Alla inlägg under maj 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g halloumi
1 st röd chili
1 st lime, saften
1 msk olivolja
Svartpeppar
Gör så här:
Skär osten i skivor och grilla den på båda sidorna.
Skär den i mindre bitar och lägg på ett fat.
Hacka chilin fint och strö över.
Pressa över lime och ringla över olja.
Krydda med peppar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
600 g laxfilé, utan skinn
2 tsk flingsalt
½ msk olivolja
500 g potatis
500 g färska rödbetor
3 msk olivolja
1 tsk salt
3 dl yoghurt 10%
½ kruka färsk basilika
150 g fetaost
1 liten vitlöksklyfta, riven
2 tsk olivolja
Salt
Svartpeppar
150 g sockerärter
1 citron, i klyftor
½ kruka basilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Skala potatis och rödbetor.
Lägg en potatis på en träslev och skär tunna snitt med vass kniv till slevens kant.
Fortsätt med all potatis och rödbetorna.
Fördela på en ugnsplåt.
Ringla över olja och strö på salt.
Rosta mitt i ugnen ca 45 min.
Pensla snittytorna då och då med oljan i formen.
Mixa basilikan med hälften av yoghurten till fin grön färg.
Tillsätt resten av yoghurten och smula ner fetaosten.
Smaka av med vitlök, olivolja, salt och peppar.
Skär laxen i tärningar och trä upp på spett.
Salta. Stek runt om till fin färg i olja i en het stekpanna.
Mitten ska gärna fortfarande vara rå.
Servera laxen med hasselbackare, fetaostkräm, sugarsnaps, citron och basilika.
Antal: 3 portioner
Ingredienser:
4 äggulor
2 msk socker
2 msk marsalavin, portvin eller söt sherry
Gör så här:
Lägg äggulor och socker i en liten kastrull.
Vispa gulor och socker pösigt.
Vispa sedan i vinet, lite i taget.
Sätt kastrullen på svag värme eller i en större kastrull med hett vatten och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och krämig.
Om värmen blir för hög stelnar äggen och krämen skär sig.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 majskolvar
2 tomater, hackade
1 näve körsbärstomater, delade
2 salladslökar, tunt skurna
2 msk gräslök, grovt hackad
½ rödlök, finhackad
Salt
Peppar
Vaniljvinägrett:
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
En nypa vaniljpulver eller frön från 1/4 vaniljstång
Gör så här:
Koka majskolvarna ca 15 minuter i saltat vatten.
Grilla den kokta majsen i några minuter så att dne får färg.
Skär bort majs från kolvarna och lägg i en skål.
Blanda med de olika tomaterna och all lök.
Vispa ihop olivolja, vinäger och vaniljpulver till en vinägrett.
Slå vinägretten över salladen och smaka av med salt och peppar.
Antal: ca 75 st
Ingredienser:
175 g smör eller magarin
1 dl socker
2 dl (ca 125 g) nötkärnor
3 dl vetemjöl
2 msk mjölk eller grädde
Garnering:
50 g blockchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.Antal: ca 50-60 stycken
Ingredienser:
200 g smör eller magarin
1½- 2 dl (175 g) socker
1 äggula
1½ msk sirap
½ tsk kardemumma
2 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
5-6 dl (350 g) vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg potatis
2 st salladslök
Dressing:
3 dl räddfil
1 st pressad vitlöksklyfta
1 msk gul lök
2 msk hackad färsk gräslök
1 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Låt svalna och skär den i bitar.
Skala och skiva löken.
Rör ihop ingredienserna till dressingen.
Blanda med potatis och lök.
Antal: 3 dl
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
3 paprikor, stora och röda
1½ dl solrosfrön
1 krm kajennpeppar
Havssalt
½ tsk citron
2 rosmarinkvistar
Gör så här:
Sätt ugnen påå 200°.
Dela och kärna ur paprikorna.
Lägg dem på en plåt med skalet uppåt.
Ugnsrosta ca 40 min, tills de blivit lite brända.
Ta ut dem ur ugnen och låt svalna.
Rosta solrosfrön, kajennpeppar och salt hastigt i en torr, het panna.
Skala paprikorna när de svalnat helt.
Skär i stora bitar.
Mixa till en slät röra i matberedare tillsammans med solrosfrön, citronsaft och rosmarin.
Smaka av och häll röran i en lufttät glasburk. håller i kylskåp upp till 2 veckor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|