Alla inlägg under juni 2013

Av Maria - 22 juni 2013 21:30




Ingredienser:
1-2 msk sriracha

2 msk BBQ-sås

1 msk olja

1 msk honung

1 vitlöksklyfta, finchackad


Gör så här:

Rör ihop alla ingredienserna.

Förvara i en burk i kylen.

Ta fram glazen ett par timmar innan den ska användas, om du har sparat den.


God glaze som passar fint till kyckling.

Srirachasåsen ger den extra hetta.


Tips!

Var alltid uppmärksam när du använder grillolja efter som den kan fatta eld om den droppar ned i glöden.




ANNONS
Av Maria - 22 juni 2013 18:00

Antal: 2 glas


Ingredienser:

4 dl mandelmjölk (eller 3 msk mandelsmör + 3½ dl vatten)

2 bananer

4-5 dadlar, urkärnade

2 msk kakao

2 tsk linfröolja (kan utelsutas)

1 tsk vaniljextrakt

Sötningsmedel efter smak

1-2 dl is (eventuellt)

Krossade mandlar till garnering


Gör så här:

Mixa alla ingredienser förutom is till en slät smoothie.

Mixa isen för en frostig smoothie.

Servera i fina glas och strö mandelkross över.


Tips!

Osötad mandelmjölk går bra att köpa färdig i butik men kan också göras själv genom att mixa mandlar eller mandelsmör med vatten.


Mandel:
Själva mandeln växer som ett frö inuti stenfruktens kärna.

Mandel innehåller 20% protein, massor av fibrer och är speciellt rik på E-vitamin, järn, zink, kalcium, magnesium, kalium och fosfor, vilket gör den perfekt i smoothies efter ett hårt pass på gymmet.

ANNONS
Av Maria - 22 juni 2013 16:30




Antal: 4 portioner


Igredienser:
100 g röda vinbär

100 g hallon

1 dl multigelésocker

4 dl grädde

1 tsk vaniljsocker

15-16 hallon till garnering


Gör så här:

Värm vinbär och hallon i kastrull.

Rör ihop.

Fördela i fyra skålar eller glas.

Blanda socker, grädde och vaniljsocker i en kastrull.

Låt koka upp och koka 30-45 sekunder, rör om.

Häll över bärsåsen i skålarna eller glasen.

Låt svalna.

Garnera med hallon.


Tips!

Röda vinbär väger upp det söta i pannacottan och ger dig dessutom en rejäl dos C-vitamin.


Pannacotta utan gleatin med syrliga bär är en dessert som passar de flesta.

Tillaga med den grädde du föredrar, det fungerar utmärkt även med havre- eller sojagrädde.


Glutenfri, rik på antioxidanter, vitamin B12 och kalcium.




Av Maria - 22 juni 2013 09:45




Kakan är toppig:

Värmen har varit för stark.

Ytan har stelnat för snabbt och smeten har tryckt på underifrån.


Kakan sitter fast i formen:

Kyl med en våt handduk eller liknade på formens undersida.

Efter några minuter brukar kakan lossna.

Upprepa i annat fall avkylningen.


Smeten pöser över:

I en för liten form pöser smeten över kanten och kakan blir torr.


Kakan blir för platt:

Formen är för stor.

Tumregeln är att fylla formen till två tredjedelar med smet, då är formen lagom stor.


Saftigare kaka:

Om mjuka kakor får kallna under formen blir de saftiga.

Fuktigheten stannar då kvar i kakan.


Låt kakan vila:

Stjälp inte upp kakan för tidigt.

Låt den vara kvar i formen en liten stund.

Stjälp upp på bakgaller.

Låt sedan stå några minuter så att ytan hinner torka till.

Täck därefter med en bakduk eller med formen.


Smörj formen ordentligt:

Smörj kakformen väl i ett jämntjockt lager.

Rumstempererat matfett är bättre än smält som ger ett för tunt skikt.




Bakat · Tips
Av Maria - 22 juni 2013 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g färskpotatis eller små potatisar

1 spetskål

1 msk olivolja

1 tsk flinsalt

1 citron, delad

4 rödingfiléer med skinn

1 tsk salt

1 msk olivolja


Pepparrots- & dillsås:

3 dl gräddfil

2 msk finhackad dill

ca 1 msk finriven färsk pepparrot

Salt


Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten.

Blanda gräddfil med dill och pepparrot, smaka av med salt.

Skär kålen i klyftor genom roten.

Grilla kålen varsamt tills den är lite mjuk med fin färg.

Ta av kålen från grillen, pensla med olja och salta.

Grilla citronen på snittsidan till fin färg.


Salta fisken och pensla skinnsidan med olja.

Grilla med skinnsidan nedåt 5-7 minuter under lock.

Låt fisken ligga still på gallret under hela grilltiden.


Servera rödingen med nykokt färskpotatis, grillad spetskål, pepparrots- & dillsås och grillad citron.


Tips:
Dra isär bladen lite innan du grillar, ju mer luft mellan bladen desto snabbare klar på grillen.

Av Maria - 21 juni 2013 22:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ dl ättiksprit (12 %) (12%)
2 dl socker
1 tunt skivad vitlöksklyfta
1½ dl vatten
½ tsk malen koriander
420 g skivad sköljd färdig inläggningssill (i burk)
1 skivad röd chili med kärnor
½ dl tunt skivad färsk ingefära
1 skivat citrongräs

 

Gör så här:

Koka upp ättiksprit, socker, vitlöksskivor och vatten.

Tillsätt koriandern och låt svalna i kylskåp.


Varva sill, chili, ingefära och citrongräs i en burk och slå på den kalla lagen.


Låt dra i kylskåp 1–2 dagar innan servering.

Håller cirka en vecka i kylskåp.

Av Maria - 21 juni 2013 20:00

Antal: 8 portioner


Ingredienser:
3  gelatinblad

1 ask 5-minuters sill (420 g)

2½ dl mellangrädde

½ tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

3 msk senap

½ dl hackad dill

1 dl hackad gräslök

3 dl gräddfil


Garnering:

8 rädisor


Gör så här:
Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter.

Låt sillen rinna av och grovhacka den.

Koka upp grädden i en kastrull.

Ta den från värmen.

Lyft upp gelatinet och rör ner det i grädden så att det smälter.

Låg det svalna och rör ner sill, salt, peppar, senap, dill, gräslök och sist gräddfil.

Häll smeten i 8 små skålar eller vida glas, á 1 dl.

Låt dem stelna i kylen till nästa dag.

Lägg en rädisa i varje pannacotta och servera ur formarna.

Av Maria - 21 juni 2013 20:00




Antal: 1 glas


Ingredienser:

2 cl explorer jordgubb lime

1 jordgubbe

12 cl kylt, lätt mousserande rosévin, t.ex Mateus


Gör så här:

Häll spriten i vackert glas.

Lägg i en jordgubbe och fyll på med rosévin.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se