Alla inlägg under maj 2013

Av Maria - 7 maj 2013 21:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
400 g cocktailtomater

2 paprikor, gärna i olika färger

2 rödlökar

200 g champinjoner

2 vitlöksklyftor

Olivolja

Örtsalt


Dressing:

2 msk olivolja

2 tsk sumak, mald turkisk krydda

½ tsk salt


Gör så här:

Dela tomaterna en gång och skär paprikan i bitar.

Skär rödlöken i klyftor, dela champinjonerna och skala vitlöken.

Lägg grönsakerna på ett stort ugnsfast fat.

Ringla över olivolja och strö på örtsalt.

Ugnsbaka i 225 grader i ca 20 minuter.

Pressa de rostade vitlöksklyftorna och blanda dem med olivolja, sumak och salt.

HÄll dressingen över de varma grönsakerna.




Av Maria - 7 maj 2013 16:30

Antal: 3-4 portioner

 

Ingredienser:

40 g mjöl
40 g kakao
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
aningens salt
1 ägg
1 tsk matolja

 

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna.

Gör ett hål i mitten av dem, och häll i ägget och oljan.

Rör med en träsked tills degen börjar gå ihop, och arbeta sedan ihop den med händerna till en slät och elastisk deg. Svep in den i plastfolie, och låt vila i en halvtimme.
Ta fram pastamaskinen, och kör igenom degen på den största inställningen tills den är silkig.

Sen är det dags att tunna ut den - jag kör tills nästa finaste inställningen på min maskin.

Skär sedan degen i tagliatelle. Koka i osaltat vatten i två minuter.

Servera med frukt och lättvispad grädde.

Av Maria - 7 maj 2013 16:15




Ingredienser:

225 g kikärter

2 eller fler vitlöksklyftor

4 msk yoghurt

3 msk olivolja

½ finhackad paprika

en handfull hackad persilja

saften av 1-2 citroner

 

Gör så här:

Häll ärtorna i en kastrull och tillsätt vatten så de precis täcks, men inte mer.
I med vitlöksklyftorna och koka upp.
Låt sjuda under lock i 30 min.
Om så behövs, tillsätt lite vatten efterhand.
Häll oljan, citronsaften, yoghurten och hälften av ärtorna med sitt spad i en mixer.
Kör några varv tills det blir en slät massa och tillsätt resten av ärtorna (späd ev med lite vatten om det verkar för tjockt).
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp i en skål och garnera med hackad persilja och paprika.



Av Maria - 7 maj 2013 10:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 msk fiskfond med vin
1 tsk ljus majsena, eller efter behov
2 tsk dijonsenap
3 msk klippt gräslök och persilja

 

Gör så här:
Koka upp vatten, crème fraiche och fiskfond.

Strössla ner lite redning och koka ca 1 minut.

Smaka av med senap och kanske lite salt.

Vänd ner finhackat kryddgrönt och håll såsen varm.




Av Maria - 7 maj 2013 09:30




Antal: 25-30 stycken

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Deg:

2 hg smör eller margarin

2 hg (knappt 3½ dl) vetemjöl

2 msk vatten

2 msk grädde


Fyllning:

1 hg sötmandel

Drygt 3 dl florsocker

3 äggvitor


Gör så här:

Fördela fettet i mjölet, häll i vätskan och arbeta snabbt ihop till en deg.

Kavla ut och vik den i 3 delar.

Upprepa sedan kavling och vikning 3 gånger.

Låt degen ligga kallt mellan vikningarna.


Gör iordning fyllningen medan degen vilar.

Skålla och mal mandeln.

Sedan rörs, inte vispas, mandel, socker och äggvitor ca 10 minuter.

Allt ska blandas väl, och det är viktigt att fyllningen rörs om precis innan formarna fylls, annars delar den sig.


Klä väl smorda formar med degen, men spara lite av den till kryssen.

Häll i fyllningen - men inte ända upp - den höjer sig under gräddningen.

Lägg på ett kryss av degremsor och grädda vid 175 grader ca 20 minuter.

Stjälp upp kakorna att kallna på galler.




Av Maria - 6 maj 2013 22:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 stor sötpotatis

1 schalottenlök

4 msk rödvinsvinäger

3 msk vatten

Salt

Vitpeppar

2-3 msk smör, mjukt

2 msk hackad färsk dragon

1 msk hackad persilja


Gör så här:

Skala och skär sötpotatisen i stora bitar.

Koka bitarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, det tar ca 10-15 minuter.

Häll av vattnet.

Finchacka löken.

Koka upp löken i vinäger och vatten i en kastrull.

Koka samman tills vätskan reducerats till hälften.

Sila bort löken och mät upp så att mängden vinäger är ca ½ dl.

Späd med vatten om det behövs för att få rätt mängd.

Mixa sötpotatisen med vinägern.

Smaka av med salt och peppar.

Mixa ner smöret och tillsätt dragon och persilja.


En kul variant av beanaise som blir lite tjockare i konsistensen och därför passar bra till grillat.




Av Maria - 6 maj 2013 20:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 majskolvar, gärna färska

Lite olja

2 dl grovt riven parmesan

1½ dl finhackad bladpersilja

Rökt paprikapulver


Sås:

2 dl lätt créme fraiche

1 dl majonnäs

Salt

Peppar


Gör så här:

Förväll majskolvarna i lättsaltat vatten i 8 minuter.

Om de är färska ta bort blasten.'


Gör såsen:

Blanda créme fraiche, majonnäs, salt och peppar.


Pensla majskolvarna med lite olja och grilla dem över en fin glödbädd.

Lägg en sträng med sås ovanpå de nygrillade majskolvarna.

Strö på riven parmesan, persilja och paprikapulver.

Servera majskolvarna medan de är varma.




Av Maria - 6 maj 2013 18:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
200 g kyckling, skinn och benfri

200 g fläskfilé

200 g ryggbiff

100 g smakrik korv

4 små lökar

4 fasta champinjoner

Allround rub

16 st grillspett av trä, blötlagda


Gör så här:

Skär köttet och grönsakerna i fina bitar.

Trä upp allt på spett, använd dubbla pinnar så att spetten håller sig raka och fina.

Smaksätt med rubben, gnid in kryddorna ordentligt och grilla sedan på medelvarm grill.

Servera spetten med grillade grönsaker och aioli.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards