Alla inlägg under juli 2013

Av Maria - 1 juli 2013 09:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + ca 40 minuter


Ingredienser:

½ kg potatis, gärna färsk

2 ägg

250 g ricotta

1 dl créme fraiche

1½ dl finriven grana padana

3 msk grön pesto

30 g bladpersilja, finhackad


Pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

½ tsk salt

100 g smör, kallt och tärnat

2-3 msk kallt vatten


Gör så här:

Skrubba och koka potatisen i saltat vatten.

Blanda alla torra ingredienserna till pajdegen.

Tillsätt smör och nyp ihop till en smulig deg.

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Nagga med en gaffel och låt stå i frysen 10 minuter.


Förgrädda mitt i ugnen ca 15 minuter.


Låt potatisen ånga av i ett durkslag.

Krossa sedan grovt med stomp eller ballonvisp.

Vispa lätt ihop ägg, ricotta, créme fraiche, riven ost, pesto och persilja.

Fördela potatisen i pajskalet, salta och häll över äggsmeten.

Peta runt lite med en sked så äggsmeten rinner ner ordentligt i potatisen.

Grädda pajen mitt i ugnen till fin färg, ca 40 minuter.


Tips!

Om pajen gräddas i en större form måste ugnstiden minskas då pajen blir lägre.

Av Maria - 1 juli 2013 09:02

Mycket god ugnsvärma = 300-325 grader

God-mycket god ugnsvärme = 275-300 grader

God ugnsvärme = 250-275 grader

Medelgod-god ugnsvärme = 225-275 grader

Medelgod ugnsvärme = 200-250 grader

Svag-medelgod ugnsvärme = 175-225 grader

Svag ugnsvärme = 150-200 grader

Av Maria - 1 juli 2013 08:30




Antal: 40 kakor

Ugn: 200 grader (mellersta falsen), ca 12 minuter


Ingredienser:

200 g smör eller margarin

1½ dl socker

75-80 g korinter

1 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl


Gör så här:

Rör smör och socker så att det är väl blandat.

Tillsätt korinter, bakpulver och vetemjöl och rör om väl, så att allt vetemjöl går in i smeten.

Forma degen till en jämn massa och dela den i 4 bitar.

Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

Nyp av 10 bitar av den ena stora degbiten och kläm varje liten bit i handen så att den håller ihop bra (den lösa degen är svår att forma till kulor).

Lägg degbitarna på plåtarna - de flyter ut till jämna, runda kakor vid gräddning.

Upprepa med de tre andra delarna.

Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 12 minuter så att kakorna får guldbrun färg runt om.

Låt kakorna kallna på bakpapperet på arbetsbänk annars går de lätt sönder.

Förvara korintkakorna i kakburk med smörpapper mellan lagren.


Tips!

Håll gärna ett "extra öga" på korintkakorna när de gräddas så at korinter bibehåller sin saftighet och inte blir hårdgräddade och torra.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards