Alla inlägg under maj 2013

Av Maria - 22 maj 2013 12:00




Antal: ca 20 stycken

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör

2 dl florsocker

2 dl potatismjöl

3 dl (180 g) vetemjöl


Fyllning:
1 dl aprikosmarmelad

75 g mörk choklad


Gör så här:
Rör samman smör, florsocker och potatismjöl.

Tillsätt vetemjöl och arbeta hastigt ihop till en deg.

Låt degen vila i kylen om den ska rullas till längder.

Sätt ugnen på 175 grader.

Spritsa eller rulla degen till 1 cm tjocka längder.

Dela längderna i 8 cm långa bitar och böj dem till hästskor.

Lägg på bakplåtsklädd plåt.

Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.

Ta ut och låt kallna.


Bred aprikosmarmelad på hälften av hästskorna och lägg samman med de resterande.

Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn.

Doppa ändarna i chokladen.

Lägg på bakplåtsgaller och låt chokladen stelna.

Förvara torrt eller i frys.




ANNONS
Av Maria - 22 maj 2013 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 stycken hamburgerbröd

500 g laxfilé

100 g skalade färska räkor

1 ägg

½ dl hackad gräslök

saften av en ½ citron

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

Smör

8 msk philadelphiaost

2 avokador

2 tomater

ärtskott


Gör så här:

Lägg laxfilé och räkor i en matberedare och mixa till en färs.
Lägg färsen i en bunke och tillsätt ägg, gräslök, pressad citron, salt och peppar.
Forma färsen till fyra burgare och stek dem i smör på medeltemperatur ca 5 minuter per sida.
Bred ett lager philadelphiaost på varje hamburgerbröd.
Skiva avokado tomat och fördela på osten.
Lägg i laxburgaren och toppa med några ärtskott.

ANNONS
Av Maria - 21 maj 2013 23:00

Ingredienser:

1 kg plommon

1 kg äpplen

3 dl vatten

2 kanelstänger

2 kvistar timjan

1 kg syltsocker


Gör så här:

Skålla, skala och kärna ur plommonen.
Skär dem i bitar.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Lägg plommon, äpplen, vatten, kanelstänger och timjan i en gryta och sjud under lock i 5-10 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl.
Förvara svalt.
Plommonen kan bytas ut mot blåbär eller björnbär om man vill.

Av Maria - 21 maj 2013 16:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g lövbiff
8 dl Thai curry (färdig grytbas)
250 g risnudlar

 

Gör så här:

Fräs biffen hastigt i lite smör.

Häll på innehållet ur burkarna och låt sjuda någon minut.

Tillaga nudlarna enligt förpackningen och servera till.




Av Maria - 21 maj 2013 15:30

10 stycken 
 
10g jäst (1/5 paket)
325g (3 1/4 dl) kallt vatten
15g (1 msk) smör
15g (2 tsk) honung
500g (8 1/4 dl) vetemjöl special 
10g (1,5 tsk) salt
 
Förslag på frön och kärnor att strö över: 
Pumpakärnor 
Vallmofrö
Chiafrö
Sesamfrö 
Solrosfrö 
 
Blanda alla ingredienser i en bunke för hand eller i en degblandare några minuter på låg hastighet. Täck bunken med en bakhanduk och jäs i cirka 45 minuter. 
 
Skrapa ur degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 10 stycken bitar och forma dem till runda bollar. Se till att fingrarna är mjölade och gör ett hål i mitten på bullen med hjälp av tummarna. Dra ut degringen litegrann för annars åker den ihop när den jäser. Täck med bakhandduk och jäs ytterligare i 30 minuter. 
 
Sätt ugnen på 210 grader. 
Koka upp vatten i en rymlig kastrull. När bullarna jäst klart så koka dem i vattnet 2 minuter på vardera sida, gärna bara två åt gången för att de ska behålla sin form. 
 
Ta upp och låt de rinna av litegrann på ett galler och strö sedan på valfria frön eller kärnor efterhand. 
 
När alla degringar är kokade och har frön på sig lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt och sätt in dem i mitten av ugnen. Grädda tills dem får en fin färg, cirka 25 minuter. Låt svalna på galler under handduk.

Av Maria - 21 maj 2013 12:30




Antal: 10 portioner


Ingredienser:

4 msk majonnäs
4 dl crème fraiche eller gräddfil
3 dl hackad persilja, dill och gräslök
1 msk hackad färsk basilika
1/4 msk citron, pressad saft
1 krm salt
1 krm peppar

 

Gör så här:
Blanda majonnäs och crème fraiche väl.

Tillsätt det hackade gröna.

Smaka av med pressad citron, salt och peppar.




Av Maria - 21 maj 2013 11:45

Antal: 30 stycken

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

1 dl (ca 50 g) valnötter

2 äggvitor

2 dl florsocker


Kräm:

100 g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1 msk kaffepulver

1 msk rom


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa nötterna i en matberedare.

Vispa vitorna till hårt skum.

Vänd ner socker och nötter.

Klicka ut smeten med en liten sked till ca 60 små ovala kakor på bakplåtspapper på plåtar.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

Låt kakorna kallna.


Rör ihop smör och florsocker.

Blanda kaffe och rom och rör ner det i smöret.

Lägg ihop kakorna två och två med lite kräm emellan.

Av Maria - 20 maj 2013 22:00

Tid: ca 7 minuter


Ingredienser:

2 dl krossad ananas med spad

2 dl mangochutney

1 finhackad spansk chilipeppar

1 krm salt

2 krm vitlökspulver


Gör så här:

Blanda alla ingredienser och mixa med en stavmixer.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se