Alla inlägg under juni 2013

Av Maria - 19 juni 2013 17:45




Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:

2 msk honung

½ dl vatten

1 dl sweet chilisås

1 vitlöksklyfta, finhackad

1-2 cm ingefära, finriven


Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp..

Sjud glazen i några minuter tills den börjar tjockna lite.

Rör om då och då.

Låt svalna och pensla seda på kyckling, fläskkött eller på fisk.


En glaze som passar bra att pensla på kyckling, fläskkött och fisk.

Vill du ha mer syra droppar du i lite limesaft.




ANNONS
Av Maria - 19 juni 2013 16:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

Pajskal:

125 g russin

200 g valnötter


Fyllning:
4 avokador

1 banan

3 msk pressad citron


Topping:

200 g blandade bär


Gör så här:

Lägg russinen i blöt ca 15 minuter.

Mixa russin och valnötter till en grynig massa.

Tryck ut i en pajform.

Låt stå kallt medan du gör fyllningen.7


Mixa avokado och banan med citronsaft.

Häll i fyllningen i pajskalet.

Toppa med bär.


Tips!

Avokado innehåller bra fetter, dessutom är den rik på bland annat B6-vitamin, folsyra, kalium och A-vitamin.


En raw food-paj är gott till sommarfikat.

Den går snabbt att göra, innehåller inget vitt mjöl eller socker och är därför passande även för glutenintoleranta.


Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin E, B6 och folat.

ANNONS
Av Maria - 19 juni 2013 15:30

Antal: 2 glas


Ingredienser:

500 g vattenmelon i kuber (ca 1/4 mellanstor vattenmelon)
3 dl hallon (frysta eller färska)

½ dl pressad lime

5-6 myntablad

1-2 dl is

Sötningsmedel efter smak


Gör så här:

Dela vattenmelonen, avlägsna kärnorna och gröp ur fruktköttet.

Tillsätt hallon, limejuice och myntablad.

Mixa tills du får en slät smoothie.

Mixa isen för en frostig smoothie.

Servera i stora glas och garnera med hallon.


Tips!

Välj meloner utan sprickor och fläckar.

Skalet bör vara fast, matt och smörgult på undersidan, där melonen mognat mot marken.

Mogna vattenmeloner har svag doft och bör kännas ganska tunga - de består till 92% av vatten.


Vattenmelon innehåller rikliga mängder av den kraftfulla antioxidanten lykopen, som sägs minska risken för hjärtsjukdomar och vissa cancertyper som t.ex livmoderhals- och prostatacancer.

Av Maria - 19 juni 2013 08:00

Ugn: 250 grader, 8 minuter


Ingredienser:
75 g (drygt 1 dl) sötmandel, skållad och mald

1 hg (ca 1½ dl) florsocker

3 äggvitor


Fyllning:

65 g smör eller margarin

1 dl florsocker

1 äggula

1 msk färskpressad apelsinsaft och rivet skal av en ½ apelsin eller 1 msk organgelikör

Karamellfärg


Garnering:
1 dl mandel, färgad grön, eller pistaschmandel

Strösocker


Gör så här:

Blanda mandeln med sockret och de till skum vispade äggvitorna.

Smörj och mjöla ett omslag till ett paket margarin och dofta över det med mjöl.

Bred smeten jämnt över pappret.

Grädda ca 8 minuter i 250 grader.

Tag ut kakan och vänd den och tag bort papperet.


Rör samman ingredienserna till fyllningen och smaka av den.

Bred ut krämen på den kalla kakan och rulla samman den som en rulltårta.

Skålla och hacka mandel och färga den grön med litet karamellfärg eller använd pistaschmandel.

Blanda mandeln med 2 msk strösocker.

Pensla rullen med äggvita och rulla den i mandel-sockerblandningen.

Förvara den inrullad i smörpapper eller folie i kylskåpet och skär den i 1 cm breda skivor då man serverar kakorna.

Kan hålla sig god en hel måndad.

Av Maria - 18 juni 2013 21:45


Antal: 12 bitar


Ingredienser:
130 g digestivekex

100 g smör, smält
½ tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm salt
6 gelatinblad
225 g färska eller frysta jordgubbar
1 lime, finrivet skal och saft
300 g cream cheese
3 dl yoghurt 10% eller crème fraiche
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

 

Topping:

1 gelatinblad
1½ dl jordgubbssylt
½ lime, finrivet skal
Myntablad att garnera med

 

Gör så här:

Mixa eller mortla kexen till ett fint smul.

Blanda med smör, kardemumma och salt.

Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Mixa halvtinade jordgubbar, limeskal (endast det gröna) och limesaft.

Vispa för hand ihop jordgubbarna med cream cheese, yoghurt, florsocker, vaniljsocker och salt till en jämn smet.

Lyft upp gelatinbladen så att en del vatten följer med och lägg i en kastrull.

Smält försiktigt och ringla ner under omrörning i smeten.

Häll smeten i formen och plasta in.

Ställ in i kylen att stelna minst 3 tim.


Topping:

Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt.

Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull.

Rör ner limeskalen (endast det gröna) och häll ut över cheesecaken.

Låt stelna i kyl ca 30 min.

Garnera ev med mynta.




Av Maria - 18 juni 2013 18:45

Ugn: 175 grader, ca ½ timme


Ingredienser:
2 hg mörk blockchoklad

150 g smör eller margarin

2 dl socker

4 ägg

2 dl vetemjöl


Glasyr:

150 g mörk blockchoklad


Gör så här:

Blockchokladen får smälta i en skål ställd i kokande vatten.

Smör och socker rörs poröst.

Tillsätt gulorna en i sänder och vispa sedan ner den smälta chokladen.

Blanda ner mjölet.

Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten, som gräddas i mycket väl smord och bröad form - helst med löstagbar botten - i 175 grader i ca ½ timme.


Låt svalna något i formen, innan den lossas.

Glasera med smält blockchoklad, ev utrörd med en klick smör, som gör glasyren extra fin och glansig.

Av Maria - 18 juni 2013 18:15




Antal: 10 bitar

Ugn: 175 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:
Pajform ca 25 cm i diameter smord med valfri olja


Fyllning:

2½ dl skivade jordgubbar

2½ dl blåbär

1 citron, saft och zest

1 dl aprikos- och apelsinsylt

1 msk potatismjöl


Täcke:

2 dl mandelmjöl

2 dl boveteflingor

2 dl kokosflingor

½ dl rumsvarm kokosolja

½ dl aprikossirap

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma

En nypa salt


Till servering:
Kokosgrädde eller chokladsås


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda jordgubbar, blåbär, aprikos- och apelsinsylt och potatismjöl, och häll fyllningen i formen.

Blanda ingredienserna till pajtäcket och smula det över bären.

Ställ in pajen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Låt svalna en stund före servering.


Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin E och C, magnesium




Av Maria - 18 juni 2013 16:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g naturell yoghurt

200 g hallon

1½ dl florsocker

4 strutar

Några valnötter, hackade

2-3 myntablad, hackade

2 msk blåbär


Gör så här:

Kör yoghurt, hallon och florsocker i mixer någon minut.

Ställ in i skål frysen i ca 1½ timme.

Ta ut och vispa/vänd på glassen ett par gånger under tiden.

Skeda upp i strutar.

Toppa med valnötter, myntablad och blåbär.


Glutenfri, rik på kalcium, vitamin C och B2.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se