Alla inlägg under maj 2013
Antal: 6 personer
Ingredienser:
1 kg räkor med skal
7 skalade vitlöksklyftor, som finhackats
2 msk hackad persilja
½ dl olivolja
Gör så här:
Rensa räkorna och blanda med vitlök och persilja.
Låt stå i 5-6 timmar.
Hetta därefter upp oljan och slå i räkröran.
Rör om och låt puttra i 3-7 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Passar bra som cocktailstilltugg.
Antal: 20 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 ägg
1½ dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
200 g skållad och fint mixad sötmandel
1/4 citron, rivet skal
1 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl florsocker
Gör så här:
Vispa samman ägg, flor- och vaniljsocker.
Blanda i resten av ingredienserna och låt smeten stå och svälla, cirka 2 minuter.
Konsistensen ska inte vara för lös, tillsätt eventuellt ytterligare lite mjöl.
Forma runda små kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.
Pudra kakorna med florsocker när de kallnat.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g frysta eller färska brytbönor
2 finhackade vitlöksklyftor
1½ msk sesamolja eller margarin
1½ msk balsamvinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
300 g grovhackade valnötter
1 tsk brunt farinsocker
3 msk finklippt persilja eller färska korrianderblad
1 röd paprika, i klyftor
Gör så här:
Hetta upp woken på medelstark värme och häll i fettet.
Fräs bönorna och vitlöken 2-3 minuter under omrörning.
Tillsätt vinäger, paprika, salt, valnötter och ev brun farin.
Rör om och låt rätten småkoka 2-3 minuter under omrörning.
Garnera med persilja eller korianderblad och paprikaklyftor.
Servering:
Servera rätten varm till frästa köttstrimlor eller som entrérätt med bröd.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
800 g potatis
2 msk raps/matolja
1 tsk flingsalt
Picklad rödlök:
2 st rödlökar
½ dl strösocker
1 dl vitvinsvinäger
Sallad:
200 g vitkål
2 dl yoghurt
1 msk majonnäs
2 msk sweet chilisås
1 st aubergine
200 g halloumi
2 msk raps/matolja
3 krm flingsalt
3 krm grovmalen svartpeppar
4 st hamburgerbröd
50 g spenat
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär potatisen i stavar och lägg i ugnsfast form.
Ringla över olja och salta.
Laga i ugn ca 30 min.
Pickla rödlöken.
Skala och strimla rödlökarna.
Värm vinäger och socker i en gryta tills sockret löst sig.
Dra av från plattan och rör i lök.
Gör salladen.
Strimla vitkålen fint och lägg i en skål.
Rör ner yoghurt, majonnäs och sweet chili.
Skär aubergine och halloumi i skivor och stek i olja.
Krydda auberginen med salt och peppar under tiden du steker.
Servera med hamburgerbröd och spenat.
Ingredienser:
1 kg gul- eller rödbetor
Pepparrot
Lag:
1/4 l ättiksprit
1/4 l vatten
6 dl Rörsocker
1 bit torkad ingefära
1 tsk vitpepparkorn
1 tsk kryddnejlikor
1 kanelstång
Gör så här:
Borsta rödbetorna noga i kallt vatten.
Skär bort blasten men skada inte fästet och skär eventuellt bort det yttersta av roten.
Koka betorna knappt mjuka i vatten, 15-20 minuter beroende på betornas storlek.
Häll av vattnet och skala rödbetorna genom att ta dem mellan händerna och trycka bort skalet.
Skär betorna i klyftor och lägg på burk.
Skala pepparroten och skär den i bitar.
Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp.
Sila bort kryddorna och häll den varma lagen över betorna.
Förslut.
Förvara svalt.
Garnerna med skivade körsbärstomater, salladslök och färsk persilja. Servera med en krispig grönsallad.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
4 bananer
2 lime
4 dl vaniljyoghurt
2 dl kokosmjölk
Gör så här:
Skala bananerna.
Pressa saften ur limen.
Mixa banan, limesaft, yoghurt och kokosmjölk i en mixer eller med mixerstav.
Servera genast.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|