Alla inlägg under maj 2013

Av Maria - 9 maj 2013 15:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g halloumi

1 st röd chili

1 st lime, saften

1 msk olivolja

Svartpeppar


Gör så här:

Skär osten i skivor och grilla den på båda sidorna.

Skär den i mindre bitar och lägg på ett fat.
Hacka chilin fint och strö över.

Pressa över lime och ringla över olja.

Krydda med peppar.




Av Maria - 9 maj 2013 12:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

600 g laxfilé, utan skinn
2 tsk flingsalt
½ msk olivolja

 

Hasselbackare:

500 g potatis
500 g färska rödbetor
3 msk olivolja
1 tsk salt

 

Fetaostkräm:

3 dl yoghurt 10%
½ kruka färsk basilika
150 g fetaost
1 liten vitlöksklyfta, riven
2 tsk olivolja
Salt

Svartpeppar

 

Till servering:

150 g sockerärter
1 citron, i klyftor
½ kruka basilikablad

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Skala potatis och rödbetor.

Lägg en potatis på en träslev och skär tunna snitt med vass kniv till slevens kant.

Fortsätt med all potatis och rödbetorna.

Fördela på en ugnsplåt.

Ringla över olja och strö på salt.

Rosta mitt i ugnen ca 45 min.

Pensla snittytorna då och då med oljan i formen.


Mixa basilikan med hälften av yoghurten till fin grön färg.

Tillsätt resten av yoghurten och smula ner fetaosten.

Smaka av med vitlök, olivolja, salt och peppar.

Skär laxen i tärningar och trä upp på spett.

Salta. Stek runt om till fin färg i olja i en het stekpanna.

Mitten ska gärna fortfarande vara rå.

Servera laxen med hasselbackare, fetaostkräm, sugarsnaps, citron och basilika.

Av Maria - 9 maj 2013 10:30




Antal: 3 portioner


Ingredienser:

4 äggulor
2 msk socker
2 msk marsalavin, portvin eller söt sherry

 

Gör så här:

Lägg äggulor och socker i en liten kastrull.

Vispa gulor och socker pösigt.

Vispa sedan i vinet, lite i taget.

Sätt kastrullen på svag värme eller i en större kastrull med hett vatten och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och krämig.

Om värmen blir för hög stelnar äggen och krämen skär sig.




Av Maria - 8 maj 2013 21:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 majskolvar

2 tomater, hackade

1 näve körsbärstomater, delade

2 salladslökar, tunt skurna

2 msk gräslök, grovt hackad

½ rödlök, finhackad

Salt

Peppar


Vaniljvinägrett:

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

En nypa vaniljpulver eller frön från 1/4 vaniljstång


Gör så här:
Koka majskolvarna ca 15 minuter i saltat vatten.

Grilla den kokta majsen i några minuter så att dne får färg.

Skär bort majs från kolvarna och lägg i en skål.

Blanda med de olika tomaterna och all lök.

Vispa ihop olivolja, vinäger och vaniljpulver till en vinägrett.

Slå vinägretten över salladen och smaka av med salt och peppar.




Av Maria - 8 maj 2013 17:00




Antal: ca 75 st

 

Ingredienser:

175 g smör eller magarin

1 dl socker

2 dl (ca 125 g) nötkärnor

3 dl vetemjöl

2 msk mjölk eller grädde

 

Garnering:

50 g blockchoklad

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Rör matfett och socker.
Tillsätt de malda eller finhackade nötkärnorna och mjölet.
Rör till sist i vätskan.
Rulla ut degen till knappt fingertjocka längder.
Lägg dem bredvid varandra.
Skär alla längderna på samma gång i 5 cm långa bitar.
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Smält blockchokladen i vattenbad.
Doppa ena änden av kakorna i choklad.



Av Maria - 8 maj 2013 16:45

Antal: ca 50-60 stycken

 

Ingredienser:

200 g smör eller magarin

1½- 2 dl (175 g) socker

1 äggula

1½ msk sirap

½ tsk kardemumma

2 tsk kanel

2 tsk bikarbonat

5-6 dl (350 g) vetemjöl

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg.
Dela den i 50-60 bitar.
Rulla ut varje del till en ca 10 cm lång längd.
Böj den som en hästsko och tryck till med en gaffel.
Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen.

Av Maria - 8 maj 2013 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg potatis

2 st salladslök


Dressing:

3 dl räddfil

1 st pressad vitlöksklyfta

1 msk gul lök

2 msk hackad färsk gräslök

1 tsk salt

1 krm peppar


Gör så här:

Koka potatisen i lättsaltat vatten.

Låt svalna och skär den i bitar.

Skala och skiva löken.

Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Blanda med potatis och lök.

Av Maria - 8 maj 2013 10:30

Antal: 3 dl

Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

3 paprikor, stora och röda
1½ dl solrosfrön
1 krm kajennpeppar
Havssalt
½ tsk citron
2 rosmarinkvistar

 

Gör så här:

Sätt ugnen påå 200°.

Dela och kärna ur paprikorna.

Lägg dem på en plåt med skalet uppåt.

Ugnsrosta ca 40 min, tills de blivit lite brända.

Ta ut dem ur ugnen och låt svalna.

Rosta solrosfrön, kajennpeppar och salt hastigt i en torr, het panna.

Skala paprikorna när de svalnat helt.

Skär i stora bitar.

Mixa till en slät röra i matberedare tillsammans med solrosfrön, citronsaft och rosmarin.

Smaka av och häll röran i en lufttät glasburk. håller i kylskåp upp till 2 veckor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards