Alla inlägg under juli 2013

Av Maria - 4 juli 2013 12:45




Antal: 4-8 portioner


Ingredienser:

4 portioner quinoa

100 g machesallad eller annan småbladig sallad

200 g fetaost, i bitar

4 nektariner


Senaps- & honungsdressing:

1 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

1 tsk honung

3 msk olivolja

Salt

1 tsk timjan, lite mer om den är färsk


Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet.

Har du buljong hemma kna du använda det.

Blanda den något avsvalnade quinoan med sallad och fetaost.

Skär nektarinerna i klyftor eller halvor.

Grilla på grillen eller grillpanna och lägg ovanpå salladen.

Blanda vinäger, senap och honung.

Droppa ner oljan försiktigt medan du rör.

Blanda i salt och timjan.


Tips!

Machesallad har nötig smak och innehåller bland annat järn, B-vitamin och omega 3-fettsyror.




Av Maria - 4 juli 2013 10:00




Eftersom grönsaker sällan suger upp en marinad på samma sätt som kött kan det var en idé pensla på marinaden när grillningen är klar.


Lägg känsliga grönsaker (tomat, squash, champinjoner) lågt ut på grillgallret eller i folie.


Rejäla grönsaker, som majs, lägger du i mitten.


Förkoka helst potatis och liknade grönsaker, för att minska grilltiden.


Förutom grönsaker är det gott med något mera matigt på den vegetariska grillen, som spett med quornfilé eller grillad tofu.


Halloumi är en klassiker på grillen, för att piffa till den kan du pensla med olivolja och strö på örtkryddor som timjan, basilika eller oregano.




Av Maria - 4 juli 2013 08:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 squash

1 dl tomatsås

100 g riven ost

1 msk kapris

Färsk oregano


Gör så här:
Skär squashen i skivor.

Grilla på båda sidor, gärna långt ut i kanten.

Grilla tills skivorna har fått fin färg och en hel del vätska avdunstat.

Toppa varje skiva med tomatsås, riven ost och kapris.

Lägg tillbaka på grillen.

Låt grilla tills osten smält.

Strö över färsk oregano före serveringen.


Tips!

Oregano kan du strössla generöst med. Kryddan innehåller mycket antioxidanter och har en virusbekämpande effekt bland mycket annat.


Antingen kan man välja att skära squashen i skivor till snacksbitar eller på långsidan för en mer matig rätt.




Av Maria - 4 juli 2013 07:45

Antal:14 stycken

Ugn: 225 grader, 15 minuter

Jäsning: 30 minuter + 1 timme + 1 timme


Ingredienser:
25 g jäst
3½ dl yoghurt värmd till 35 °C
1 msk Brödsirap
1 dl flytande margarin
10 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt

 

Gör så här:
Smula ner jästen i yoghurten.

Blanda i sirapen och rör tills jästen löst sig.

Låt jäsa i 30 minuter.

 


Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt hälften av margarinet samt degspadet och arbeta samman till en lös deg som hälls upp på mjölat bakbord.

Knåda tills degen är jämn och smidig.

Täck degen med plastfilm och låt jäsa i 1 timme.

 

Forma degen till en fyrkant som kavlas tills den är 50 x 40 cm.

Arbeta långsamt så att degen inte spricker.

Pensla degplattan med resten av margarinet.

Skär plattan i 5 cm breda längder.

Lägg 5 remsor ovanpå varandra, smord sida på osmord sida.

Skär sedan de båda remsorna i 7 fyrkanter som ställs i plåt- eller mufffinsformar.

Låt jäsa under duk i 1 timme.

 

Grädda i 15 minuter i 225 °C.

Låt kuvertbröden svalna på galler.

Av Maria - 3 juli 2013 14:30

Antal: ca 45 styckern

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter & 200 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

150 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

3 ägg

rivet skal av 1 lime

7 dl (420 g) vetemjöl

½ tsk salt

1 msk bakpulver

100 g vit choklad

100 g (ca 1½ dl) torkade aprikoser


Gör så här:

  • Rör smöret mjukt tillsammans med sockret.
  • Tillsätt ett ägg i taget, blanda ner det rivna limeskalet och rör ihop till en grynig smet.
  • Mät upp mjölet tillsammans med salt och bakpulver och arbeta in i smörsmeten.
  • Rör ihop till en kletig deg.
  • Hacka chokladen och aprikoserna ganska fint och arbeta in i degen.
  • Dela degen i tre delar, forma till långa rullar och lägg rullarna med jämna mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Platta till rullarna något och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ungefär 30 minuter.
  • Vänta någon minut och skär rullarna i tjocka skivor på snedden.
  • Låt skorporna torka direkt på plåten över natten eller lägg dem med snittytan upp på plåten och rosta i övre delen av ugnen i 200 grader i ca 5 minuter.
  • Passa noga så att de inte blir brända.
  • Förvara torrt.
Av Maria - 3 juli 2013 09:45

De flesta grönsaker går utmärkt att grilla, man behöver bara ha koll på hur.

Grönsaker får i allmänhet, förutom den karaktäriska grillsmaken, också en sötare och mildare smak av en stund på grillen.


Aubergine:

Skär tjocka skivor.

Pensla med exempelvis teriyakimarinad.

Grilla 7 minuter på varje sida i mitten av grillen.

Toppa med ost, oliver och kryddor eller annat smakrikt.


Broccoli:

Bryt till mindre buketter.

Förkoka några minuter.

Skölj i kallt vatten.

Pensla med vitlöksmarinad.

Grilla 5-10 minuter.

Är de okokta, låt dem ligga kvar lite längre.


Champinjoner:

Ljuvligt goda att grilla hela, eller dela och sätt på spett.

Tål mycket krydda, så ös på med vitlök.

Grilla hela svampar 6-7 minuter, och var generös med marinad.


Majskolvar:

Låt kolvarna ligga i vatten en timme med blasten på.

Skaka av det mesta av vattnet.

Det vatten som finns kvar gör att kolvarna delvis blir kokta när de kommer på grillen.


Morot:

Underbara att grilla, särskilt de spädare varianterna.

Halvera längs långsidan och pensla med olje- och citronmarinad.

Grilla några minuter på varje sida.


Paprika:

Grillad paprika blir helt annan grönsak än rå.

Perfekt på spett, men också hel.

Pensla på lite olje- och citronmarinad.

Grilla ett par minuter eller tills paprikan fått färg.


Potatis:

Förkoka potatisen tills den är färdig fast forfarande fast.

Låt svalna.

Skär eventuellt i bitar.

Pensla med vitlöksolja och lägg i folie på grillen.

Av Maria - 3 juli 2013 09:45

Ingredienser:

500 g körsbär, gärna klarbär
500 g tomater
2 gula lökar
1 vitlök solo eller 3-4 klyftor
1/2 röd chilifrukt
1 1/4 dl balsamvinäger
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 förpackning Syltsocker 1+3

 

Gör så här:

Skölj och kärna ur körsbären.

Skålla, skala och tärna tomaterna.

Skala och hacka lök och vitlök.

Skölj chilifrukten och tag bort kärnorna.

Hacka eller strimla den fint.

Blanda allt utom syltsockret i en gryta och koka under omrörning i 15 minuter.

Tillsätt syltsockret och koka i 5 minuter.

Ta grytan från värmen och skumma noga.

Häll upp chutneyn på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 3 juli 2013 09:15

Antal: 10 stycken

Ugn: 100 grader, ca 60 minuter


Ingredienser:

2 äggvitor

2 dl socker

Röd hushållsfärg


Mascarponekräm:

3 msk vispgrädde

75 g choklad, hackad

125 g mascarpone


Garnering:
Hallonpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader.

Vispa äggvitorna till hårt skum, använd  elvisp.

Tillsätt sockret, ca 2 msk i taget, under fortsatt vispning.

Vispa i hushållsfärg droppvis, tills önskad rosa färg.

Spritsa eller klicka smeten till ca 20 kakor på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt plåten i nedre delen av ugnen och grädda marängerna tills kakorna släpper från papprett, i ca 60 minuter.

Låt marängerna kallna på ett galler.


Mascarponekräm:

Koka upp grädden i en liten släpplättpanna.

Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält.

Vispa ihop mascarpone och smält choklad i en bunke.


Lägg ihop marängerna två och två med krämen emellan.

Ställ kallt att stelna.

Sikta över hallonpulver vid servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards