Alla inlägg under juli 2013
Antal: 12 stycken
Ingredienser:
300 g rökt, skivad lax
1 dl kesella (10%)
½ tsk wasabipasta
½ dl hackad färsk dill och gräslök
1 tsk pressad citronsaft
Salt
Peppar
Garnering:
½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)
Gör så här:
Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på ca 25x20 cm.Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
Aubergine:
800 g aubergine
Salt till utvattning
Kokosfett att steka i
Tomatsås:
1 gul lök
Smör att steka i
Salt
Peppar
2 burkar krossade tomater
Övriga ingredienser:
Olivolja till ugnsformen
500 g mozzarella
100 g parmesanost
1 kruka basilika
Gör så här:
Ugn: 175 grader, 60-80 minuter
Ingredienser:
200 g (3dl) linfrö
50 g (1dl) sesamfrö
50 g (0,75dl) hasselnötter
50 g (0,75dl) mandel
50 g kruska kli, fibrex eller fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 msk brödkryddor
50 g smält smör
1 dl creme fraiche
250 g keso
6 ägg
Gör så här:
Mixa alla nötter och frön till "mjöl" i till exempel en mixer.
Blanda smör, créme fraiche, keso och ägg.
Blanda sedan ihop allt och häll i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, (jag tog lite solroskärnor på brödet).
Grädda i 60-80 min (beroende på ugn) i 175 grader.
Ta ut brödet ur formen och låt det svalna.
Skär i tunna skivor.
Antal: ca 50 stycken
Ingredienser:
100 g smör eller magarin
3 dl socker
2 tsk vanillinsocker
1 dl olja med neutral smak
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör smör, socker och vanillinsockret smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet i mjölet och rör sedan ner allt i degen.
Rulla 50 bollar och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 150°C i 20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g späda rödbetor
2 skivor formbröd
2 msk rapsolja
1 dl västerbottenost
65 g sallad tex mangold eller rucola
Salt
Peppar
Gör så här:
Tvätta och koka rödbetorna i saltat vatten.
Skär kanterna av brödet och skär dem i tärningar.
Stek dem gyllenbruna i hälften av oljan.
Spola rödbetorna kalla, skal och skär dem i tunna skivor.
Lägg upp skivorna på fat eller en tallrik.
Skölj salladen och låt rinna av.
Hyvla osten över betorna och lägg på salladsbladen och krutongerna.
Krydda med salt, peppar och ringla över resten av oljan.
Till ca 25 st:
200 g smör
1 dl strösocker
4 dl (240 g) vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
ca 25 st kolafyllda chokladbitar, tex center
Gör så här:
Smält smöret. Rör ner socker, mjöl, kakao och bakpulver och blanda till en deg. Degen ser först lös ut, men tjocknar efter någon minut.
Omslut varje kolagodis noggrant med en rejäl bit deg, är det sprickor i degen rinner kolafyllningen lätt ut. Rulla till runda kakor, platta till lätt och lägg dem med jämna melanrum på bakplåtspappersklädda plåta.
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 7-8 minuter. Låt svalna.
Ingredienser:
1 kg hallon
300 - 800 g (4 - 9 dl) socker
1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över natten.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300-500 g god korv, tex tysk köttrik
Smör eller kokosfett att steka i
Gräslök
Fransk senap
Rosa coleslaw:
En stor klyfta vitkål
En färsk rödbeta
2 dl créme fraiche
4 msk majonnäs
Salt
Peppar
Gör så här:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|