Alla inlägg under juni 2013

Av Maria - 24 juni 2013 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 färska lökar


Glaze:

2 hackade vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk hela fänkålsfrön

1 dl strösocker

4 msk pressad apelsinsaft

2 tsk japansk soja

1 msk vitvinsvinäger

2 tsk chipotlepasta

½ tsk salt


Gör så här:
Fräs vitlöken i smör i en kastrull ca 3 minuter utan att den tar färg.

Tillsätt fänkålsfröna och fräs ytterligare ca 1 minut.

Tillsätt övriga ingredienser och koka samman under omrörning ca 5 minuter tills glazen tjocknat.

Smaka av med salt.


Dela lökarna och grilla dem på snittytan 5-10 minuter.

Pensla glazen mot sltet av grillningen.

Av Maria - 24 juni 2013 17:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl créme fraiche

2 msk majonnäs

Rivet skal och saft av 1 citron

½ tsk salt

1 krm svartpeppar


Gör så här:
Rör ihop allt till dressingen.

Ställ kallt.

Av Maria - 24 juni 2013 13:30

Mängd: till 1 kyckling


Ingredienser:

2 dl kokosmjölk

3 msk jordnötsolja eller majsolja

2 lime, finrivet skal och saft

3 vitlöksklyftor, hackade

2 tsk farinsocker

2 citrongräs, hackade

Salt

Malen svartpeppar


Gör så här:

Mixa alla ingredienser och marinera kycklingen i ca 2 timmar innan den läggs på grillen.

Till kokosmarinerad kyckling passar det bra att servera en god jordnötssås, en riktig satay.


Den här marinaden sätter en läcker, asiatisk smak på kycklingen.

Av Maria - 23 juni 2013 20:15

Antal: 2 portioner


Ingredienser:
2 morötter i olika färger

1 polkabeta

10 körsbärstomater, gärna i olika färger

2 färska fikon

1 avokado

200 g blandade salladsblad - spenat, rucola, maxhesallad, röd mangold

½ citron, juicen

Ca 2 msk macadamianötolja

Ca 10 stycker (halvor) pekannötter

1 ask färska blåbär

Ätbara blommor

Vitlöksgroddar

Salt

Peppar


Gör så här:

Gör tunnare remsor av morötterna med en skalare.

Skala betan och spiralisera eller skiva den tunt.

Dela tomater och fikon.

Skiva avokadon.

Blanda salladsbladen med citronjuice och olja, salta och peppra.

Arrangera allt på ett stort fat.

Dekorera med nötter, bär, blommor och groddar.


Tips!

Byt ut macadamianötsoljan mot hasselnötsolja och citronjuicen mot ett par matskedar tranbärsvinäger - en superbra kombo!

Av Maria - 23 juni 2013 19:00




Ingredienser:
4 msk flingsalt

2 msk finmalet kaffe

2 tsk mörkt socker, farin eller muscovado

2 tsk anchochilipulver

1 tsk mald svartpeppar

2 tsk torkad vitlök, granulerat


Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser.


Kaffet ger en djup, rostad smak som är perfekt till biffkött.




Av Maria - 23 juni 2013 18:15

Antal: 2 glas


Ingredienser:
200 g röda vinbär (färska eller frysta)

200 g jordgubbar (färska eller frysta)

1 mango (eller 300 g fryst mango)

2 dl färskpressad äppeljuice

1-2 dl is (om du anväder färsk frukt)


Gör så här:

Skölj bären, snoppa jordgubbarna och ta bort eventuella kvistar från vinbären.

Skala mangon med potatisskalare och skär den sedan i bitar, tänk på att den har stor kärna.

Mixa allt, förutom is, till en slät smoothie.

Servera i stora glas och garnera med vinbärskvist.


Tips!

Svenska vinbär brukar vara mogna i augusti och går alldeles utmärkt att frysa in.


Vinbär:

Röda vinbär innehåller rikligt med C-vitamin, K-vitamin, kalium och massvis av fibrer.

Av Maria - 23 juni 2013 16:45




Antal: 8 bitar

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:
100 g mörk choklad

125 g smör

½ dl kaffe

3 msk honung

1 tsk kanel

2 ägg

½ tsk salt

1 dl finkrossade nötter


Till formen:

1 msk smör, smält

2 msk nötter, fint hackade


Till servering:
1 dl kesella

Några kvistar citronmeliss


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg choklad och smör i skål.

Lägg skålen i en kastrull med kokande vatten.

Låt smälta.

Blanda i kaffe, honung och kanel.

Vispa äggen hårt.

Rör ner chokladsmeten och saltet med de vispade äggen.

Smöra en form.

Skaka ut de krossade nötterna så att de fastnar i smöret.

Häll smeten i formen och baka i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.

Eller häll smeten i små muffinsformar, då blir tiden i ugnen ca 20 minuter.

Servera med en klick kesella på varje bit samt några blad citronmeliss.


Tips!

Chokladen du väljer ska hålla sig runt 70 procent för att kakan ska få den rätta fylliga smaken.

Det går bra med bakchoklad, så kan du spara den fina chokladen till ett annat tillfälle.


En härlig smakrik chokladkaka.

Det räcker faktiskt med en liten bit för att stilla ett riktigt dessertsug.


Glutenfri, rik på antioxidanter, kalium och selen.




Av Maria - 23 juni 2013 10:15

Ta alltid bort blasten från morötterna, i annat fall suger den näring från moroten.

 

Förvara kallt.

 

Lägg gärna i en bit hushållspapper i plastpåsen, pappret suger upp kondensvatten.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards