Alla inlägg under maj 2013

Av Maria - 25 maj 2013 12:30

6-8 stycken 
 
Crêpes 
 
1 dl bovetemjöl 
1,5 dl vetemjöl (använd enbart bovete för glutenfritt alternativt)  
3,5 dl vatten 
1 ägg
0,5 tsk salt 
 
Mät upp mjölet och vattnet i en bunke. Vispa samman det med hjälp av en elvisp. Kläck därefter ner ägget och vispa in det i smeten tillsammans med saltet. Vispa ordentligt tills allt är blandat. Sätt in bunken i kylskåpet för att vila i minst 30 minuter.
 
Desto längre tid du låter din smet vila i kylskåpet desto mindre bubblor och ojämnheter kommer dina crêpes att få. Det går dessutom lättare att vända dem i stekpannan.
 
Fyllning 
Beräknat till 6 stycken crêpes 
 
12 skivor prosciutto 
6 msk pesto 
200 g getost 
6 färska fikon 
1 dl halverade körsbärstomater 
6 dl ruccola 
 
Flytande honung 
Pinjenötter 
 
MONTERA SAMMAN OCH SERVERA DINA CRÊPES SÅ HÄR: 
 
Lägg dina crêpes framför dig. Bred ut cirka 1 msk pesto på varje crêpes. Toppa sedan med 2 skivor prosciutto, en getost bit, några körsbärstomater och cirka 1 dl ruccola ovanpå varje crêpes. 
 
Avsluta med att ringla över flytande honung och strö över pinjenötter.

ANNONS
Av Maria - 25 maj 2013 09:30

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 50 minuter


Ingredienser:
150 g margarin eller smör

2½ dl socker

3 äggulor

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl grädde eller mjölk

3 äggvitor

1½ msk kakao

1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker


Gör så här:

Smörj och bröa en veckad eller krusad hålform, ca 2 liter.

Rör matfett och socker poröst.

Tillsätt 1 äggula i taget och rör ner tills gulorna är väl inblandade.

Blanda samman mjölet och bakpulvret.

Rör ner det omväxlande med grädde eller mjölk.

Vispa äggvitorna till hårt skum ohc vänd ner dem.

Häll 1/3 av smeten i en annan bunke och smaksätt den med kakao och vanillinsocker.

Häll lite av den ljusa smeten på botten av formen.

Gör ett spår i smeten genom att släpa baksidan av en sked och snurra formen.

Häll hälften av chokladsmeten ovanpå.

Gör ett nytt spår.

Varva på så sätt ljus och mörk smet.


Gräddning:

Ställ formen på galler i nedre delen av ugnen.

Grädda i 175 grader, ca 50 minuter.

Låt kakan stå kvar i formen några minuter.

Stjälp upp den på galler.

Låt den gärna kallna under formen.


Förvaring:
I burk 4-5 dagar.

I frys ca 3 månader.


Tips!

Mjöl som ska blandas i mot slutet i en kan ska röras i, aldrig vispas.

ANNONS
Av Maria - 25 maj 2013 09:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 stycken majskycklingfiléer, gärna med skinnet kvar

Rub Garlic


Gör så här:
Putsa kycklingfiléerna och smaksätt dem med rubben, gnugga in kryddorna noggrant.

Grilla kycklingen på försiktig värme till den är klar, övergrilla den inte, då blir det torrt och tråkigt.

Till kycklingen passar t.ex en rejäl grekisk sallad och några grillade citronhalvor perfekt.




Av Maria - 24 maj 2013 18:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 st gårdskyckling

4 msk BBQ oil

Rädisor

Spenat

Persilja


Gör så här:

Skär kycklingen i delar, 2 klubbor, 2 lår, 2 vingar och 4 bitar av bröstet, med skinn och ben kvar.

Lägg delarna i en plastpåse och häll på grillolja, marinera i ca 2 timmar.

Låt marinaden rinna av och grilla sedan kycklingen på medelvarm grill.

Lägg upp kycklingen på fat och dekorera med spenat, persilja och skivade rädisor.




Av Maria - 24 maj 2013 12:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

3 stora sötpotatisar
4 msk olivolja
1 msk flingsalt, efter smak

 

Gör så här:

Sätt på ugnen.

Skala, dela och skär potatisen i klyftor.

Lägg potatisklyftorna med snittytan upp i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Pensla klyftorna med oljan, använd brödpensel.

Strö över lite salt.

Rosta potatisen i mitten av ugnen 15-20 min eller tills den är mjuk, prova med provsticka.

Av Maria - 24 maj 2013 11:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 tomater eller 12 små tomater

2 persikor

1 schalottelök eller 4 salladslökar

2 msk olivolja

½ msk rödvinsvinäger

1 msk farinsocker eller vanligt strösocker

Salt

Peppar

2 msk hackad bladpersilja


Gör så här:

Halvera och gröp ur kärnorna i tomaterna.
Tärna tomatköttet.
Dela, kärna ur och tärna persikorna.
Blanda tomat, persika och lök med olivolja, vinäger och socker.
Smaksätt med salt och peppar.
Vänd ner persiljan.

Av Maria - 24 maj 2013 11:45

2 portioner 
 
Baba ganoush 
 
2 stora auberginer 
1 msk citronsaft 
1 vitlöksklyfta 
2 msk tahini 
Salt 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Skiva auberginen i 2 cm tjocka skivor. Lägg dem på ett bakplåtspapper en och en och strö över lite salt. Ugnsbaka  dem tills de mjuknat och är gyllene. I cirka 30 minuter. 
 
Låt de svalna litegrann. Spara några stycken skivor till garnering. Ta bort skalet och lägg auberginköttet i en bunke. Häll ner tahini, vitlök och citron där i. Mixa slätt med hjälp av en stavmixer. Smaka av med mer salt om det behövs. 
 
Du behöver också: 
 
1 persimon, delad i kvartar 
1 dl granatäppelkärnor 
1 dl hackade pistagenötter 
1 dl turkisk yoghurt 
Färsk basilika 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Lägg baba ganoushen på en tallrik. Bred ut den litegranna och fördela ut de sparade aubergineskivorna ovanpå. Toppa med persimon, granatäpple och pistagenötter. Klicka ut lite turkisk yoghurt ovanpå och dekorera med färsk basilika. 
 
Servera tillsammans med ett gott bröd eller som ett tillbehör.

Av Maria - 24 maj 2013 10:00

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

1 burk röd caviar (100 g)
2 dl lätt crème fraiche
½ rödlök
Salt

Peppar

 

Gör så här:

Rör ut kaviar med crème fraiche.

Skala och hacka löken fint.

Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se