Alla inlägg under maj 2013
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
2 äggulor
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
6-6½ dl neutral olja
Salt
1 dl hackade färska örter
2-3 vitlölksklyftor, finhackade
Gör så här:
Vispa äggulor, rödvinsvinäger och senap.
Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden.
Smaka av med salt.
Vänd ner örter och vitlök i majonnäsen, eller mixa ner dem med en stavmixer.
Ingredienser:
8 färska eller konserverade aprikoser
2 schalottenlökar
½ dl Ljus Sirap
½ dl vitvinsvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär aprikoserna i bitar.
Skala och skiva löken.
Blanda aprikos, lök, sirap, vitvinsvinäger, salt och peppar i en kastrull och koka i cirka 7 minuter.
Ingredienser:
4 hg malet oxkött
2 hg malen kokt potatis
2 msk mjöl
Salt
Vitpeppar
1½ dl grädde
Till stekning och garnityr:
1 msk mjöl
2 msk smör
1-1½ hg rökt fläsk
3 kokta ägg, (8 á 9 minuter)
2 dl efterbuljong
Gör så här:
Av kött, potatis, mjöl och grädde göres en färs, som avsmakas med kryddor.
Färsen formas till avlånga biffar som på båda sidor överhackas med en knivvrygg samt lätt doftas med mjöl.
Biffarna stekas i drygt hälfen av smöret och uppläggas.
Fläsket skäres i små tärningar, som fräsas i resten av smöret varpå de fördelas på biffarna.
På varje biff lägges en ägghalva med den skurna sidan nedåt.
Panna urvispas med buljongen, som hälles över biffarna.
Skär smöret i bitar och lägg det tillsammans med mjöl i en bunke. Nyp ihop smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman det till en deg. Tryck ut degen i en ugnsform med bakplåtspapper och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
Sänk ugnen till 175 grader.
Ricotta- och cream cheesepaj
500 g ricotta
300 g cream cheese
4 ägg
2 dl finhackad färsk timjan
Salt & peppar
Vispa samman ricotta och cream cheese i en bunke. Knäck i äggen och vispa tills allt blandat sig väl. Tillsätt färsk timjan och krydda lätt med salt och peppar. Rör om.
Fyll pajskalet med ostfyllningen. Sätt in pajen i ugnen och baka tills den stannat. I cirka 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Gärna i kylskåp.
Äppelmajonnäs
1 dl majonnäs
1-2 tsk citronsaft, smaka av efter tycke
0,5-1 tsk dijonsenap, smaka av efter tycke
1 pressad vitlöksklyfta
1 rivet äpple
Blanda samman alla ingredienserna. Justera med mer av någon ingrediens om du tycker det behövs.
Du behöver också:
150 g varmrökt lax, delad
1 skivat äpple
0,5 dl pinjenötter
1 påse, ca 60 g, gröna blad
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR:
Skär pajen i portionsstora rutor. Toppa varje pajbit med äppelmajo, gröna blad, varmrökt lax och tillsist pinjenötter. Servera!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
60 g smör + 1 msk
1 schalottenlök
1½ dl fiskbuljong, gjord på fond
2 msk färskriven pepparrot
Salt
Peppar
Gör så här:
Smält en matsked smör i kastrull och rör ner finhackad schalottenlök.
Låt puttra en stund och späd med fiskbuljong.
Låt koka 2-3 minuter.
Sänk till minsta värme och vispa ner smöret i små klickar.
Smaka av med pepparrot, salt och vitpeppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg färsk kyckling (klubbor/lår/ben)
2 krm salt, efter smak
1 krm svartpeppar, efter smak
1 msk smör till stekning
2 hackade gula lökar
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
2 dl matlagningsvin
1 tsk vitlök på tub
1 msk oregano
½ dl svarta oliver, efter smak
2 krm salt, efter smak
1 krm peppar, efter smak
Gör så här:
Börja med såsen.
Hetta upp en traktörpanna och fräs löken mjuk i oljan.
Tillsätt tomatkross, vin, vitlök och oregano.
Låt såsen puttra ca 10 minuter.
Krydda och bryn kycklingdelarna i en stekpanna under tiden.
Lägg kycklingdelarna och urkärnade oliver i såsen.
Puttra ytterligare 20-30 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
1 liter spritade bondbönor
225 g skivade morötter
1 liter vatten
Salt
2 msk smör
4 msk mjöl
4 dl spad
2 dl mjölk
Socker
1½ msk hackad persilja
Gör så här:
Bönorna läggas i det kokande, saltade vattnet och få koka en kvart, varefter morötterna iläggas.
När grönsakerna äro kokta, upptagas de.
Smör och mjöl fräsas och spädas med spadet och mjölken.
Redningen får koka några minuter, grönsakerna iläggas och stuvningen får ett uppkok samt avsmakas.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
1½ dl fryst hackad spenat
3 dl matlagningsyoghurt eller avrunnen naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk mynta eller tsk torkad
½ tsk salt
Gör så här:
Tina spenaten, pressa ur vätskan och blanda spenaten med yoghurten.
Pressa i vitlöksklyftan och krydda med myntan.
Smaka av med salt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|