Alla inlägg under juni 2013
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
2 msk honung
½ dl vatten
1 dl sweet chilisås
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 cm ingefära, finriven
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp..
Sjud glazen i några minuter tills den börjar tjockna lite.
Rör om då och då.
Låt svalna och pensla seda på kyckling, fläskkött eller på fisk.
En glaze som passar bra att pensla på kyckling, fläskkött och fisk.
Vill du ha mer syra droppar du i lite limesaft.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
Pajskal:
125 g russin
200 g valnötter
Fyllning:
4 avokador
1 banan
3 msk pressad citron
Topping:
200 g blandade bär
Gör så här:
Lägg russinen i blöt ca 15 minuter.
Mixa russin och valnötter till en grynig massa.
Tryck ut i en pajform.
Låt stå kallt medan du gör fyllningen.7
Mixa avokado och banan med citronsaft.
Häll i fyllningen i pajskalet.
Toppa med bär.
Tips!
Avokado innehåller bra fetter, dessutom är den rik på bland annat B6-vitamin, folsyra, kalium och A-vitamin.
En raw food-paj är gott till sommarfikat.
Den går snabbt att göra, innehåller inget vitt mjöl eller socker och är därför passande även för glutenintoleranta.
Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin E, B6 och folat.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
500 g vattenmelon i kuber (ca 1/4 mellanstor vattenmelon)
3 dl hallon (frysta eller färska)
½ dl pressad lime
5-6 myntablad
1-2 dl is
Sötningsmedel efter smak
Gör så här:
Dela vattenmelonen, avlägsna kärnorna och gröp ur fruktköttet.
Tillsätt hallon, limejuice och myntablad.
Mixa tills du får en slät smoothie.
Mixa isen för en frostig smoothie.
Servera i stora glas och garnera med hallon.
Tips!
Välj meloner utan sprickor och fläckar.
Skalet bör vara fast, matt och smörgult på undersidan, där melonen mognat mot marken.
Mogna vattenmeloner har svag doft och bör kännas ganska tunga - de består till 92% av vatten.
Vattenmelon innehåller rikliga mängder av den kraftfulla antioxidanten lykopen, som sägs minska risken för hjärtsjukdomar och vissa cancertyper som t.ex livmoderhals- och prostatacancer.
Ugn: 250 grader, 8 minuter
Ingredienser:
75 g (drygt 1 dl) sötmandel, skållad och mald
1 hg (ca 1½ dl) florsocker
3 äggvitor
Fyllning:
65 g smör eller margarin
1 dl florsocker
1 äggula
1 msk färskpressad apelsinsaft och rivet skal av en ½ apelsin eller 1 msk organgelikör
Karamellfärg
Garnering:
1 dl mandel, färgad grön, eller pistaschmandel
Strösocker
Gör så här:
Blanda mandeln med sockret och de till skum vispade äggvitorna.
Smörj och mjöla ett omslag till ett paket margarin och dofta över det med mjöl.
Bred smeten jämnt över pappret.
Grädda ca 8 minuter i 250 grader.
Tag ut kakan och vänd den och tag bort papperet.
Rör samman ingredienserna till fyllningen och smaka av den.
Bred ut krämen på den kalla kakan och rulla samman den som en rulltårta.
Skålla och hacka mandel och färga den grön med litet karamellfärg eller använd pistaschmandel.
Blanda mandeln med 2 msk strösocker.
Pensla rullen med äggvita och rulla den i mandel-sockerblandningen.
Förvara den inrullad i smörpapper eller folie i kylskåpet och skär den i 1 cm breda skivor då man serverar kakorna.
Kan hålla sig god en hel måndad.
Antal: 12 bitar
Ingredienser:
130 g digestivekex
100 g smör, smält
½ tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm salt
6 gelatinblad
225 g färska eller frysta jordgubbar
1 lime, finrivet skal och saft
300 g cream cheese
3 dl yoghurt 10% eller crème fraiche
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 gelatinblad
1½ dl jordgubbssylt
½ lime, finrivet skal
Myntablad att garnera med
Gör så här:
Mixa eller mortla kexen till ett fint smul.
Blanda med smör, kardemumma och salt.
Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mixa halvtinade jordgubbar, limeskal (endast det gröna) och limesaft.
Vispa för hand ihop jordgubbarna med cream cheese, yoghurt, florsocker, vaniljsocker och salt till en jämn smet.
Lyft upp gelatinbladen så att en del vatten följer med och lägg i en kastrull.
Smält försiktigt och ringla ner under omrörning i smeten.
Häll smeten i formen och plasta in.
Ställ in i kylen att stelna minst 3 tim.
Topping:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt.
Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull.
Rör ner limeskalen (endast det gröna) och häll ut över cheesecaken.
Låt stelna i kyl ca 30 min.
Garnera ev med mynta.
Ugn: 175 grader, ca ½ timme
Ingredienser:
2 hg mörk blockchoklad
150 g smör eller margarin
2 dl socker
4 ägg
2 dl vetemjöl
Glasyr:
150 g mörk blockchoklad
Gör så här:
Blockchokladen får smälta i en skål ställd i kokande vatten.
Smör och socker rörs poröst.
Tillsätt gulorna en i sänder och vispa sedan ner den smälta chokladen.
Blanda ner mjölet.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten, som gräddas i mycket väl smord och bröad form - helst med löstagbar botten - i 175 grader i ca ½ timme.
Låt svalna något i formen, innan den lossas.
Glasera med smält blockchoklad, ev utrörd med en klick smör, som gör glasyren extra fin och glansig.
Antal: 10 bitar
Ugn: 175 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
Pajform ca 25 cm i diameter smord med valfri olja
Fyllning:
2½ dl skivade jordgubbar
2½ dl blåbär
1 citron, saft och zest
1 dl aprikos- och apelsinsylt
1 msk potatismjöl
Täcke:
2 dl mandelmjöl
2 dl boveteflingor
2 dl kokosflingor
½ dl rumsvarm kokosolja
½ dl aprikossirap
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
En nypa salt
Till servering:
Kokosgrädde eller chokladsås
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda jordgubbar, blåbär, aprikos- och apelsinsylt och potatismjöl, och häll fyllningen i formen.
Blanda ingredienserna till pajtäcket och smula det över bären.
Ställ in pajen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Låt svalna en stund före servering.
Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin E och C, magnesium
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g naturell yoghurt
200 g hallon
1½ dl florsocker
4 strutar
Några valnötter, hackade
2-3 myntablad, hackade
2 msk blåbär
Gör så här:
Kör yoghurt, hallon och florsocker i mixer någon minut.
Ställ in i skål frysen i ca 1½ timme.
Ta ut och vispa/vänd på glassen ett par gånger under tiden.
Skeda upp i strutar.
Toppa med valnötter, myntablad och blåbär.
Glutenfri, rik på kalcium, vitamin C och B2.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|