Alla inlägg under juli 2013
Antal: 4-8 portioner
Ingredienser:
4 portioner quinoa
100 g machesallad eller annan småbladig sallad
200 g fetaost, i bitar
4 nektariner
Senaps- & honungsdressing:
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk honung
3 msk olivolja
Salt
1 tsk timjan, lite mer om den är färsk
Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet.
Har du buljong hemma kna du använda det.
Blanda den något avsvalnade quinoan med sallad och fetaost.
Skär nektarinerna i klyftor eller halvor.
Grilla på grillen eller grillpanna och lägg ovanpå salladen.
Blanda vinäger, senap och honung.
Droppa ner oljan försiktigt medan du rör.
Blanda i salt och timjan.
Tips!
Machesallad har nötig smak och innehåller bland annat järn, B-vitamin och omega 3-fettsyror.
Eftersom grönsaker sällan suger upp en marinad på samma sätt som kött kan det var en idé pensla på marinaden när grillningen är klar.
Lägg känsliga grönsaker (tomat, squash, champinjoner) lågt ut på grillgallret eller i folie.
Rejäla grönsaker, som majs, lägger du i mitten.
Förkoka helst potatis och liknade grönsaker, för att minska grilltiden.
Förutom grönsaker är det gott med något mera matigt på den vegetariska grillen, som spett med quornfilé eller grillad tofu.
Halloumi är en klassiker på grillen, för att piffa till den kan du pensla med olivolja och strö på örtkryddor som timjan, basilika eller oregano.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 squash
1 dl tomatsås
100 g riven ost
1 msk kapris
Färsk oregano
Gör så här:
Skär squashen i skivor.
Grilla på båda sidor, gärna långt ut i kanten.
Grilla tills skivorna har fått fin färg och en hel del vätska avdunstat.
Toppa varje skiva med tomatsås, riven ost och kapris.
Lägg tillbaka på grillen.
Låt grilla tills osten smält.
Strö över färsk oregano före serveringen.
Tips!
Oregano kan du strössla generöst med. Kryddan innehåller mycket antioxidanter och har en virusbekämpande effekt bland mycket annat.
Antingen kan man välja att skära squashen i skivor till snacksbitar eller på långsidan för en mer matig rätt.
Antal:14 stycken
Ugn: 225 grader, 15 minuter
Jäsning: 30 minuter + 1 timme + 1 timme
Ingredienser:
25 g jäst
3½ dl yoghurt värmd till 35 °C
1 msk Brödsirap
1 dl flytande margarin
10 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
Gör så här:
Smula ner jästen i yoghurten.
Blanda i sirapen och rör tills jästen löst sig.
Låt jäsa i 30 minuter.
Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt hälften av margarinet samt degspadet och arbeta samman till en lös deg som hälls upp på mjölat bakbord.
Knåda tills degen är jämn och smidig.
Täck degen med plastfilm och låt jäsa i 1 timme.
Forma degen till en fyrkant som kavlas tills den är 50 x 40 cm.
Arbeta långsamt så att degen inte spricker.
Pensla degplattan med resten av margarinet.
Skär plattan i 5 cm breda längder.
Lägg 5 remsor ovanpå varandra, smord sida på osmord sida.
Skär sedan de båda remsorna i 7 fyrkanter som ställs i plåt- eller mufffinsformar.
Låt jäsa under duk i 1 timme.
Grädda i 15 minuter i 225 °C.
Låt kuvertbröden svalna på galler.
Antal: ca 45 styckern
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter & 200 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
rivet skal av 1 lime
7 dl (420 g) vetemjöl
½ tsk salt
1 msk bakpulver
100 g vit choklad
100 g (ca 1½ dl) torkade aprikoser
Gör så här:
De flesta grönsaker går utmärkt att grilla, man behöver bara ha koll på hur.
Grönsaker får i allmänhet, förutom den karaktäriska grillsmaken, också en sötare och mildare smak av en stund på grillen.
Aubergine:
Skär tjocka skivor.
Pensla med exempelvis teriyakimarinad.
Grilla 7 minuter på varje sida i mitten av grillen.
Toppa med ost, oliver och kryddor eller annat smakrikt.
Broccoli:
Bryt till mindre buketter.
Förkoka några minuter.
Skölj i kallt vatten.
Pensla med vitlöksmarinad.
Grilla 5-10 minuter.
Är de okokta, låt dem ligga kvar lite längre.
Champinjoner:
Ljuvligt goda att grilla hela, eller dela och sätt på spett.
Tål mycket krydda, så ös på med vitlök.
Grilla hela svampar 6-7 minuter, och var generös med marinad.
Majskolvar:
Låt kolvarna ligga i vatten en timme med blasten på.
Skaka av det mesta av vattnet.
Det vatten som finns kvar gör att kolvarna delvis blir kokta när de kommer på grillen.
Morot:
Underbara att grilla, särskilt de spädare varianterna.
Halvera längs långsidan och pensla med olje- och citronmarinad.
Grilla några minuter på varje sida.
Paprika:
Grillad paprika blir helt annan grönsak än rå.
Perfekt på spett, men också hel.
Pensla på lite olje- och citronmarinad.
Grilla ett par minuter eller tills paprikan fått färg.
Potatis:
Förkoka potatisen tills den är färdig fast forfarande fast.
Låt svalna.
Skär eventuellt i bitar.
Pensla med vitlöksolja och lägg i folie på grillen.
Ingredienser:
500 g körsbär, gärna klarbär
500 g tomater
2 gula lökar
1 vitlök solo eller 3-4 klyftor
1/2 röd chilifrukt
1 1/4 dl balsamvinäger
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 förpackning Syltsocker 1+3
Gör så här:
Skölj och kärna ur körsbären.
Skålla, skala och tärna tomaterna.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skölj chilifrukten och tag bort kärnorna.
Hacka eller strimla den fint.
Blanda allt utom syltsockret i en gryta och koka under omrörning i 15 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka i 5 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp chutneyn på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 10 stycken
Ugn: 100 grader, ca 60 minuter
Ingredienser:
2 äggvitor
2 dl socker
Röd hushållsfärg
Mascarponekräm:
3 msk vispgrädde
75 g choklad, hackad
125 g mascarpone
Garnering:
Hallonpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum, använd elvisp.
Tillsätt sockret, ca 2 msk i taget, under fortsatt vispning.
Vispa i hushållsfärg droppvis, tills önskad rosa färg.
Spritsa eller klicka smeten till ca 20 kakor på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt plåten i nedre delen av ugnen och grädda marängerna tills kakorna släpper från papprett, i ca 60 minuter.
Låt marängerna kallna på ett galler.
Mascarponekräm:
Koka upp grädden i en liten släpplättpanna.
Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält.
Vispa ihop mascarpone och smält choklad i en bunke.
Lägg ihop marängerna två och två med krämen emellan.
Ställ kallt att stelna.
Sikta över hallonpulver vid servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|