Alla inlägg under maj 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg blåmusslor
Dressing:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 snackmorötter
1 dl olivolja
2 dl vitt matlagningsvin
½ tsk salt
½ kruka körvel
½ kruka persilja
Gott till:
Levainbröd eller baguette
Citronklyftor
Gör så här:
Dressing:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skiva morötterna tunt.
Fräs lök, vitlök och morot i lite av olivoljan i en panna där också musslorna får plats.
Tillsätt vinet och låt det koka ner till hälften.
Tillsätt saltet och resten av olivoljan.
Hacka körveln och persiljan.
Häll musslorna på grillen.
Lägg på locket och grilla dem 2-3 minuter eller tills de öppnar sig.
Vänd ner musslorna och örterna i dressingen.
Servera musslorna med bröd och citron.
Antal: till ca 1 kg fisk (t.ex. lax eller tonfisk)
Ingredienser:
½ dl farinsocker
½ dl kinesisk soja
½ dl vatten
½ dl olja
1 riven vitlöksklyfta
Rivet skal av ½ citron
½ tsk mald svartpeppar
Gör så här:
Ingredienser:
8 st ägg, stora
1 st rödbeta, kokt och skalad, medelstor
½ dl majonnäs1 tsk wasabipasta2 tsk dijonsenap3 tsk gräslök, finhackad
16 st myntablad1 tsk salt1 tsk svartpeppar, malen
Gör så här:
Koka äggen i 10 minuter och låt sedan svalna.
Skala äggen, dela dem på längden och ta ur äggulorna och lägg dem i en skål.
Skär rödbetan i mindre bitar och mixa ihop med äggulor, majonnäs, senap, salt, peppar, wasabi och gräslök.
Lägg upp äggvitorna på ett fat och fyll med blandningen.
Toppa med myntablad.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 kg färsk laxsida, med skinn
1 dl strösocker
½ dl salt
1 msk krossad vitpeppar
1 grapefrukt, rivet skal (endast det orangea)
2 msk pressad grapefrukt
2 citroner, riven skal (endast det gula)
1 dl hackad dill
Dillvippor och citron till garnering
Gör så här:
Blanda socker, salt, vitpeppar. citrusskal och grapefruktsaft.
Gnid in blandningen på laxens köttsida.
Fördela dillen ovanpå.
Lägg laxen i en ren plastpåse, knyt och lägg på ett stort fat med skinnsidan uppåt.
Lägg på en tyngd.
Grava i kylskåp ca 2 dagar.
Vänd på laxen några gånger under tiden.
Skär laxen i tunna skivor på snedden vid servering.
Garnera med dill och citron.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g champinjoner
2 st vitlöksklyfta
2 msk smör
30 g persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
8 st ägg
8 msk vatten
1 tsk salt
2 msk smör
Gör så här:
Skölj champinjonerna och skär dem i skivor
Skala och finhacka vitlöken
Fräs svamp och vitlök i smöret i en stekpanna ca 5 min
Rör ner persilja, salt och peppar
Håll varmt
Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt
Hetta upp smöret tills det blivit gyllenbrunt i en stekpanna
Stek omelettsmeten på knapp medelvärme i stekpannan
Rör försiktigt i äggsmeten några gånger under stektiden, ca 4 min
Omeletten är färdig när äggstanningen stannat men fortfarande är lite krämig på ytan
Lägg på persiljechampinjonerna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g salt sill eller motsvarande mängd filéer
3 kokta potatisar
5 medelstora inlagda rödbetor
2 äpplen
1 ättiksgurka
1 liten gul lök
1 dl rödbetslag
Nymalen peppar
Gör så här:
Vattlägg sillen. Skölj av saltet på sillen.
Klipp eller skär upp fisken och tag ur maginnehållet.
Sillen kan vara hel eller skäras i filéer, men med skinn och ryggben kvar.
Då lakas de fina smakämnena inte ur under vattläggningen.
Lägg sillen i rikligt med kallt vatten, minst 3-4 liter till 2 sillar eller 4 filéer, helst i en rostfri bunke. Rostfritt stål tar inte åt sig lukt och smak av sillen, det gör däremot plast.
Plast kan användas om sillen vattläggs i en stor plastpåse som ställs i plastkärlet.
Vattlägg hela sillar upp emot 1 dygn.
Tiden kan kortas något om vattnet byts en eller ett par gånger.
Vattlägg sillfiléerna 6-8 timmar, byt vatten en gång under tiden.
Skär ett litet smakprov och känn efter om sältan är lagom.
Om filead sill vattläggs för länge blir den urlakad i smaken.
Filea och flå salt sill:
Skär loss den övre filén med kniven tätt intill ryggbenet.
Skär sedan bort ryggbenet med knivseggen lätt uppåtlutad.
Skär därefter bort sidbenen.
Skinnet kan dras av innan sillen fileas eller när den är filead.
Lossa i båda fallen skinnet vid huvudändan och drag mot stjärten.
Skär alla ingredienser i små tärningar.
Potatis, rödbetor och äpple kan också rivas på rivjärnets grova sida, men salladen blir då mer mosig. Blanda allt i en skål. Smaksätt ev med lite peppar.
Låt gärna salladen stå svalt ca 1 dygn för att "mogna" i smaken.
Packa gärna salladen i en rundbottnad skål och stjälp upp den vid serveringen.
Antal: ca 25 stycken
Ingredienser:
2 pkt halloumiost (á 250 g)
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1 rödlök
2 msk olivolja
Svartpeppar
Eventuellt flingsalt
Material:
Träspett
Garnering:
Färsk timjan eller bladpersilja
Gör så här:
Skär halloumi, paprika och lök i mindre bitar. Hetta upp stekpanna med lite olivolja i och stek bitarna runt om. Strö på svartpeppar och eventuellt lite flingsalt.Antal: 20 portioner
Ugn: 225 grader, 35 minuter
Ingredienser:
1 msk salt
1 knippe gräslök, finskuren
2 kg färskpotatis
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 st rödlök, finhackad
1 msk honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Tvätta och borsta potatisen ren.
Blanda potatis, olivolja, balsamvinäger, honung och salt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Baka mitt i ugnen ca 35 min tills potatisen blivit mjuk och fått fin färg.
Garnera med rödlök och gräslök.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|