Alla inlägg under juni 2013
Antal: 2 glas
Ingredienser:
200 g björnbär (färska eller frysta)
5 dadlar, urkärnade
2 dl färskpressad äppeljuice
2 dl vanilj-soyayoghurt
1 tsk malen kanel
2 msk skalde hampafrön (kan uteslutas)
Gör så här:
Mixa ingredienser till en slät smoothie.
Garnera med några björnbär på toppen.
Tips!
En näve björnbär innehåller nästan halva dagsbehovet av fibrer.
Fibrer håller igång tarmarna och får matsmältningen att fungera.
De hjälper även till att reglera blodsockret i kroppen.
Antal: 12 bitar
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
Botten:
100 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl rice krispies
200 g rabarber
250 g jordgubbar
½ dl strösocker
1 msk vatten
4 dl vispgrädde
250 g jordgubbar
citronmeliss till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175° (150° om du har varmluft).
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt en äggula i taget.
Tillsätt mjölken under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret och vispa till ett fast skum med elvisp.
Rör ner resten av sockret och vänd varsamt ner Rice Krispies.
Bred ut kaksmeten i 2 bakpappersklädda formar med en diameter på 22 cm.
Bred marängsmeten ovanpå och grädda långt ner i ugnen ca 45 min.
Låt tårtorna kallna.
Rabarber- & jordgubbskräm:
Skiva rabarbern och jordgubbarna.
Lägg dem i en kastrull med socker och vatten.
Värm under omrörning och låt småputtra ca 10 min. Vispa grädden fluffig.
Halvera jordgubbarna.
Lägg krämen och hälften av grädden mellan tårtbottnarna och toppa tårtan med resten av grädden och jordgubbarna.
Garnera med citronmeliss.
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
300 g sötmandel
5 dl florsocker
2 äggvitor
1-2 blad oblat (finns på apotek)
Gelé i tub eller äppel- eller sherrygelé på glas
1 burk fruktcocktail eller ananas i bitar
Cocktailbär eller liknande
Gör så här:
Skålla och mal mandeln och blanda med sockret.
Tillsätt äggvitan och arbeta ihop till en smidig deg.
Bred ca hälften av mandeldegen på oblatarket.
Spritsa resten i rutor över tårtan och runt kanten.
Lägg tårtan på smörpapper på plåt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Låt tårtan svalna.
Fyll rutorna med gelé och garnera tårtan med frukt och bär.
Tips:
Gör man tårtan fyrkantig, räcker 1 ark oblat.
Vill man slippa mala mandel, kan man istället ta färdig mandelmassa - till denna sats 5 hg - och blanda med äggvitorna (inget socker behövs då).
Antal: 2 glas
Ingredienser:
50 g havtorn (färska eller frysta)
100 g naturella cashewnötter (eller 5 msk cashewnötssmör)
5-6 dadlar, urkärnade
3 dl färskpressad morotsjuice
1 dl kokosvatten
1-2 dl is (eventuellt)
Sötningsmedel efter smak
Gör så här:
Mixa havtorn, cashewnötter och dadlar med morotsjuice och kokosvatten till en krämig smoothie.
Mixa isen för en frostig smoothie.
Smaka av och söta vid behov.
Servera i stora glas med ett par havtornsbär på toppen.
Tips!
Det sägs att ett enda litet havtornsbär innehåller lika mycket C-vitatim som en hel apelsin.
Havtorn innehåller det för växtriket så sällsynta B12, som är särskilt viktigt för vegetarianer, men även B1, B2, B3 (niacin), B6, B9 (folsyra), pantoensyra, bioten, E-vitamin och K-vitamin.
Hacka nötterna grovt och häll över sirap och socker.
Blanda väl!
Alla nötter ska ha ett tunt lager sött.
På med saltet, blanda igen.
Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt torka i vanlig ugn på lägsta värme i 3 timmar (luckan behöver inte stå på glänt).
Krispiga nötter lite längre, sega, lite kortare.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl majonnäs
1 msk créme fraiche
1 msk heinz chilisås
1 msk chipotlepasta
½ chipotlechili
Salt
Gör så här:
Blanda majonnäs, créme fraiche, chilisås och chipotlepasta.
Hacka chipotlechilin fint och vänd i.
Smaka av med salt.
Passar bra till grillat kött, kyckling, räkor och ugnsbakad lax.
Och till kokt krabba!
Ingredienser:
2 msk BBQ-sås
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk rapsolja
1 msk soja
Några droppar hickory liquid smoke
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna.
Förvara i en burk i kylen.
Ta fram glazen ett par timmar innan den ska användas, om du har sparat den.
BBQ glaze får lite rökig smak med några droppar hickory liquid smoke.
Tips!
Var alltid uppmärksam när du använder grillolja efter som den kan fatta eld om den droppar ned i glöden.
Ugn: 200-225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Bottnar:
150 g sötmandel
1 3/4 dl strösocker
6 äggvitor
Kräm:
5 äggulor
1 dl socker
1 dl tunn grädde
2 tsk potatismjöl
150 g osaltat smör
Rivet skal av 1 apelsin
1-2 dl tjock grädde
Praliné:
50 g sötmandel
1 dl socker
Gör så här:
Skålla och mal mandeln och blanda med socker och äggvitor vispade till styvt skum.
Grädda tre runda bottnar i mycket välsmord pannkakkslagg eller på välsmorda plåtat, ca 21 cm i diameter, i 200-225 grader ca 15 minuter.
Lossna bottnarna genast och låt dem kallna på plant underlag.
Blanda gulor, socker, grädde och potatismjöl till krämen och låt den sjuda upp under vispning tills den tjocknar.
Vispa den kall och tillsätt mjukrört smör i klickar, apelsinskal och ca hälften av pralinén mald på mandelkvarn.
Blanda i uppvispad tjock grädde strax innan tårtan läggs ihop.
Till pralinén får sockret smälta under omrörning i stekpanna tills det är fint brunt.
Blanda i skållad mandel och häll upp massan genast att stelna på oljad plåt.
Lägg ihop bottnarna med 2/3 av krämen, bred resten över och garnera med fint hackad praliné.
Kyl tårtan ordentligt - gärna i frys - före serveringen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|