Alla inlägg under maj 2013

Av Maria - 23 maj 2013 16:00

Till en brödkrans behöver du: 
25 g jäst
3 dl ljummet vatten 
7 dl vetemjöl 
1,5 tsk salt 
 
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och mjöl och rör runt tills det blir en smidig deg. Jäs degen i 30 minuter under en bakduk. 
 
Häll ut degen på ett mjölat bord och tryck ut den så att måtten blir ungefär 35x40 cm.
 
Strö ut önskad fyllning på degen. 
Jag hade drygt 1-2 dl riven ost, ett paket mozzarella, två tomater, 1/2 rödlök och 0,5 dl oliver.
 

Rulla ihop degen och forma till en krans. Man kan få använda lite vatten för att klistra ihop kanterna. Tänk på att låta skarven vara nedåt så att den ej går upp. 
Låt jäsa under bakduk i ytterliggare 30 minuter. Eller lagom till middagen, min fick nog jäsa i ungefär 2 timmar och den växte så mycket att jag fick ställa in den i kylskåpet! 
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

ANNONS
Av Maria - 23 maj 2013 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 st purjolök

2 msk Smör


Barbecuesmör:

75 g Smör

1 msk chilisås

1 st pressad vitlöksklyfta

½ st citron, skalet

2 krm sambal oelek

½ tsk flingsalt


Gör så här:
Vispa smöret luftigt med elvisp.

Rör i kryddorna.

Pensla purjolökarna med smält smör.

Grilla dem mjuka ca 10 min.

Ytterbladen skall vara nästan svarta.

Skär ett snitt på längden i varje purjolök och ät det mjuka innanmätet med en klick barbecuesmör.

ANNONS
Av Maria - 23 maj 2013 12:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

2 tunt strimlade fänkål
4 skalade och grovrivna färska rödbetor
1 tunt skivad liten röd lök
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad mynta
½ dl valnötter
3 msk olivolja
1 apelsin, pressad saft
2 msk rödvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar

 

Gör så här:
Varva fänkål, rödbetor, lök, persilja, mynta och nötter i en skål.

Blanda resten av ingredienserna och rör ner i salladen och blanda allt ordentligt.

Låt stå en stund i kylen innan servering.

Av Maria - 23 maj 2013 11:30

Ingredienser:
2 liter björnbär

½ kg strösocker

1 krm natriumbensoat


Gör så här:

Rensa och skölj bären som ska vara väl mogna.
Varva i en rostfri kastrull tillsammans med sockret.
Värm upp blandningen och låt koka långsamt i 10 minuter.
Rör om försikigt då och då.
Ta kastrullen från värmen och skumma väl.
Blanda natriumbensoatet i lite av den varma sylten och rör ner resten av sylten.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut och förvara svalt.

Av Maria - 23 maj 2013 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g surkål
3 dl buljongtärning eller fläskspad
1 msk kummin
2 små potatisar
½ krm salt, efter smak

 

Gör så här:

Skölj gärna surkålen, smaken blir då mildare.

Låt kålen rinna av och lägg den i en gryta.

Häll på buljongen och tillsätt kummin.

Koka under lock på svag värme tills kålen känns mjuk, 30-45 minuter.

Låt ev skalad skivad potatis koka med de sista 20 minuterna.

Surkålen blir då lite avredd.

Smaka ev av med lite salt.

Av Maria - 22 maj 2013 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½-3/4 kg tunnbringa
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyfta

 

Extra smaksättning:

rivet skal av ½ citron
basilika
eller 1 msk senapsfrö

 

Till kokning:

2 tsk salt

 

Gör så här:

Rullen görs av tunnbringa med slaksidan kvar.

Den kan antingen ugnsbakas i foliepaket eller kokas i saltat vatten.

Passar bäst att servera kall och tunt skivad, som smörgåsmat, t ex på julbordet.

Lägg bringan med köttsidan upp.

Skär med vass kniv tätt intill revbenen genom den övre hinnan.

Bryt sedan loss revbenen.

Strö över salt, peppar, ev skalad pressad vitlök eller vitlökspulver, dessutom rivet citronskal, smulad örtkrydda och hackad persilja eller senapsfrön och hackad dill.

Rulla ihop till en fast rulle och bind ihop den med steksnöre.


Extra smaksättning:

Rivet skal av ½ citron + 1 tsk oregano eller basilika + 1 dl hackad persilja eller 1 msk gult senapsfrö + 1 dl hackad dill.


I ugn:

Ugnstemperatur 175ºC.

Svep in rullen i aluminiumfolie, lägg paketet i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen.

Låt stå 1 1/4 timme.

Låt rullen kallna i folien.


I gryta:

Lägg rullen i en gryta.

Mät upp och häll på kallt eller varmt vatten tills rullen är täckt.

Koka upp, tillsätt salt och koka under lock på svag värme ca 1 timme.

Låt rullen kallna i spadet.


Förvara den sedan i folie.

Håller sig ca 1 vecka i kylskåp och kan även frysas.

Av Maria - 22 maj 2013 15:45




Bananbröd 
1 limpa 
 
2 stycken mosade bananer 
2 dl havregryn 
4 dl grahamsmjöl 
2 tsk bikarbonat 
2,5 dl yoghurt eller fil 
1 tsk salt 
 
1 banan till garnering 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan de mosade bananerna samt yoghurt eller fil till bunken. Rör om ordentligt. 
 
Smöra och bröa en brödform. Häll ner smeten och grädda brödet längst ner i ugnen i ungefär 30 minuter. 
Ta ut limpan och garnera den med en banan som du delat på längden. Sätt in i ugnen igen och grädda ytterligare i 30 minuter. 
 
Testa med en sticka om den är klar innan du tar ut den. Stjälp upp brödet på ett galler och låt det svalna innan servering.



Av Maria - 22 maj 2013 12:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl stark köttbuljong och/eller köttsky
2 tsk potatismjöl eller arrowrot

 

Med vin:

3 msk madeira, sherry eller portvin

 

Med apelsin:

3/4 citron, pressad saft
½ apelsin, finstrimlat skal - efter smak

 

Gör så här:

Sila ev skyn eller buljongen.

Skumma av fettet.

Det går lättast om skyn eller buljongen får stå en stund i ett högt och smalt kärl så att fettet samlas på en mindre yta och lätt kan tas bort.

 

Med kall vätska:
Blanda mjöl och vätska i en kastrull och koka upp under omrörning.

 

Med varm vätska:

Koka upp vätskan.

Rör ut mjölet i lite kallt vatten.

Häll i redningen under omrörning och låt såsen få ett uppkok.

Smaka av med starkvin eller pressad apelsin och nålfina strimlor av det gulröda på apelsinskalet.


Servering:

Vinsåsen passar fint till stekt kött och fågel medan såsen med apelsin passar bäst till fläskstek, fläskfilé, stekt anka eller gås.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se