Alla inlägg under juni 2013
Antal: 2 glas
Ingredienser:
300 g jordgubbar, frysta
50 g torkade mullbär
3 dl kamomillte, kylt
½ pressad citron
Sötningsmedel efter smak
2 tsk chiafrön
Gör så här:
Mixa jordgubbar, mullbär, te och färskpressad citronjuice till en slät smoothie.
Smaka av, söta vid behov.
Tillsätt chiafrön och mixa några sekunder tills fröna är jämnt fördelade.
Tips!
Är du allergisk mot korgblommiga växter ska du inte använda kamomill.
Kamomill är en Europas mest använda läkeväxter och har en inflammationshämmande, bakteriedödande och svettdrivande effekt.
Dessutom har blomman lugnande och rogivande verkan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 röda grapefrukter
2 mogna avokador
1 fänkål - spara dillen till garnityr
Ca 1 dl kanderade valnötter
Svartpeppar
Dressing:
1 citron, zest och juice
1 lime, zest och juice
3 msk agavesirap
3 msk olivolja
1 nypa salt
Gör så här:
Dressing:
Blanda citruszest, citrusjuice, sirap och olja.
Smaka av med lite salt.
Riv bara det allra yttersta gula och gröna skalet på citron och lime, annars kan smaken bli bitter.
Sallad:
Filea grapefrukterna.
Skär avokado och fänkål i tunna skivor.
Arrangera grape, avokado och fänkål snyggt på frya tallrikar.
Strö över nötterna och ringla över dressingen.
Toppa med fänkålsdill och peppar.
Tips!
När blodapelsinerna är i säsong, testa då att byta ut grapefrukten mot dessa, och valnötterna mot pistaschnötter.
Antal: 50 stycken
Vila: 30-60 minuter i kylskåp + tills de blir kalla
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
ca 4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
Fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker
Gör så här:
Blanda mjölet, sockret och matfettet till en deg, gärna i en matberedare.
Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåp 30-60 minuter.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret under vispning.
Dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje del till en rektangulär kaka ca 16*30 cm.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop degen som en rulltårta.
Låt rullarna stå kallt tills de blivit riktigt kalla.
Skär dem i ca ½ cm tjocka skivor.
Lägg dem på bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, 12-15 minuter.
Låt dem kallna på galler.
Förvaring:
I burk ca 1 vecka.
I frys ca 3 månader.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 mogna avokador
3 msk kokosmjölk
1 msk sötning (honung eller sukrin)
1 msk snabbkaffepulver
200 g mörk choklad, ca 70%
Några myntablad
Gör så här:
Gröp ur avokadorna och lägg fruktköttet i en matberedare med kniven monterad.
Tillsätt kokosmjölk, sötning, kaffepulver och vaniljpulver.
Kör till en jämn smet.
Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.
Låt chokladen svalna i 5 minuter och häll sedan ner den bland avokadosmeten.
Fördela i fyra skålar och dekorera med myntablad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
12 polkabetor
200 g fetaost
1 rabarber
100 g machesallad
2 vårlökar
100 g hasselnötter
Gör så här:
Koka betorna i lätt saltat vatten i 20-30 minuter.
Skölj med kallt vatten.
Gnugga av skalet med händerna.
Skär i skivor eller klyftor.
Lägg på fat.
Smula osten över betorna.
Hyvla rabarbern med potatisskalare och lägg på betorna.
Strö över salladen.
Hacka löken och nötterna och toppa salladen.
Polkabetor:
Polkabetor är mildare i smaken än rödbetor, mer som gulbetor.
Polkabetor är inte alltid lätta att hitta i affären och då fungerar förstås som ett bra alternativ.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 limefrukter
1 msk agavesirap (eller 4-5 msk sockerlag)
½ krm svartpeppar
Mineralvatten
Några kvistar mynta
Gör så här:
Pressa ut limesaften.
Rör ihop med agavesirap och svartpeppar.
Fördela i 4 glas.
Fyll på med iskallt mineralvatten.
Stick ner en myntakvist i varje glas.
Tips!
Lime innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter.
Mängd: till ca 600 g kött
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
4 msk hackade örter, t.ex dragon, basilika och timjan
1 dl raps- eller olivolja
½-1 tsk grön tabasco
½ tsk salt
Gör så här:
Skala vitlöken och mixa ihop alla ingredienser.
Lägg köttet i marinaden 1 timme innan köttet ska grillas.
Marinaden passar bra till lamm, fläskkött och kyckling.
Antal: 20 tunna skivor
Ugn: 175 grader, 80 minuter
Ingredienser:
75 g torkade blåbär
1 msk kanel
2 msk rom
100 g mandel
50 g valnötter
50 g skalade sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g mandel, grovhackad
1 burk kesella, 10%
6 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg blåbären i en skål och häll kokande vatten över.
Låt blåbären svälla några minuter.
Häll av vattnet och blanda blåbären med kanel och rom.
Låt blandningen stå och dra ett tag.
Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till ett mjöl och blanda med fiberhusk, salt och bakpulver i en bunke.
Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke och blanda i blåbären och de mixade mandlarna.
Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter.
Häll upp i en smord form som rymmer 1½ liter.
Grädda i 80 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt brödet svalna på galler under en bakduk.
Skär upp skivor när brödet svalnat helt.
Förvara brödet i kylen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|