Alla inlägg under maj 2013
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
2½ dl socker
3 äggulor
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk
3 äggvitor
1½ msk kakao
1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
Gör så här:
Smörj och bröa en veckad eller krusad hålform, ca 2 liter.
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt 1 äggula i taget och rör ner tills gulorna är väl inblandade.
Blanda samman mjölet och bakpulvret.
Rör ner det omväxlande med grädde eller mjölk.
Vispa äggvitorna till hårt skum ohc vänd ner dem.
Häll 1/3 av smeten i en annan bunke och smaksätt den med kakao och vanillinsocker.
Häll lite av den ljusa smeten på botten av formen.
Gör ett spår i smeten genom att släpa baksidan av en sked och snurra formen.
Häll hälften av chokladsmeten ovanpå.
Gör ett nytt spår.
Varva på så sätt ljus och mörk smet.
Gräddning:
Ställ formen på galler i nedre delen av ugnen.
Grädda i 175 grader, ca 50 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter.
Stjälp upp den på galler.
Låt den gärna kallna under formen.
Förvaring:
I burk 4-5 dagar.
I frys ca 3 månader.
Tips!
Mjöl som ska blandas i mot slutet i en kan ska röras i, aldrig vispas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stycken majskycklingfiléer, gärna med skinnet kvar
Rub Garlic
Gör så här:
Putsa kycklingfiléerna och smaksätt dem med rubben, gnugga in kryddorna noggrant.
Grilla kycklingen på försiktig värme till den är klar, övergrilla den inte, då blir det torrt och tråkigt.
Till kycklingen passar t.ex en rejäl grekisk sallad och några grillade citronhalvor perfekt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 st gårdskyckling
4 msk BBQ oil
Rädisor
Spenat
Persilja
Gör så här:
Skär kycklingen i delar, 2 klubbor, 2 lår, 2 vingar och 4 bitar av bröstet, med skinn och ben kvar.
Lägg delarna i en plastpåse och häll på grillolja, marinera i ca 2 timmar.
Låt marinaden rinna av och grilla sedan kycklingen på medelvarm grill.
Lägg upp kycklingen på fat och dekorera med spenat, persilja och skivade rädisor.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
3 stora sötpotatisar
4 msk olivolja
1 msk flingsalt, efter smak
Gör så här:
Sätt på ugnen.
Skala, dela och skär potatisen i klyftor.
Lägg potatisklyftorna med snittytan upp i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Pensla klyftorna med oljan, använd brödpensel.
Strö över lite salt.
Rosta potatisen i mitten av ugnen 15-20 min eller tills den är mjuk, prova med provsticka.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 tomater eller 12 små tomater
2 persikor
1 schalottelök eller 4 salladslökar
2 msk olivolja
½ msk rödvinsvinäger
1 msk farinsocker eller vanligt strösocker
Salt
Peppar
2 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
Halvera och gröp ur kärnorna i tomaterna.Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 burk röd caviar (100 g)
2 dl lätt crème fraiche
½ rödlök
Salt
Peppar
Gör så här:
Rör ut kaviar med crème fraiche.
Skala och hacka löken fint.
Smaka av med salt och peppar om det behövs.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|