Alla inlägg under juli 2013
Antal: 2 stycken
Jästid: dubbel storlek + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
25 g smör eller magarin
2 tsk salt
5 dl lättfil
3 dl rågflingor
ca 11 dl matbrödsmjöl av råg (550 g)
Gör så här:
Smält matfettet, häll i filmjölken och värm försikigt fingervarmt.
Häll detta över den smulade jästen, rör om tills den löst sig, tillsätt salt, rågflingor och 9-10 dl mjöl.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den (tillsätt resten av mjölet om det behövs).
Dela degen och kavla ut till 2 runda kakor, lägg dem på smord plåt och ta ut hål i mitten på kakorna.
Nagga kakorna och låt dem jäsa ca 30 minuter.
Grädda.
Ugnstemperatur 225 grader.
Gräddningstid ca 20 minuter.
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3 dl havregryn
1 st ägg
1½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Smält fettet och rör ner grynen i det heta fettet.Antal: 4 personer
Ingredienser:
500 g kassler
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ squash
olivolja till stekning
2 burkar körsbärstomater
2 tsk socker
½ hönsbuljongtärning
salt
svartpeppar
1½ dl grovhackad dill
Garnering:
½ dl rostade pinjenötter
2 msk kapris
Tillbehör:
Kokt potatis
Grönsallad
Gör så här:
Finhacka lök och vitlök.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 msk matolja
1 msk vinäger
1 krm salt
½ krm peppar
Gör så här:
Tips 1: Tillval som smaksätttnign till vinägretten kan till exempel vara: Vitök, senap, olika örtkryddor som kan kan tillsätta efter behag.
Tips 2: Vinägern kan varieras genom att man använder sig av tex rödvinsvinäger, vitvinsvinäger, balsamvinäger, äppelcidervinäger mm.
Tips 3: Även oljan kan varieras med tex olivolja, rapsolja, majsolja, solrosolja mm.
Tips 4: Man kan även byta ut ca 1/3 av oljan mot vatten för att få den mindre fet.
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
½ tsk kajennpeppar
½ tsk strösocker eller brun farin
1 tsk grovt mald svartpeppar
2 tsk salt
Gör så här:
Detta räcker som marinad till 500 g kött, fågel och fisk.
Gnid in det som ska marineras med krydd och saltblandning.
Färdiga grillkryddor fungerar bra.
Lägg i kylen ca 1 timme.
Saltet drar ut lite köttsaft som gör att kryddorna löses upp.
Rumstemperera och pensla med lite olja före grillning.
Antal: ca 50 stycken
Ingredienser:
200 g smör
2 dl strösocker
2 msk ljus siraps
2 msk vanillinsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C.Ingredienser:
75 gr bambuskott
300 gr babymajs, hela
125 gr sparrisknoppar
250 gr sockerärter
150 gr unga morötter
125 gr champinjoner
4 knipplökar
125 ml vegetabilisk olja
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk fisksås
1 tsk sesamolja
peppar
salt
Gör så här:
Koka bambuskotten i 30 minuter om de är färska annars i 10 minuter om de är på burk.
Skär dem sedan i strimlor.
Skölj babymajsen, sparrisen och sockerärterna.
Skär morötterna i rundlar.
Skär champinjonerna i halvor och knipplöken i korta längder.
Hetta upp oljan på hög värme och bryn vitlöken.
Tag ur vitlöken och lägg åt sidan.
Stek i oljan, under omrörning babymajs, morötter och bambuskott i 2-3 minuter, gradvis skvättande i fisksås och sesamolja.
Släng i resten av grönsakerna tillsammans med den brynta vitlöken, salt och peppar.
Stek i ytterligare 2 minuter, serveras het.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
400 g rättika eller kålrot (lägre kolhydratinnehåll i rättika)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
Smör eller kokosfett att steka i
3 dl créme fraiche
Salt
Peppar
100 g riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva rättikan eller kålroten i halvcentimeter tjocka skivor.
Koka skivorna mjuka i vatten.
Känn med en sticka när de är färdiga.
Strimla purjolöken och riv eller pressa vitlöken.
Fräs i smör eller kokosfett och tillsätt sedan créme fraiche.
Smaka av med salt och peppar.
Häll av vattnet från rättikan och lägg den i en ugnsfast form.
Häll över såsen och strö över osten.
Låt stå i ugnen ca 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|