Alla inlägg under juli 2013

Av Maria - 9 juli 2013 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Burgaren:

ca 500 g högrevsfärs eller nötfärs

1 dl riven parmesanost

1 msk dijonsenap

½ tsk flingsalt med jod

3 krm peppar


Tillbehör:

2 silverlökar

1 huvudsallad

4 hamburgerbröd


Crémen:

1 fpk créme av soltorkade tomater

1 dl matlagningsyoghurt (10%)

Flingsalt med jod

Svartpeppar


Gör så här:

  • Blanda högrevsfärsen med parmesan, senap, salt och peppar.
  • Forma den till portionsstora hamburgare.
  • Blanda tomatcrémen med yoghurten.
  • Smaksätt med salt och peppar.
  • Grilla burgarna på båda sidor till innetemperaturen är 70 grader.
  • Skala och skiva löken i tjocka skivor och grilla dem.
  • Skölj och bryt salladen i mindre bitar.
  • Grilla bröden och lägg ihop en burgare med grönsakerna, köttet och tomatcrémen.
Av Maria - 9 juli 2013 13:15

Antal: 5-8 krukbröd

Jäsning: ca 1 timme

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

½ pkt (25 g) jäst

1 dl vatten

2 dl filmjölk eller mjölk

1 msk olivolja

1 msk fiberhusk

½ tsk salt

1 msk torkad örtagårdskrydda

1 ägg

ca 6 dl (360 g) glutenfri mjölblandning


Till krukorna:

Bakplåtspapper


Garnering:

Oregano

Lite riven ost


Gör så här:

Börja med att diska krukorna väl och lägg dem i kallt vatten.

Smula ner jästen i degbunken.

Värm vattnet och tillsätt filmjölk och oljan och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader.

Blanda ner fiberhusk och låt svälla 10 minuter.

Tillsätt salt, örtagårdskrydda, uppvispat ägg och hälften av mjölet.

Arbeta degen väl i maskin.

Tillsätt resten av mjölet men spar lite till utbakningen och fortsätt bearbetningen tills degen är slät och smidig.


Formarna:

Låt krukorna rinna av och klä dem med en bit bakplåtspapper.


Utbakningen:

Dela degen i 5-8 bitar beroende på krukornas storlek och fyll varje kruka till 2/3 med deg.

Strö på örtagårdskrydda och lite riven ost.

Täck med bakduk och jäs ca 1 timme.


Gräddning:

Placera krukorna på galler i ugnens nedre del i kall ugn.

Sätt på ugnen, 200 grader, och grädde brödet.

Det tar ungefär ca 30 minuter från kall ugn, men tiden kan variera.

Brödet är klart när det har fin färg och är genomgräddat.

Prova med en sticka.

Låt svalna i krukorna under bakduk.

Av Maria - 9 juli 2013 08:45

Antal: till ca 1 kg kycklingdelar


Ingredienser:

½ dl cane syrup/rörsockersirap

2 msk dijonsenap

4 msk vitt vin

4 msk olivolja

2 tsk paprikapulver

2-4 finhackade eller rivna vitlöksklyftor

1 röd finhackad chilifrukt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg kycklingdelarna i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att kycklingdelarna täcks av marinaden.
Låt ligga  i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden kycklingen marineras.

Av Maria - 8 juli 2013 19:30




Antal: 6 stora glas


Ingredienser:

2 bananer

1 liter mild vaniljyoghurt (2%)

4 dl frysta bär, tex hallon

2 tsk honung


Gör så här:

Skala bananerna och skär dem i mindre bitar.
Lägg banan, yoghurt, bär och honung i en mixer.
Mixa till en slät och fluffig drink.
Det går även bra att mixa med mixerstav.
Häll smoothien i glas och servera genast.



Av Maria - 8 juli 2013 19:00




Antal: 12 stycken


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl vatten

½ dl honung

2 tsk salt

1 msk majsolja

13-14 dl special vetemjöl (780-840 g)


Till kokning:
ca 3 liter vatten

½ dl socker


Garnering:

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk vallmofrön


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Värm 5 dl vatten till fingervarmt, 37°C.
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt honung, salt, olja och det mesta av mjölet.
Arbeta degen ca 5 minuter, helst i en hushållsassistent, till en slät, ganska hård deg.
Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Ta upp degen och rulla till en tjock rulle.
Skär den i  tolv bitar. Rulla varje degbit till en ca 2 cm tjock remsa och forma den till en ring.
Nyp ihop noga. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter, till dubbel storlek.
Koka upp ca 3 liter vatten med socker i en gryta.
Sänk värmen så att det sjuder.
Lägg i 3-4 bröd i taget och sjud ca 4 minuter, vänd dem någon gång under tiden.
Ta upp bröden med hålslev och låt dem rinna av på en ren kökshandduk.
Klappa dem lätt med bakduken.
Sätt ugnen på 225°C.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrön på hälften och vallmofrön på resten.
Grädda bröden mitt i ugnen 15-20 minuter, tills de har fått fin färg.
Låt svalna på galler under bakduk.



Av Maria - 8 juli 2013 17:45

Antal: ca 50 stycken

 

Ingredienser:

75 g magarin eller smör

1½ dl socker

½ dl matolja

2½ dl vetmjöl

½ tsk hjorthornssalt

1 msk vanillinsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°C.
Rör fett och socker, gärna med elvisp.
Tillsätt oljan och rör smeten pösig.
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt dem till smeten och rör ihop till en deg.
Rulla längder, dela dem i bitar och rulla små bollar.
Lägg dem på plåt och grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter, utan att öppna ugnsluckan.
Kakorna ska vara blekgula och lite sprickiga i ytan.

Av Maria - 8 juli 2013 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl yoghurt, grekisk eller natruell yoghurt

1 st gurka

2 st vitlöksklyftor

1 msk finhackad dill

1 msk vitvinsvinäger

Olivolja


Gör så här:

  • Skala och riv eller pressa vitlöken.
  • Finhacka dill.
  • Skala gurkan och gröp ur det mjuka frökärnspariet som tas bort.
  • Grovriv den fasta gurkdelen.
  • Blanda alla ingredienserna utom olivoljan.
  • Droppa olivolja över och ställ kallt.
Av Maria - 8 juli 2013 05:45




Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
2 tsk dijonsenap

2 tsk vinäger

4 äggulor

3 dl rapsolja

1 dl olivolja

2-3 vitlöksklyftor, pressade

Salt

Kajenpeppar


Gör så här:

Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.

Droppa i de två oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajenpeppar.


Variera din aioli med olika smaksättningar.

Bästa resultatet får du om alla ingredienser är rumstemperade.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards