Alla inlägg under juli 2013

Av Maria - 7 juli 2013 17:30

Antal: 2 stycken

Jästid: dubbel storlek + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

25 g smör eller magarin

2 tsk salt

5 dl lättfil

3 dl rågflingor

ca 11 dl matbrödsmjöl av råg (550 g)


Gör så här:

Smält matfettet, häll i filmjölken och värm försikigt fingervarmt.

Häll detta över den smulade jästen, rör om tills den löst sig, tillsätt salt, rågflingor och 9-10 dl mjöl.

Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den (tillsätt resten av mjölet om det behövs).

Dela degen och kavla ut till 2 runda kakor, lägg dem på smord plåt och ta ut hål i mitten på kakorna.

Nagga kakorna och låt dem jäsa ca 30 minuter.

Grädda.

Ugnstemperatur 225 grader.

Gräddningstid ca 20 minuter.

Av Maria - 7 juli 2013 17:15

Ingredienser:

100 g smör eller margarin
3 dl havregryn
1 st ägg
1½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Smält fettet och rör ner grynen i det heta fettet.
Vispa ägg och socker poröst, t ex med elvisp.
Rör försiktigt ner grynblandningen och mjölet blandat med bakpulvret.
Klicka genast ut smeten glest på plåtar som är täckta med bakplåtspapper eller smorda.
Tag ca 1 tsk till varje kaka och lägg 10-12 klickar på varje plåt.
Grädda mitt i ugnen tills flarnen fått färg, 6-7 min i 175 grader.
Tag ut plåten, låt svalna något och lossa dem med tunn böjlig kniv. 

Av Maria - 7 juli 2013 17:00

Antal: 4 personer

 

Ingredienser:

500 g kassler

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

½ squash

olivolja till stekning

2 burkar körsbärstomater

2 tsk socker

½ hönsbuljongtärning

salt

svartpeppar

1½ dl grovhackad dill

 

Garnering:

½ dl rostade pinjenötter

2 msk kapris

 

Tillbehör:

Kokt potatis

Grönsallad

 

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök.
Dela squashen på längden och skär i halvmånar.
Fräs lök, vitlök och squash i olivolja någon minut utan att det får färg.
Tillsätt tomater, socker och buljontärning. Låt puttra ihop ca 15 minuter.
Späd ev med lite vatten.
Skär kasslern i cm stora bitar.
Tillsätt dem de sista 5 minuterna.
Salta och peppra.
Vänd i dillen precis före servering.
Strö över pinjenötterna och kapris.
Servera med potatis och grönsallad.

Av Maria - 7 juli 2013 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 msk matolja

1 msk vinäger

1 krm salt

½ krm peppar


Gör så här:

  • Skaka samman olja, vinäger och kryddor i en burk eller flaska med lock.



Tips 1: Tillval som smaksätttnign till vinägretten kan till exempel vara: Vitök, senap, olika örtkryddor som kan kan tillsätta efter behag.

Tips 2: Vinägern kan varieras genom att man använder sig av tex rödvinsvinäger, vitvinsvinäger, balsamvinäger, äppelcidervinäger mm.

Tips 3: Även oljan kan varieras med tex olivolja, rapsolja, majsolja, solrosolja mm.

Tips 4: Man kan även byta ut ca 1/3 av oljan mot vatten för att få den mindre fet.

Av Maria - 7 juli 2013 13:00




Antal: 10 portioner


Ingredienser:

½ tsk kajennpeppar
½ tsk strösocker eller brun farin
1 tsk grovt mald svartpeppar
2 tsk salt

 

Gör så här:

Detta räcker som marinad till 500 g kött, fågel och fisk.

Gnid in det som ska marineras med krydd och saltblandning.

Färdiga grillkryddor fungerar bra.

Lägg i kylen ca 1 timme.

Saltet drar ut lite köttsaft som gör att kryddorna löses upp.

Rumstemperera och pensla med lite olja före grillning.




Av Maria - 6 juli 2013 16:45

Antal: ca 50 stycken

 

Ingredienser:

200 g smör

2 dl strösocker

2 msk ljus siraps

2 msk vanillinsocker

2 tsk bakpulver

5 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175°C.
Blanda alla ingredienser till en deg som håller ihop.
Dela degen i 6 fingertjocka längder.
Lägg tre längder på varje plåt.
Platta ut längderna med handen och dra en gaffel på tvären över dem.
Grädda dem mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Skär kakorna på snedden direkt när de tagits ur ugnen.
Låt dem svalna på plåten.

Av Maria - 6 juli 2013 16:30

Ingredienser:
75 gr bambuskott
300 gr babymajs, hela
125 gr sparrisknoppar
250 gr sockerärter
150 gr unga morötter
125 gr champinjoner
4 knipplökar
125 ml vegetabilisk olja
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk fisksås
1 tsk sesamolja
peppar
salt

 

Gör så här:

Koka bambuskotten i 30 minuter om de är färska annars i 10 minuter om de är på burk.

Skär dem sedan i strimlor.

Skölj babymajsen, sparrisen och sockerärterna.

Skär morötterna i rundlar.

Skär champinjonerna i halvor och knipplöken i korta längder.

Hetta upp oljan på hög värme och bryn vitlöken.

Tag ur vitlöken och lägg åt sidan.

Stek i oljan, under omrörning babymajs, morötter och bambuskott i 2-3 minuter, gradvis skvättande i fisksås och sesamolja.

Släng i resten av grönsakerna tillsammans med den brynta vitlöken, salt och peppar.

Stek i ytterligare 2 minuter, serveras het.

Av Maria - 6 juli 2013 16:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
400 g rättika eller kålrot (lägre kolhydratinnehåll i rättika)

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

Smör eller kokosfett att steka i

3 dl créme fraiche

Salt

Peppar

100 g riven ost


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva rättikan eller kålroten i halvcentimeter tjocka skivor.

Koka skivorna mjuka i vatten.

Känn med en sticka när de är färdiga.

Strimla purjolöken och riv eller pressa vitlöken.

Fräs i smör eller kokosfett och tillsätt sedan créme fraiche.

Smaka av med salt och peppar.

Häll av vattnet från rättikan och lägg den i en ugnsfast form.

Häll över såsen och strö över osten.

Låt stå i ugnen ca 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards