Alla inlägg under juni 2013

Av Maria - 27 juni 2013 20:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:
1 gul lök

3 vitlöksklyftor, krossade

1 röd spansk chili

2 msk olivolja

2 msk farinsocker

½ dl mörk soja

½ dl ketchup

1 vitlöksklyfta, pressad

2 krm salt

1 krm malen svartpeppar

1 dl chilisås av ketchuptyp

2 msk chipotlepasta

½ tsk piri pirisås eller 2-3 torkad hela, smulade piri piri

1 tsk rökt, finmalet paprikapulver


Gör så här:

Skala och hacka löken fint, finhacka vitlöken och kärna ur chilin och finhacka den.

Fräs lök, vitlök och chili i olivolja i en stekpanna.

Tillsätt farinsocker, soja, ketchup, vitlök och smaksätt med salt och peppar.

Låt koka upp och sedan sjuda ett par minuter.

Mixa med en mixerstav.

Tillsätt chilisåsen, chipotlepastan, piri pirin och det rökta paprikapulvret.


Den här heta såsen passar bra till mörkt kött och kyckling.

ANNONS
Av Maria - 27 juni 2013 20:15




Antal: 4-8 bröd


Ingredienser:

4 dl vetemjöl + 2 dl mjöl till utbakningen

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

3 dl tjock yoghurt på burk


Gör så här:
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.

Tillsätt yoghurten och rör till en smidig deg.

Ta upp degen på ett välmjölat bakbord med hjälp av en sked eller slickepott.

Dela den i 4-8 delar.

Platta ut till halvcentimeter tjocka kakor och vänd i mjölet.

Lägg dem på välmjölat bakplåtspapper.

Grilla på hett grillgaller, 1-3 minuter.

Servera till basilikasalsa och grillade grönsaker.


Servera som tillbehör på grillbuffén med basilika- och vitlökssalsa.




ANNONS
Av Maria - 27 juni 2013 20:15

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

1 1/4 kg färskpotatis, vältvättad

1 knippe salladslök

1 liten knippa dill

1½ dl majonnäs

1½ dl créme fraiche

2 msk äppelcidervinäger

2 msk kapris

1/4-½ tsk salt

2 krm nymalen svartpeppar


Gör så här:

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten ca 15 minuter.

Ansa och skiva löken.

Hacka dillen.

Blanda majonnäs och créme fraiche i en bunke.

Blanda i vinäger.

Blanda i salladslök, dill och kapris.

Salta och peppra.

Häll av den kokta potatisen och ånga av den noga.

Vänd ner den varma potatisen i såsen.

Av Maria - 27 juni 2013 06:30

Ingredienser:

Kidneybönröra:

1 paket kokta kidneybönor, ca 230 g

½ rödlök

½ röd chili

1-2 vitlöksklyftor

1 salladslök

1 tsk chipotlepasta

1 msk BBQ-sås

1 tsk rapsolja

Salt

Svartpeppar, malen


Guacamole:

2 avokador

2 msk hackad rödlök

1 tomat

1 salladslök

2 vitlöksklyftor

1 lime, saften

2 msk hackad koriander eller bladpersilja

Salt

Svartpeppar, malen


Chips:
1 lotusrot

2 polkabetor

5-6 dl olja

Salt


Gör så här:

Kidneybönröra:
Häll av bönorna i ett durkslag.

Mixa bönorna grovt med en mixerstav.

Hacka rödlöken, chilin och vitlöken fint.

Strimla salladslöken.

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.


Guacamole:

Skala och kärna ur och mosa avokadon.

Blanda ner den hackade rödlöken.

Skär tomaten i fyra klyftor.

Kärna ur klyftorna och skär dem i små tärningar.

Strimla salladslöken och hacka vitlöken fint.

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.


Lotus- och polkabetschips:
Skala lotusroten och hyvla tunt med en mandolin.

Tvätta och torka betorna och hyvla dem med en mandolin.

Värm upp oljan till 130 grader och fritera litet i taget.

Lägg chipsen på en tallrik med hushållspapper så att de får rinna av.

Strö över salt medan chipsen är varma så fäster det bättre.

Av Maria - 26 juni 2013 19:15




Ingredienser:

4 msk svart salt

1 msk rökt salt

½ tsk kajenpeppar

1 msk hackad, torkad vitlök


Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna.

Strö över grillat kött.


Vackert svart salt som är bra till nötkött och fläskkött.




Av Maria - 26 juni 2013 17:15




Antal: 4 buffeportioner


Ingredienser:

1-2 skivor surdegsbröd

2 msk olivolja

4 nektariner

ca 70 g småbladsmix

125 g hallon

2 mozzarella (á 125 g)

Örter, tex gräslök, mynta och dragon


Dressing:

2 msk olivolja

1 msk flytande honung

1 stor lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft

1 schalottenlök, finhackad

Flingsalt

Nymalen svartpeppar


Gör så här:

Smula sönder brödet smått och stek det knaprigt i olja i en stekpanna.

Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och smaka av med salt.

Skär bitar av nektrinerna runt dess kärna och grilla bitarna till fin färg.

Fördela sallad, nektariner, hallon och mozzarella, bruten i mindre bitar, på ett fat och skeda över dressingen.

Toppa med brödsmulorna och örter.

Salta och peppra.




Av Maria - 26 juni 2013 17:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl mango chutney

½ dl neutral olja

1 röd chili, finhackad

1 vitlöksklyfta, finriven

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk nymalen svartpeppar


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till marinaden.


Tips!

Passar till kyckling, fläskkött och fisk.

Går aväen att använda som en glaze.




Av Maria - 26 juni 2013 12:45

Ingredienser:

1 habanero, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

2½ msk äppelcider

1 tsk honung

3 msk olja

½ tsk rökt flingsalt


Gör så här:

Skär bort kvisten på habaneron och hacka den fint.

Rör ihop alla ingredienser.

Marinera köttet i ca 1-2 timmar.


En het och sötsyrlig marinad som är bra till fläskkött, kyckling och lax.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se