Alla inlägg under maj 2013

Av Maria - 27 maj 2013 05:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

2 äggulor

2 tsk rödvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

6-6½ dl neutral olja

Salt

1 dl hackade färska örter

2-3 vitlölksklyftor, finhackade


Gör så här:

Vispa äggulor, rödvinsvinäger och senap.

Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaka av med salt.

Vänd ner örter och vitlök i majonnäsen, eller mixa ner dem med en stavmixer.

ANNONS
Av Maria - 26 maj 2013 17:45




Ingredienser:

8 färska eller konserverade aprikoser
2 schalottenlökar
½ dl Ljus Sirap
½ dl vitvinsvinäger
Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skär aprikoserna i bitar.

Skala och skiva löken.

Blanda aprikos, lök, sirap, vitvinsvinäger, salt och peppar i en kastrull och koka i cirka 7 minuter.




ANNONS
Av Maria - 26 maj 2013 16:15

Ingredienser:

4 hg malet oxkött

2 hg malen kokt potatis

2 msk mjöl

Salt

Vitpeppar

1½ dl grädde


Till stekning och garnityr:

1 msk mjöl

2 msk smör

1-1½ hg rökt fläsk

3 kokta ägg, (8 á 9 minuter)

2 dl efterbuljong


Gör så här:

Av kött, potatis, mjöl och grädde göres en färs, som avsmakas med kryddor.
Färsen formas till avlånga biffar som på båda sidor överhackas med en knivvrygg samt lätt doftas med mjöl.
Biffarna stekas i drygt hälfen av smöret och uppläggas.
Fläsket skäres i små tärningar, som fräsas i resten av smöret varpå de fördelas på biffarna.
På varje biff lägges en ägghalva med den skurna sidan nedåt.
Panna urvispas med buljongen, som hälles över biffarna.

Av Maria - 26 maj 2013 14:30




12-15 bitar, beroende på hur stora man skär dem
 
Pajdeg 
 
225 g kallt smör
4,5 dl mjöl 
1 ägg 
2 msk kallt vatten 
 
Sätt ugnen på 225 grader.

Skär smöret i bitar och lägg det tillsammans med mjöl i en bunke. Nyp ihop smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman det till en deg. Tryck ut degen i en ugnsform med bakplåtspapper och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. 

Sänk ugnen till 175 grader. 

Ricotta- och cream cheesepaj 

500 g ricotta
300 g cream cheese 
4 ägg 
2 dl finhackad färsk timjan 
Salt & peppar 

Vispa samman ricotta och cream cheese i en bunke. Knäck i äggen och vispa tills allt blandat sig väl. Tillsätt färsk timjan och krydda lätt med salt och peppar. Rör om. 

Fyll pajskalet med ostfyllningen. Sätt in pajen i ugnen och baka tills den stannat. I cirka 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Gärna i kylskåp. 

Äppelmajonnäs

1 dl majonnäs 
1-2 tsk citronsaft, smaka av efter tycke 
0,5-1 tsk dijonsenap, smaka av efter tycke 
1 pressad vitlöksklyfta 
1 rivet äpple 

Blanda samman alla ingredienserna. Justera med mer av någon ingrediens om du tycker det behövs. 

Du behöver också: 

150 g varmrökt lax, delad 
1 skivat äpple 
0,5 dl pinjenötter 
1 påse, ca 60 g, gröna blad 

MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 

Skär pajen i portionsstora rutor. Toppa varje pajbit med äppelmajo, gröna blad, varmrökt lax och tillsist pinjenötter. Servera!




Av Maria - 26 maj 2013 12:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

60 g smör + 1 msk
1 schalottenlök
1½ dl fiskbuljong, gjord på fond
2 msk färskriven pepparrot
Salt
Peppar

 

Gör så här:

Smält en matsked smör i kastrull och rör ner finhackad schalottenlök.

Låt puttra en stund och späd med fiskbuljong.

Låt koka 2-3 minuter.

Sänk till minsta värme och vispa ner smöret i små klickar.

Smaka av med pepparrot, salt och vitpeppar.




Av Maria - 26 maj 2013 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg färsk kyckling (klubbor/lår/ben)
2 krm salt, efter smak
1 krm svartpeppar, efter smak
1 msk smör till stekning

 

Sås:

2 hackade gula lökar
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
2 dl matlagningsvin
1 tsk vitlök på tub
1 msk oregano
½ dl svarta oliver, efter smak
2 krm salt, efter smak
1 krm peppar, efter smak

 

Gör så här:

Börja med såsen.

Hetta upp en traktörpanna och fräs löken mjuk i oljan.

Tillsätt tomatkross, vin, vitlök och oregano.

Låt såsen puttra ca 10 minuter.

Krydda och bryn kycklingdelarna i en stekpanna under tiden.

Lägg kycklingdelarna och urkärnade oliver i såsen.

Puttra ytterligare 20-30 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 25 maj 2013 16:00

Ingredienser:

1 liter spritade bondbönor

225 g skivade morötter

1 liter vatten

Salt

2 msk smör

4 msk mjöl

4 dl spad

2 dl mjölk

Socker

1½ msk hackad persilja


Gör så här:

Bönorna läggas i det kokande, saltade vattnet och få koka en kvart, varefter morötterna iläggas.
När grönsakerna äro kokta, upptagas de.
Smör och mjöl fräsas och spädas med spadet och mjölken.
Redningen får koka några minuter, grönsakerna iläggas och stuvningen får ett uppkok samt avsmakas.

Av Maria - 25 maj 2013 12:45

Mängd: 4 dl


Ingredienser:

1½ dl fryst hackad spenat
3 dl matlagningsyoghurt eller avrunnen naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk mynta eller tsk torkad
½ tsk salt

 

Gör så här:

Tina spenaten, pressa ur vätskan och blanda spenaten med yoghurten.

Pressa i vitlöksklyftan och krydda med myntan.

Smaka av med salt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se