Alla inlägg under maj 2013

Av Maria - 11 maj 2013 08:45

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter + 20-30 minuter


Ingredienser:

100 g margarin eller smör

3 ägg

2 dl socker

Rivet skal av ½ citron eller apelsin

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Garnering:

10-15 mandlar


Gör så här:

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter eller t.ex en hjärtformad bakform, 1½ liter.

Smält matfettet och låt det svalna.

Skålla, skala och klyv eller strimla mandeln till garneringen.

Vispa äggen med sockret pösigt.

Rör ner citron- eller apelsinskal, mjölet blandat med bakpulvret och sist det avsvalnade matfettet.

Häll smeten i formen.


Gräddning:

Ställ formen på galler på nedersta falsen i ugnen i 175 grader.

Grädda kakan ca 40 minuter.

Lägg försiktigt mandlarna runt kanten eller strö strimlorna över ytan.

Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter.

Låt kakan svalna i formen.

Lossa kanterna och vänd upp kakan, först på tallrik och därefter så att ovansidan med mandeln kommer upp.

Täck med bakduk och låt den kallna.


Förvaring:
Svalt i burk eller plastpåse 3-6 dagar.

I frys 6 månader.


Fyriskaka:
Följ receptet ovan, men uteslut det rivna citrusskalet.

Skala 2-3 äpplen, dela och klyfta dem tunt.

Vänd klyftorna i en blandning av 2-3 msk socker och 1-2 tsk malen kanel och stick ner dem i smeten tätt intill varandra.

Strö över resterande sockerblandning.


Saffranskaka:
Följ receptet ovan, men uteslut citrusskalet.

Stöt istället 1 pkt (½ g) saffran med en sockerbit i en mortel om det behövs.

Blanda detta med 2 msk hett vatten och häll i blandningen före mjölet i äggsmeten.

Tillsätt också 1-2 dl lätt mjölade russin.

Man kan också låta russinen svälla i 2-3 msk konjak.

Sikta florsocker över kakan när den kallnat.

Av Maria - 10 maj 2013 19:00




Ingredienser:

4 dl vetemjöl

1 dl socker

3 tsk bakpulver

2 tsk finstött kardemumma

100 g magarin

1 ägg

2 dl mjölk

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Smörj och bröa en rund form, ca 2 liter.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma.
Smula magarinet i mjölblandingen med en gaffel eller med fingertopparna.
Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt det till mjöl- och smörblandingen och rör till en jämn smet.
Lägg smeten i formen, släta till den på ytan och grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.



Av Maria - 10 maj 2013 17:45




Antal: 8 portioner


Ingredienser:

3 röda paprikor, halverade och urkärnade

2½ dl cream cheese eller keso

½ tsk cayennepeppar

salt


Till servering:

Körsbärstomater

Rädisor

Rosésallatsblad

Fasta champinjoner, halverade

Blomkålsbuketter

Selleristjälkar


Gör så här:

Värm upp ugnsgrillen.

Lägg paprikahalvorna med skalsidan uppåt på en bakplåt och grilla dem 10-15 minuter eller tills skalet börjar bli bubbligt och bränt.

Stoppa ner dem med en tång i en plastpåse, knyt ihop påsen och lägg åt sidan tills paprikan är sval nog att hanteras.
Ta ut paprikan ur påsen och dra av skalet.

Grovhacka fruktköttet och lägg det i en matberedare.

Kör det till en slät puré och häll ner den i en serveringsskål.
Rör ner cream cheese eller keso slätt, och rör sedan ner cayennepeppar och salt efter smak.

Täck över med plasfolie och låt stå kallt i kylskåpet fram till servering.
Ställ skålen mitt på ett stort fat och lägg upp tomater, rädisor, rosésallatsblad, champijoner, blomkålsbuketter och selleristjälkar runtom.

Servera.




Av Maria - 10 maj 2013 12:30




Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 50 minuter


Ingredienser:

900 g kycklingben
1 dl hoisinsås
½ tsk salt
4 dl risoni
150 g blomkålsris eller riven blomkål
3 msk smör
150 g minimozzarella
½ gurka, i stavar
250 g körsbärstomat på kvist
Salt

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Pensla kycklingen med hoisinsåsen och salta.

Rosta mitt i ugnen tills köttet lossnar från benet, ca 50 min.


Pensla gärna med skyn någon gång under ugnstiden.

Koka risonin, enligt anvisning på förpackningen, tillsammans med blomkålsriset (hela koktiden).

Häll av vattnet.

Tillsätt smöret och smaka av med salt.

Servera kycklingklubborna med blomkålsrisoni, mozzarella, tomat och gurka.




Av Maria - 10 maj 2013 10:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

480 g tonfisk


Sallad:

4 portioner färskpotatis

4 ägg

150 g haricots verts

1 romansallad

1 kruka persilja


Foliepaket:

2 rödlökar

50 g sardeller

250 g romantica tomater

1 dl kalamataoliver

½ dl olivolja

Peppar

Grillfolie


4 skivor levainbröd

2 msk olja

Salt

Citron


Gör så här:
Tina tonfisken.


Sallad:

Koka potatisen.

Lägg äggen i kokande vatten och koka i 6-7 minuter.

Spola i kallt vatten.

Koka haricots verts i saltat vatten ca 3 minuter.

Låt dem rinna av.

Ansa och skär salladen .

Hacka persiljan.


Foliepaket:
Skala och skär löken i klyftor.

Dela sardellerna.

Lägg tomater, oliver, lök och sardeller på ett dubbelvikt folieark.

Ringla över olivoljan och peppar.

Vik ihop och grilla ca 5 minuter.


Pensla tonfisken och brödet med oljan.

Salta och peppra och grilla tonfisken ca 30 sekunder på varje sida.

Grilla brödet.

Riv det yttersta av citronskalet över tonfisken.


Servera den grillade tonfisken med alla tillbehör.

Pressa citronsaften över salladen.

Salta och peppra.




Av Maria - 10 maj 2013 10:30

Antal: 2-15 portioner


Ingredienser:

2 dl vatten
1 dl ris
1 krm salt

 

4 portioner:

4 dl vatten
2 dl ris
½ tsk salt

 

10 portioner:

11 dl vatten
5 dl ris
1 tsk salt

 

15 portioner:

7½ dl ris
1.5 liter vatten
2 tsk salt

 

Gör så här:

Ungefärliga koktider:

Långkornigt ris ca 20 min specialbehandlat långkornigt ris - matris ca 25 min jasminris 10-25 min basmatiris 10-20 min avorioris ca 25 min råris ca 40 min, halva tiden om det får ligga i kallt vatten några timmar specialbehandlat råris -fullkornsris ca 25 min.


Se dessutom resp förpackning


1 dl okokt ris sväller vid kokning till 3-4 dl.


Specialbehandlat ris och basmatiris blir torrt och klibbfritt.

Långkornigt ris, jasminris och avorioris blir lite klibbiga.

Passar till risotto och asiatiska rätter.

Utmärkta att äta med pinnar.


Obs!

Tag den större vattenmängden till specialbehandlat långkornigt ris.

Koka upp vattnet i en kastrull eller gryta.

Skölj riset om det behövs.

Häll i ris och salt.

Koka upp, rör om och lägg på lock.

Koka riset på svag värme utan att lyfta på locket eller röra om.

Koktid, se marginalen och resp förp.

Ris som ska vara torrt är färdigt när vattnet kokat in och det blivit små gropar i riset.


I mikrovågsugn:

Lämpligt för högst 4 portioner.

Följ ugnens bruksanvisning.


Ugnskokt ris (15 personer):

Ugnstemperatur 200ºC.

Större mängd ris är praktiskt att koka i ugnen i ugnslångpanna med raka kanter (ca 30x40 cm).

Tag den större vattenmängden till specialbehandlat ris.

Sätt på ugnen.

Lägg riset i långpannan.

Koka upp vatten och salt i en kastrull.

Sätt in långpannan i mitten av ugnen och häll på det kokande vattnet.

Täck med en bakplåt.

Koka riset, men öka koktiden med ca 5 min.

Av Maria - 9 maj 2013 17:30

Antal: 2 limpor

Jäsning: dubbel storlek + ca 30 minuter

Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl vatten

2 msk olja

2 tsk salt

1 tsk fint krossad kummin

8-9 dl rågmjöl (400-450 g)

4 dl vetemjöl (240 g)


Gör så här:

Smula jästen i degbunke och slå på fingervarmt vatten.

Blanda ner salt, kummin och olja och arbeta in mjölet, lite åt gången.

Degen skall vara ganska fast.

Täck över och låt jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den, dela och forma till 2 limpor.

Sätt på plåt och låt jäsa ca 30 minuter.

Skåra limporna med vass kniv, pensla med ljumt vatten och sikta rågmjöl över.

Grädda brödet.

Ugnstemperatur 175-200 grader.

Gräddningstid ca 30 minuter.

Av Maria - 9 maj 2013 17:15

Antal: 25 stycken

Ugn: 225 grader, ca 10-12 minuter


Ingredienser:

ca 100 g chévreost

25 urkärnade dadlar

9 skivor bacon

tandpetare


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär bort kanterna på osten med en osthyvel.

Fyll dadlarna med osten med hjälp av en tesked.

Dela baconskivorna i 3 delar.

Linda bacon runt varje fylld dadel.

Fäst med en tanpetare.

Lägg dadlarna i en ugnssäker form.

Sätt formen mitt i ugnen 10-12 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards