Alla inlägg under juli 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk olivolja
4 rejäla brödskivor (ca 200 g lantbröd, levain eller liknande)
2 msk olivsmör
4 skivor lagrad ost
70 g baby leaves, dvs späda blad (rucola, maskros, sallad)
40 g groddar eller skott
Gör så här:
Pensla brödskivorna med olja och grilla dem på båda sidor.
Bred på olivsmör.
Lägg på ost.
Toppa med sallad och groddar (eller skott).
Tips!
Groddar är rena vitaminpillren. De innehåller allt som den färdiga grödan egentligen är tänkt att ha och kan därför skryta med ett riktigt koncentrat av proteiner, vitaminer, mineraler, klorofyll och annat bra.
Ingredienser:
1 slanggurka
1 dl färskpressad citronsaft
1 dl vitvinsvinäger
1 dl Strösocker
1 rödlök
½ dl hackad persilja
2 krm salt
2 krm grovmald svartpeppar
Gör så här:
Skala gurkan, dela den på längden och ta bort kärnhuset.
Skär gurkhalvorna i centimetertjocka bitar.
Skala, halvera och skiva löken.
Lägg gurka, lök och persilja i en serveringsskål.
Blanda samman citronsaft, vinäger och socker och häll över blandningen i skålen.
Låt stå minst 1 timme innan serveringen.
Servera till grillat kött, gärna lite starkt kryddat.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 msk olja
Salt
1 msk chipotle tabasco
8 quornfiléer
4-6 små stekrödlökar
4 paprikor, olika färgar
Gör så här:
Blanda olja, salt och tabasco.
Låt sedan quornfiléerna ligga i marinaden ett par timmar.
Skär varje filé i fyra bitar.
Halvera rödlökarna.
Skär paprikorna i tjocka strimlor.
Trä upp quornbitar, lök och paprika på spett.
Lägg på grillen.
Snurra på spetten ofta så att inte paprikan bränns vid gallret.
Tips!
Tänk på att quornfiléer ska grillas kort tid, annars blir de torra och närapå oätliga. Quorn är gjord på bland annat svampprotein och innehåller en hel del protein och rejält med kostfiber.
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 200 grader, ca 8-10 minuter
Ingredienser:
100 g smör
1½ dl strösocker
4 dl havregryn
2 ägg
Gör så här:
Antal: 1 bröd
Ugn: 200 grader, 1 timme
Jäsning: ca 6 timmar + ca 3 timmar
Ingredienser:
150 g surdeg av majs & ris
350 g rumstempererat vatten
1 tsk salt
80 g rismjöl
150 g bovetemjöl
100 g majsmjöl
10 g fiberhusk
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en deg, gärna i degblandare med vinge.
Låt degen jäsa i en bunke täckt med plastfolie, ca 6 timmar.
Forma med blöta händer degen till en limpa och lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Låt brödet jäsa på plåten, ca 3 timmar.
Grädda i 200 grader, ca 1 timme.
Låt svalna.
Väg på våg!
Med en våg blir det exakta mängder av varje ingrediens, precis enligt receptet.
Du säkerställer då att brödet inte bara blir bra ibland (och du inte riktigt vet varför), utan lika bra varje gång!
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 200 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal
3/4 dl pressad apelsin
6 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ tsk hjorthornssalt
100 g mörk choklad, smält
100 g mörk choklad, hackad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör det rumstemperarade smöret och sockret poröst.
Tillsätt de övriga ingredienserna utom chokladen och arbeta samman degen.
Rulla ut degen i 4 cm tjocka längder.
Mjöla händerna lite så blir det lättare att rulla ut degen.
Skär längderna i skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck skivorna lite lätt och grädda kakorna i ugnen i ca 12 minuter.
Låt kakorna svalna.
Doppa sedan halva kakan i smält choklad och strössla över grovt hackad mörk choklad.
Ingredienser:
1 kg rödkål i strimlor
1 dl salt
1 röd chilifrukt
4 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1-1½ dl Vit Sirap/Strösocker
1 tsk grovmald svartpeppar
1 krm malda kryddnejlikor
2 tsk riven, färsk ingefära
Gör så här:
Varva kålen och saltet i en skål och låt stå över natten.
Skölj kålen i kallt vatten tills allt salt är borta.
Skölj och kärna ur chilifrukten.
Skär den i tunna strimlor och blanda med kålen.
Lägg kålblandningen i en burk.
Koka upp vinäger, vatten, sirap, peppar, nejlikor och ingefära.
Låt svalna i 5 minuter innan den hälls på burken.
Förslut.
Förvara i kylskåp.
Gott till bl a grillat griskött och kyckling.
Ingredienser:
Dag 1:
100 g vatten
5 g honung
1 msk filmjölk
1 krm salt
25 g majsmjöl
40 g rismjöl
1 tsk fiberhusk
Matning efter 2 dagar:
40 g vatten
20 g majsmjöl
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till en jämn smet/deg.
Lägg i en ren glasburk och lägg på ett lock, men skruva inte fast det helt.
Det också att förvara surdegen i en burk eller skål med plastfolie över.
Låt stå i rumstemperatur tills det börjar bubbla - då är surdegen redo.
Det tar ungefär 2 dagar.
Efter 2 dagar, mata surdegen.
Tips!
Om surdegen skiktat sig, tillsätt då en gnutta fiberhusk så går den ihop igen.
Var noga med att hålla redskap och burkar rena - annars kan surdegen mögla!
Väg på våg!
Med en våg blir det exakta mängder av varje ingrediens, precis enligt receptet.
Du säkerställer då att brödet inte bara blir bra ibland (och du inte riktigt vet varför), utan lika bra varje gång!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|