbeta ihop till en deg.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt degen ligga i kylen ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 24 delar, tryck ut degen i 24 aluminiumformar.
Mjöla fingrarna om degen klibbar.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.
Låt kakorna kallna och stjälp dem ur formarna.
Skär rabarbern i skivor.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka rabarber, saft, socker, vaniljstång och frön till en tjock kräm 5-10 minuter.
Låt kallna.
Hit kan man förbereda.
Vispa grädden hårt och blanda ner den och kesellan i rabarberkrämen.
Låt moussen stå i kylen till servering.
Klicka moussen i havreformarna och garnera med en halv jordgubbe och ev. myntablad.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
3 bakpotatisar med skal
1 grön squash och 1 gul squash
1 aubergine
2 tsk salt
500 g grön sparris
3 paprikor
10 färska lökar med blast
Olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär potatis, squash och aubergine i ca ½ cm tjocka skivor.
Förväll potatisskivorna i lättsaltat vatten ca 3 minuter.
Låt rinna av.
Varva squash- och aubergineskivorna med 2-3 tsk salt i ett durkslag och ställ åt sidan.
Skär bort den nedre hårda delen på sparrisen.
Dela paprikorna och skär dem i ca 2 cm breda bitar.
Ansa löken och skär bort en bit av blasten.
Torka av squash- och aubergineskivorna.
Pensla grönsakerna med lite olja.
Grilla dem i omgångar tills de får färg och mjuknar.
Salta och peppra.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6oo g kolja- eller sejfilé
4 tomater
1 rödlök
1 kruka färsk basilika
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Sveciacréme:
1 burk créme fraiche
100 g riven stark sveciaost
½ tsk hel kummin
Salt
Svartpeppar
Dekoration:
Basilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 st portabellasvamp (stora bruna champinjonliknande svampar)
8-10 st vita champinjoner
50 g kantareller
1 dl god olivolja
1 tsk råsocker
Saften av 1/2 citron
Salt
Svartpeppar
1 dl plockad färsk mejram
Gör så här:
Skölj och skiva all svamp så tunt som det är möjligt.
Pensla tallrikarna med olivolja och fördela svampen på dessa.
Blanda olivolja, socker, svartpeppar och citronjuicen med stavmixer eller kör i food processor.
Smaka av med salt.
Häll eller ringla dressingen över svampen på tallrikarna och strö lite plockad mejram över alltsammans.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Kycklingspett:
ca 600 g kycklinglårfiléer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 msk limesaft
2 dl mezeyoghurt
2 msk olivolja
½ g saffran
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
8 träspett
Zucchiniris:
4 portioner basmatiris
1 zucchini
Salt
Peppar
1 kruka persilja
2 dl granatäppelkärnor
Gott till:
Mezeyoghurt
Gör så här:
Kycklingspett:
Skala och riv lök och vitlök.
Pressa limen.
Blanda lök och vitlök med limesaft, yoghurt, olivolja, saffran, gurkmeja, salt och svartpeppar.
Skär kycklingen i ca 2 cm stora tärningar.
Blanda kycklingen med yoghurten och låt stå i kylen minst 6 timmar, eller över natten.
Zucchiniris:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Kycklingspett:
Trä kycklingbitarna på spetten, grilla dem runt om, ca 10 minuter.
Vänd då och då.
Zucchiniris:
Ansa och skiva zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor, grilla dem någon minut på varje sida.
Krydda med salt och peppar.
Plocka och hacka persiljan grovt.
Vänd ner zucchinin och persiljan i riset.
Salta och peppra.
Strö över granatäppelkärnorna.
Servera kycklingspetten med zucchiniriset och lite extra yoghurt.
Ingredienser:
½ litet vitkålshuvud
250 g blomkål eller broccoli
2 hela vitlökar
4 morötter
2 msk salt
1 tsk rosépeppar
1 tsk gurkmeja
5 dl vitvinsvinäger
Gör så här:
Skölj och skär vitkål i munsbitar.
Bryt blomkålen eller broccolin i buketter.
Skala och dela vitlöken i klyftor.
Skala och skär morötterna i stavar.
Varva grönsakerna i en glasburk.
Krydda vinägern och häll den över grönsakerna i burken.
Se till att grönsakerna är täckta med lagen.
Låt stå minst en vecka.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 dl kokt bulgur (ca 3 dl före kokning)
½ dl olivolja
1 msk rödvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
1 broccolistånd
3 morötter
1 burk svarta oliver
1 påse mangold- eller ruccolasallad
Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisningen på paketet (ca 10 minuter) och lägg i en stor skål.Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|