Alla inlägg under juli 2013

Av Maria - 6 juli 2013 14:30

Antal: 1 st

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

3 ägg

1½ dl strösocker

1 dl koncentrerad fläderblomssaft

3 dl (180 g) vetemjöl

1½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Smör

Ströbröd


Gör så här:

  • Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1½ liter.
  • Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt.
  • Vispa ner flädersaften mot slutet.
  • Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vispa försiktigt ner i äggsmeten.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
  • Låt svalna något och stjälp sedan ut kakan ur formen.



Gräddningstiden varierar mycket beroende på vilken form och ugn du använder, så känn efter med en sticka att kakan verkligen är klar. Om stickan är kladdig när du drar ut den behöver kakan gräddas lite längre.

Av Maria - 6 juli 2013 09:45




Antal: 30 stycken

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
100 g smör eller margarin

3/4 dl socker

1 msk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker

2 msk ljus sirap

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Gör så här:

Rör matfettet, sockret, vanillinsockret och sirapen pösigt.

Blanda i mjölet och bakpulvret.

Forma degen till 3 eller 4 fingertjocka längder, lika långa som plåten.

Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Platta till dem med en gaffel så att det bildas längsgående ränder.


Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter.

Skär kakorna i raka eller sneda bitar medan de är varma.


Förvaring:

I burk 10-14 dagar.

I frys ca 6 månader.


Sirap och vanillinsocker ger kakorna kolasmak.

Smör förstärker smaken.




Av Maria - 5 juli 2013 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ kruka persilja

2 msk hackade cornichoner

2 dl smetana

Salt

Peppar


Gör så här:

Hacka persilja och cornichoner och vänd ner i smetana.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 5 juli 2013 16:00

Antal: 6-7 små portioner
 
Ingredienser:
100 g mörk blockchoklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
 
Gör så här:

Bryt sönder chokladen i bitar. Lägg dem i en sopptallrik med bred kant och ställ tallriken över en liten kastrull med kokande vatten. Efter några minuter har chokladen smält.
Vispa grädden, men vispa den inte för hårt (då blir moussen grynig). Lyft bort chokladtallriken från värmen, rör ner äggulorna i den smälta chokladen.
Vänd ner chokladsmeten i bunken med den vispade grädden. Fördela moussen i portionskoppar, ställ dem på en liten bricka och låt moussen stelna i kylskåpet.
Som variation kan man frysa in moussen - så blir den som en chokladglass istället.

Av Maria - 5 juli 2013 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2-3 msk smör att woka i

500 g frysta wokgrönsaker

1 msk tandoorikrydda

5 dl vispgrädde


Gör så här:
Fräs smöret i stekpannan och tillsätt wokgrönsakerna.

Krydda med tandoorikrydda.

Tillsätt grädde och låt koka ihop ca 5 minuter.


Tips!

Man kan variera kryddorna och byta ut grädden mot kokosmjölk.

Man kan även lägga i några halverade champinjoner samt toppa med 1 dl jordnötter.

Av Maria - 5 juli 2013 14:30

Antal: ca 16 stycken

Ugn: 200 g, ca 20 minuter


Ingredienser:

Mördeg:

3 dl (180 g) vetemjöl

¾ dl potatismjöl

¾ dl strösocker

150 g kylskåpskallt smör


Fyllning:

300 g mandelmassa

2 dl kesella, lätt

2 ägg

½ dl (30 g) vetemjöl


Glasyr:

2 dl florsocker

ca 2 msk pressad citronsaft


Gör så här:

  • Börja med mördegen: Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker. Tillsätt de kalla smöret i bitar och nyp ihop till en smulig massa. Fortsätt arbeta massan tills smöret finfördelats och det bildas en smidig deg. Det går även lätt att snabbt köra ihop  i degen i en matberedare. Forma degen till en tjock rulle och låt den vila kallt i minst 30 minuter.
  • Gör under tiden fyllningen: Riv mandelmassan grovt och blanda ner kesellan lite i taget. Arbeta ihop till en klumpfri massa och tillsätt ett ägg i taget. Blanda ner mjölet och rör ihop till en ganska tjock smet.
  • Mördegen: Mjöla formarna lätt och skär degrullen i tunna skivor. Tryck ut degskivorna i formarna och jämna till kanterna med en kniv. Fördela mandelfyllningen i formarna. Fyll dem inte riktigt ända upp. Grädda mazarinerna på en plåt i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Låt svalna lite och stjälp ut bakelserna ur formarna om du inte använder engångsformar. Låt svalna helt.
  • Glasyren: Mät upp florsockret och tillsätt citronsaften lite i taget tills du får en tunn men inte alltför rinnig glasyr. Bred glasyren över bakelserna med en sked eller liten slickepott. Låt stelna.

Av Maria - 5 juli 2013 12:45

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

500 g grön sparris
1 krm salt per dl vatten
1 st salladslök
6 st rädisor
100 g färsk spenat
125 g körsbärstomater eller vinbärstomater

 

Apelsin- & honungssås:

2 tsk senap
½ tsk flytande honung
1/4 apelsin, pressad saft
½ apelsin, finstrimlat skal (eller efter smak)
1 dl crème fraiche, gärna extra mager

 

Gör så här:

Grön sparris ska inte skalas, skär bara bort den nedersta hårda delen.

Skär dem i ca 5 cm långa bitar.

Lägg knoppbitarna för sig. Skär löken i klyftor.

Ansa rädisorna och skär dem eventuellt i fjärdedelar.

Skölj spenaten och låt den rinna av.

Koka upp lättsaltat vatten i t ex en traktörpanna.

Lägg i de tjockare sparrisbitarna först, de med knopp någon minut senare.

Koktiden beror på tjockleken och hur nyskördad sparrisen är.

Den kan variera mellan 5 och 10 minuter.

Känn med en provnål.

Låt lök och rädisor koka med någon minut på slutet.

Häll av kokvattnet och spola grönsakerna i kallt vatten.

Låt grönsakerna rinna av.

Lägg dem i en skål eller på ett fat.

Om spenatbladen inte är små och späda, skär bort den grova mittnerven och strimla bladen.

Blanda dem och tomaterna med övriga grönsaker.


Apelsin- & honungssås:
Blanda först senap, honung, pressad apelsin och strimlat skal.

Rör sist ner crème fraiche.

Ringla såsen över salladen eller servera den separat.


Servering:

Servera som ensamrätt med bröd eller som tillbehör till exempelvis grillad kyckling eller rökt kött.

Av Maria - 4 juli 2013 14:30

Antal: 2 längder

Jäsning: 40 minuter & 40 minuter

Ugn: 200 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

2½ dl mjölk

25 g jäst

7 dl (420 g) vetemjöl eller vetemjöl special

1 krm salt

½ dl strösocker

1 tsk malen eller stött kardemumma

75 g rumsvarmt smör


Fyllning:

100 g (knappt 2 dl) skalade pistaschnötter

75 g mandelmassa

50 g rumsvarmt smör


Pensling & garnering:

ägg

pärlsocker och grovt hackade pistaschnötter


Gör så här:

  • Degen: Ljumma mjölken till fingervärme och rör ner jästen i däri. Blanda mjöl, salt, socker och kardemumma och rör ner i degspadet. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en deg. Knåda degen ordentligt, 5 minuter i hushållsmaskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  • Gör under tiden fyllningen: Om du använder saltade pistaschnötter, skölj dem och låt rinna av. Mixa pistaschnötterna ganska fint i en matberedare eller med en mixerstav. Arbeta ihop nötterna med mandelmassan och smöret till en tjock smet.
  • Degen: Dela degen i två bitar och kavla ut bitarna till rektanglar. Bred fyllningen i ett jämnt lager på rektanglarna och rulla ihop till två rullar på samma sätt som när du gör kanelbullar. Lägg rullarna med skarven neråt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Klipp sneda jack längs med toppen av rullen med en sax och lägg snitten omväxlande åt ena och andra hållet så att flätlikande mönster uppstår. Låt längderna jäsa övertäckta i ca 40 minuter.
  • Garnering & ugn: Vispa ihop ägget lätt, pensla längderna och strö över pärlsocker och hackade pistaschnötter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards