Alla inlägg under juni 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 färska lökar
Glaze:
2 hackade vitlöksklyftor
50 g smör
1 tsk hela fänkålsfrön
1 dl strösocker
4 msk pressad apelsinsaft
2 tsk japansk soja
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk chipotlepasta
½ tsk salt
Gör så här:
Fräs vitlöken i smör i en kastrull ca 3 minuter utan att den tar färg.
Tillsätt fänkålsfröna och fräs ytterligare ca 1 minut.
Tillsätt övriga ingredienser och koka samman under omrörning ca 5 minuter tills glazen tjocknat.
Smaka av med salt.
Dela lökarna och grilla dem på snittytan 5-10 minuter.
Pensla glazen mot sltet av grillningen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl créme fraiche
2 msk majonnäs
Rivet skal och saft av 1 citron
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop allt till dressingen.
Ställ kallt.
Mängd: till 1 kyckling
Ingredienser:
2 dl kokosmjölk
3 msk jordnötsolja eller majsolja
2 lime, finrivet skal och saft
3 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk farinsocker
2 citrongräs, hackade
Salt
Malen svartpeppar
Gör så här:
Mixa alla ingredienser och marinera kycklingen i ca 2 timmar innan den läggs på grillen.
Till kokosmarinerad kyckling passar det bra att servera en god jordnötssås, en riktig satay.
Den här marinaden sätter en läcker, asiatisk smak på kycklingen.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 morötter i olika färger
1 polkabeta
10 körsbärstomater, gärna i olika färger
2 färska fikon
1 avokado
200 g blandade salladsblad - spenat, rucola, maxhesallad, röd mangold
½ citron, juicen
Ca 2 msk macadamianötolja
Ca 10 stycker (halvor) pekannötter
1 ask färska blåbär
Ätbara blommor
Vitlöksgroddar
Salt
Peppar
Gör så här:
Gör tunnare remsor av morötterna med en skalare.
Skala betan och spiralisera eller skiva den tunt.
Dela tomater och fikon.
Skiva avokadon.
Blanda salladsbladen med citronjuice och olja, salta och peppra.
Arrangera allt på ett stort fat.
Dekorera med nötter, bär, blommor och groddar.
Tips!
Byt ut macadamianötsoljan mot hasselnötsolja och citronjuicen mot ett par matskedar tranbärsvinäger - en superbra kombo!
Ingredienser:
4 msk flingsalt
2 msk finmalet kaffe
2 tsk mörkt socker, farin eller muscovado
2 tsk anchochilipulver
1 tsk mald svartpeppar
2 tsk torkad vitlök, granulerat
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser.
Kaffet ger en djup, rostad smak som är perfekt till biffkött.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
200 g röda vinbär (färska eller frysta)
200 g jordgubbar (färska eller frysta)
1 mango (eller 300 g fryst mango)
2 dl färskpressad äppeljuice
1-2 dl is (om du anväder färsk frukt)
Gör så här:
Skölj bären, snoppa jordgubbarna och ta bort eventuella kvistar från vinbären.
Skala mangon med potatisskalare och skär den sedan i bitar, tänk på att den har stor kärna.
Mixa allt, förutom is, till en slät smoothie.
Servera i stora glas och garnera med vinbärskvist.
Tips!
Svenska vinbär brukar vara mogna i augusti och går alldeles utmärkt att frysa in.
Vinbär:
Röda vinbär innehåller rikligt med C-vitamin, K-vitamin, kalium och massvis av fibrer.
Antal: 8 bitar
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
100 g mörk choklad
125 g smör
½ dl kaffe
3 msk honung
1 tsk kanel
2 ägg
½ tsk salt
1 dl finkrossade nötter
Till formen:
1 msk smör, smält
2 msk nötter, fint hackade
Till servering:
1 dl kesella
Några kvistar citronmeliss
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg choklad och smör i skål.
Lägg skålen i en kastrull med kokande vatten.
Låt smälta.
Blanda i kaffe, honung och kanel.
Vispa äggen hårt.
Rör ner chokladsmeten och saltet med de vispade äggen.
Smöra en form.
Skaka ut de krossade nötterna så att de fastnar i smöret.
Häll smeten i formen och baka i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Eller häll smeten i små muffinsformar, då blir tiden i ugnen ca 20 minuter.
Servera med en klick kesella på varje bit samt några blad citronmeliss.
Tips!
Chokladen du väljer ska hålla sig runt 70 procent för att kakan ska få den rätta fylliga smaken.
Det går bra med bakchoklad, så kan du spara den fina chokladen till ett annat tillfälle.
En härlig smakrik chokladkaka.
Det räcker faktiskt med en liten bit för att stilla ett riktigt dessertsug.
Glutenfri, rik på antioxidanter, kalium och selen.
Ta alltid bort blasten från morötterna, i annat fall suger den näring från moroten.
Förvara kallt.
Lägg gärna i en bit hushållspapper i plastpåsen, pappret suger upp kondensvatten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|