Alla inlägg under juli 2013

Av Maria - 3 juli 2013 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 msk olivolja

4 rejäla brödskivor (ca 200 g lantbröd, levain eller liknande)

2 msk olivsmör

4 skivor lagrad ost

70 g baby leaves, dvs späda blad (rucola, maskros, sallad)

40 g groddar eller skott


Gör så här:

Pensla brödskivorna med olja och grilla dem på båda sidor.

Bred på olivsmör.

Lägg på ost.

Toppa med sallad och groddar (eller skott).


Tips!

Groddar är rena vitaminpillren. De innehåller allt som den färdiga grödan egentligen är tänkt att ha och kan därför skryta med ett riktigt koncentrat av proteiner, vitaminer, mineraler, klorofyll och annat bra.

Av Maria - 2 juli 2013 19:00




Ingredienser:
1 slanggurka
1 dl färskpressad citronsaft
1 dl vitvinsvinäger
1 dl Strösocker
1 rödlök
½ dl hackad persilja
2 krm salt
2 krm grovmald svartpeppar

Gör så här:
Skala gurkan, dela den på längden och ta bort kärnhuset.

Skär gurkhalvorna i centimetertjocka bitar.

Skala, halvera och skiva löken.

Lägg gurka, lök och persilja i en serveringsskål.

Blanda samman citronsaft, vinäger och socker och häll över blandningen i skålen.

Låt stå minst 1 timme innan serveringen.

Servera till grillat kött, gärna lite starkt kryddat.




Av Maria - 2 juli 2013 15:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 msk olja

Salt

1 msk chipotle tabasco

8 quornfiléer

4-6 små stekrödlökar

4 paprikor, olika färgar


Gör så här:

Blanda olja, salt och tabasco.

Låt sedan quornfiléerna ligga i marinaden ett par timmar.

Skär varje filé i fyra bitar.

Halvera rödlökarna.

Skär paprikorna i tjocka strimlor.

Trä upp quornbitar, lök och paprika på spett.

Lägg på grillen.

Snurra på spetten ofta så att inte paprikan bränns vid gallret.


Tips!

Tänk på att quornfiléer ska grillas kort tid, annars blir de torra och närapå oätliga. Quorn är gjord på bland annat svampprotein och innehåller en hel del protein och rejält med kostfiber.




Av Maria - 2 juli 2013 14:30

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 200 grader, ca 8-10 minuter


Ingredienser:

100 g smör

1½ dl strösocker

4 dl havregryn

2 ägg


Gör så här:

  • Smält smöret och rör ner resten av ingredienserna.
  • Klicka ut små högar av smeten med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar.
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna.
  • Låt svalna.
Av Maria - 2 juli 2013 12:00

Antal: 1 bröd

Ugn: 200 grader, 1 timme

Jäsning: ca 6 timmar + ca 3 timmar


Ingredienser:

150 g surdeg av majs & ris

350 g rumstempererat vatten

1 tsk salt

80 g rismjöl

150 g bovetemjöl

100 g majsmjöl

10 g fiberhusk


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en deg, gärna i degblandare med vinge.

Låt degen jäsa i en bunke täckt med plastfolie, ca 6 timmar.


Forma med blöta händer degen till en limpa och lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Låt brödet jäsa på plåten, ca 3 timmar.


Grädda i 200 grader, ca 1 timme.

Låt svalna.


Väg på våg!

Med en våg blir det exakta mängder av varje ingrediens, precis enligt receptet.

Du säkerställer då att brödet inte bara blir bra ibland (och du inte riktigt vet varför), utan lika bra varje gång!

Av Maria - 2 juli 2013 09:00

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 200 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

200 g smör, rumstempererat

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 apelsin, rivet skal

3/4 dl pressad apelsin

6 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1½ tsk hjorthornssalt

100 g mörk choklad, smält

100 g mörk choklad, hackad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Rör det rumstemperarade smöret och sockret poröst.

Tillsätt de övriga ingredienserna utom chokladen och arbeta samman degen.

Rulla ut degen i 4 cm tjocka längder.

Mjöla händerna lite så blir det lättare att rulla ut degen.

Skär längderna i skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Tryck skivorna lite lätt och grädda kakorna i ugnen i ca 12 minuter.

Låt kakorna svalna.


Doppa sedan halva kakan i smält choklad och strössla över grovt hackad mörk choklad.

Av Maria - 1 juli 2013 18:30




Ingredienser:

1 kg rödkål i strimlor
1 dl salt
1 röd chilifrukt
4 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1-1½ dl Vit Sirap/Strösocker
1 tsk grovmald svartpeppar
1 krm malda kryddnejlikor
2 tsk riven, färsk ingefära

 

Gör så här:

Varva kålen och saltet i en skål och låt stå över natten.

Skölj kålen i kallt vatten tills allt salt är borta.

Skölj och kärna ur chilifrukten.

Skär den i tunna strimlor och blanda med kålen.

Lägg kålblandningen i en burk.

Koka upp vinäger, vatten, sirap, peppar, nejlikor och ingefära.

Låt svalna i 5 minuter innan den hälls på burken.

Förslut.

Förvara i kylskåp.

 

Gott till bl a grillat griskött och kyckling.




Av Maria - 1 juli 2013 11:45




Ingredienser:

Dag 1:

100 g vatten

5 g honung

1 msk filmjölk

1 krm salt

25 g majsmjöl

40 g rismjöl

1 tsk fiberhusk


Matning efter 2 dagar:

40 g vatten

20 g majsmjöl


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till en jämn smet/deg.

Lägg i en ren glasburk och lägg på ett lock, men skruva inte fast det helt.

Det också att förvara surdegen i en burk eller skål med plastfolie över.

Låt stå i rumstemperatur tills det börjar bubbla - då är surdegen redo.

Det tar ungefär 2 dagar.

Efter 2 dagar, mata surdegen.


Tips!

Om surdegen skiktat sig, tillsätt då en gnutta fiberhusk så går den ihop igen.

Var noga med att hålla redskap och burkar rena - annars kan surdegen mögla!



Väg på våg!

Med en våg blir det exakta mängder av varje ingrediens, precis enligt receptet.

Du säkerställer då att brödet inte bara blir bra ibland (och du inte riktigt vet varför), utan lika bra varje gång!




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards