Direktlänk till inlägg 15 juli 2013

Focaccia toppad med vispad ricotta, tryffelsalami, sockerärtor & balsamicodruvor

Av Maria - 15 juli 2013 11:45

Räcker till 3-4 personer som tilltugg
 
Focaccia 
 
25 g jäst 
2 1/2 dl vatten 
6 - 7 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 400 g)
1/2 tsk salt 
 
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, ca 37°C. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig och häll sedan på resten av vattnet.
 
Tillsätt därefter mjöl och salt. Bearbeta till en slät deg och låt seda degen jäsa i 30 minuter täckt med en handduk. 
 
Forma brödet så som du vill ha det på ett bakplåtspapper. Lägg handduken över brödet och låt degen jäsa ytterligare i 30 minuter. Om du ska baka av brödet senare kan du ställa in det i kylskåpet och baka av det när du är redo.
 
Baka av din focaccia på 200 grader i cirka 20-30 minuter. Låt brödet svalna helt på ett galler innan du toppar det. 
 
Balsamicodruvor 
 
4,5 dl vindruvor
0,5 dl balsamvinäger 
1 msk honung 
1 tsk vaniljpulver 
 
Lägg alla ingredienserna i en kastrull. Låt det koka upp och sänk sedan värmen för att låta det sjuda i cirka 3 minuter. Plocka därefter upp vindruvorna och lägg dem i en skål. Höj värmen igen och låt balsamicoblandningen koka upp för att låtas reducera ner. Den ska få en tjockare, sirapsliknande konsistens. När den kokat ner ställ kastrullen åt sidan för att låta det svalna. 
 
Häll balsamicon över druvorna och ställ in dem i kylskåpet till servering. 
 
Du behöver också: 
 
* 1 burk ricottaost, uppvispad med hjälp av en elvisp
* 10 stycken sockerärtor, delade på hälften 
* 10 skivor tryffelsalami 
* Gröna blad 
* Tunt skivade rädisor 
* Tryffelolja (valfritt)
 
TOPPA DIN FOCACCIA SÅ HÄR: 
 
Börja med att bre ett tjockt lager av den vispade ricottaosten på brödet. Fördela sedan därefter ut tryffelsalamin, sockerärtorna, rädisor och de gröna bladen. 
 
Fördela ut några balsamicodruvor runt om där det finns plats. Jag serverade mer av druvorna och balsamicodressingen som de ligger i vid sidan om. 
 
Ringla över tryffelolja (om ni använder) och eventuellt lite av balsamicodressingen. Avsluta med lite flingsalt + grovmalen svartpeppar. 
 
Skär brödet i önskvärda bitar. Njut av detta till ett glas vin eller en kall öl. Det passar också väldigt bra till grillat!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Av Maria - Måndag 15 april 14:00

Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.   Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.   Tisdag: Köttbullar,...

Av Maria - Måndag 15 april 11:15

Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.   Knäckiga sesamkex.   Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...

Av Maria - Måndag 15 april 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 07:45

Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.   Risi frutti   Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.   Fruktyoghurt.   Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards