Alla inlägg under juli 2013

Av Maria - 12 juli 2013 19:45




Antal: 12 stycken


Ingredienser:

300 g rökt, skivad lax

1 dl kesella (10%)

½ tsk wasabipasta

½ dl hackad färsk dill och gräslök

1 tsk pressad citronsaft

Salt

Peppar


Garnering:

½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)


Gör så här:

Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på ca 25x20 cm.
Blanda kesella, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål.
Smaka av med salt och peppar.
Bred fyllningen på laxskivorna och rulla försiktigt ihop dem till en rulle.
Täck rullen med plastfolien och ställ i frysen  i ca 30 minuter.
Rosta sesamfrön i en torr panna.
Ta ut laxrullen och rulla dem i sesamfrön eller furikakekrydda.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat.



Av Maria - 12 juli 2013 16:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

Aubergine:

800 g aubergine

Salt till utvattning

Kokosfett att steka i


Tomatsås:

1 gul lök

Smör att steka i

Salt

Peppar

2 burkar krossade tomater


Övriga ingredienser:

Olivolja till ugnsformen

500 g mozzarella

100 g parmesanost

1 kruka basilika


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Aubergine: Skiva auberiginen. Salta skivorna och låt ligga medan du fortsätter med det andra.
  • Tomatsås: Hacka löken och stek i smör i en kastrull tills den har blivit mjuk. Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra en stund. Mixa slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
  • Aubergine: Skölj bort saltet på aubergineskivorna och torka dem försiktigt med hushållspapper. Stek skivorna i kokosfett tills de fått fin färg.
  • Gratängen: Häll olivolja i en stor ugnsform. Skär mozzarellan i skivor. Riv parmesanosten. Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, parmesanosten och basilika i formen. Gratinera i ugn i ca 40 minuter.
Av Maria - 12 juli 2013 14:00

Ugn: 175 grader, 60-80 minuter


Ingredienser:

200 g (3dl) linfrö
50 g (1dl) sesamfrö
50 g (0,75dl) hasselnötter
50 g (0,75dl) mandel
50 g kruska kli, fibrex eller fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 msk brödkryddor
50 g smält smör
1 dl creme fraiche
250 g keso
6 ägg 

 

Gör så här:

Mixa alla nötter och frön till "mjöl" i till exempel en mixer.

Blanda smör, créme fraiche, keso och ägg.
Blanda sedan ihop allt och häll i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, (jag tog lite solroskärnor på brödet).

Grädda i 60-80 min (beroende på ugn) i 175 grader.

Ta ut brödet ur formen och låt det svalna.

Skär i tunna skivor.

Bakat · LCHF
Av Maria - 11 juli 2013 22:15

Antal: ca 50 stycken

 

Ingredienser:

100 g smör eller magarin

3 dl socker

2 tsk vanillinsocker

1 dl olja med neutral smak

1 tsk hjorthornssalt

4 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Rör smör, socker och vanillinsockret smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet i mjölet och rör sedan ner allt i degen.
Rulla 50 bollar och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 150°C i 20 minuter.

Av Maria - 11 juli 2013 21:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g späda rödbetor

2 skivor formbröd

2 msk rapsolja

1 dl västerbottenost

65 g sallad tex mangold eller rucola

Salt

Peppar


Gör så här:

Tvätta och koka rödbetorna i saltat vatten.

Skär kanterna av brödet och skär dem i tärningar.

Stek dem gyllenbruna i hälften av oljan.

Spola rödbetorna kalla, skal och skär dem i tunna skivor.

Lägg upp skivorna på fat eller en tallrik.

Skölj salladen och låt rinna av.

Hyvla osten över betorna och lägg på salladsbladen och krutongerna.

Krydda med salt, peppar och ringla över resten av oljan.

Av Maria - 11 juli 2013 19:45

Till ca 25 st:

200 g smör

1 dl strösocker

4 dl (240 g) vetemjöl

½ dl kakao

½ tsk bakpulver

ca 25 st kolafyllda chokladbitar, tex center

 

Gör så här:

Smält smöret. Rör ner socker, mjöl, kakao och bakpulver och blanda till en deg. Degen ser först lös ut, men tjocknar efter någon minut.

Omslut varje kolagodis noggrant med en rejäl bit deg, är det sprickor i degen rinner kolafyllningen lätt ut. Rulla till runda kakor, platta till lätt och lägg dem med jämna melanrum på bakplåtspappersklädda plåta.

Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 7-8 minuter. Låt svalna.

Av Maria - 11 juli 2013 19:30

Ingredienser:

1 kg hallon

300 - 800 g (4 - 9 dl) socker

1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över natten.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 11 juli 2013 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300-500 g god korv, tex tysk köttrik

Smör eller kokosfett att steka i

Gräslök

Fransk senap


Rosa coleslaw:

En stor klyfta vitkål

En färsk rödbeta

2 dl créme fraiche

4 msk majonnäs

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Rosa coleslaw: Hyvla vitkålen med osthyvel eller i matberedare, gärna så tunt som möjligt. Riv den färska och råa rödbetan. Lägg kålen och den rivna betan i en skål. Blanda ner créme fraiche, majonnäs och smaka av med salt och peppar.
  • Stek korven så att den får lite färg och blir genomvarm.
  • Servera med lite klippt gräslök och en klick fransk senap.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards