Alla inlägg under juli 2013
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + ca 40 minuter
Ingredienser:
½ kg potatis, gärna färsk
2 ägg
250 g ricotta
1 dl créme fraiche
1½ dl finriven grana padana
3 msk grön pesto
30 g bladpersilja, finhackad
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
100 g smör, kallt och tärnat
2-3 msk kallt vatten
Gör så här:
Skrubba och koka potatisen i saltat vatten.
Blanda alla torra ingredienserna till pajdegen.
Tillsätt smör och nyp ihop till en smulig deg.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Nagga med en gaffel och låt stå i frysen 10 minuter.
Förgrädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Låt potatisen ånga av i ett durkslag.
Krossa sedan grovt med stomp eller ballonvisp.
Vispa lätt ihop ägg, ricotta, créme fraiche, riven ost, pesto och persilja.
Fördela potatisen i pajskalet, salta och häll över äggsmeten.
Peta runt lite med en sked så äggsmeten rinner ner ordentligt i potatisen.
Grädda pajen mitt i ugnen till fin färg, ca 40 minuter.
Tips!
Om pajen gräddas i en större form måste ugnstiden minskas då pajen blir lägre.
Mycket god ugnsvärma = 300-325 grader
God-mycket god ugnsvärme = 275-300 grader
God ugnsvärme = 250-275 grader
Medelgod-god ugnsvärme = 225-275 grader
Medelgod ugnsvärme = 200-250 grader
Svag-medelgod ugnsvärme = 175-225 grader
Svag ugnsvärme = 150-200 grader
Antal: 40 kakor
Ugn: 200 grader (mellersta falsen), ca 12 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
1½ dl socker
75-80 g korinter
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör smör och socker så att det är väl blandat.
Tillsätt korinter, bakpulver och vetemjöl och rör om väl, så att allt vetemjöl går in i smeten.
Forma degen till en jämn massa och dela den i 4 bitar.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Nyp av 10 bitar av den ena stora degbiten och kläm varje liten bit i handen så att den håller ihop bra (den lösa degen är svår att forma till kulor).
Lägg degbitarna på plåtarna - de flyter ut till jämna, runda kakor vid gräddning.
Upprepa med de tre andra delarna.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 12 minuter så att kakorna får guldbrun färg runt om.
Låt kakorna kallna på bakpapperet på arbetsbänk annars går de lätt sönder.
Förvara korintkakorna i kakburk med smörpapper mellan lagren.
Tips!
Håll gärna ett "extra öga" på korintkakorna när de gräddas så at korinter bibehåller sin saftighet och inte blir hårdgräddade och torra.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|