Alla inlägg under juli 2013

Av Maria - 25 juli 2013 17:00

Mandel- och kokoshollandaise 

4 portioner 

 
0,5 dl mandlar (gärna skållade)  
1,5 dl kokosflingor 
knappt 1 tsk dijonsenap (smaka av och se hur mycket du vill ha) 
3 dl mandelmjölk 
0,5 dl rapsolja 
några färska finhackade basilikablad 
Citronsaft 
Salt & peppar 
 
Kör mandlar, kokosflingor och mandelmjölk i en mixer. Mixa tills det blir så slätt det kan bli. Lägg över såsen i en bunke och droppa ner oljan under tiden som du vispar. Det går bra att köra med elvispen på låg hastighet eller för hand med en ballongvisp. 
Smaka av såsen med finhackad färsk basilika, dijonsenap, citronsaft, salt & peppar. 
 
Tillsätt mer mandelmjölk om du tycker såsen blir för tjock! 
 
Ägg benedict med lax och grillad ananas 
4 stycken 
 
4 stycken rostade brödskivor 
8 skivor mozzarella
8 skivor grillad ananas 
4 stycken pocherade ägg 
Några färska basilika blad 
Valfri mängd ugnsbakad eller grillad lax
 
För att låta mozzarellan smälta la jag skivorna över laxfilén precis i slutet av tiden innan den var klar från ugnen. 
Den färska ananasen tycker jag personligen är godast grillad eller stekt i en torr stekpanna. 
 
SÄTT IHOP MACKAN SÅ HÄR: 
Lägg den rostade brödskivan på en tallrik. Täck brödskivan med färska basilikablad. Lägg den laxen med mozzarellan på över basilikan. Sedan den grillade ananasen och det pocherade ägget ovanpå. Ringla över den helt fantastiskt goda mandel- och kokoshollandaisen och hugg in direkt.

ANNONS
Av Maria - 25 juli 2013 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6 ägg

½ rödlök

2 dl valnötter

1 broccolistånd

1 sparrisstånd

70 g bladspenat

2 dl tjock yoghurt

2 msk majonnäs

1 tsk curry

Salt

Peppar


Gör så här:

Koka äggen 7-8 minuter beroende på storlek.

Skölj dem i kallt vatten och skala dem sedan.

Skär rödlöken i tunna båtar och hacka valnötterna.

Dela de kokta äggen i mindre bitar.

Dela broccoliståndet i mindre buketter och sparrisarna i bitar.

Koka broccolibuketterna och sparrisbitarna några minuter.

Spola dem sedan i kallt vatten.

Lägg ägg, rödlök, valnötter, broccoli, sparris och bladspenat i en salladsskål.

Blanda yoghurt, majonnäs, curry, salt och peppar.

Blanda ner dressingen i salladsskålen och rör runt försiktigt.

ANNONS
Av Maria - 25 juli 2013 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Grytan:

2 kycklingar (helst ekologiska)

1½ tsk salt

2 krm vitpeppar

2 msk smör

1 dl koncentrerad apelsinjuice

3 dl vispgrädde

2 dl lantbuljong

1 msk riven ingefära

1 finhackad vitlöksklyfta


Vegonudlar:

½ pkt fullkornsnudlar eller sobanudlar (nudlar gjorda på bovete, finns att köpa i hälsokostbutiker)

2 morötter

1 liten rättika

1 pkt sockerärtor

1 pkt minimajs

1 msk rapsolja

2 msk riven ingefära

2 finhackade vitlöksklyftor

Salt

Peppar

2 msk rostade sesamfrön


Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.
 
Grytan:
Stycka varje kyckling i ca 10 bitar.
Salta, peppra och bryn kycklingbitarna i smör.
Lägg efterhand över dem i en stor ugnssäker form.
Fräs ur stekpannan med juicen, tillsätt grädde, buljong, ingefära och vitlök.
Koka upp såsen och häll den över kycklingen.
Sätt in formen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills kycklingen är klar.
Gör under tiden vegonudlarna.
 
Vegonudlar:
Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.
Skala morötter och rättika och "svarva" till långa spagettitrådar med hjälp av en grönsakssvarv eller en potatisskalare.
Strimla sockerärtor och minimajs på längden.
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs ingefära, vitlök samt grönsakerna tillsammans med nudlarna.Strö på salt, peppar och sesamfrön.
Servera grytan med vegonudlarna.

Av Maria - 24 juli 2013 18:00




Chocolate fudge poptarts 
6 stycken 
 
Chokladfudge
 
2 msk kakao 
2,5 msk farinsocker 
0,75 dl mjölk 
En nypa salt 
85 g mjölkchoklad 
1 msk smör 
1 tsk vaniljpulver 
 
Blanda kakao, socker, salt, mjölk och hälften av mjölkchokladen i en kastrull. Låt det precis koka upp och rör om hela tiden tills choklad har smält. Sänk värmen och låt det sedan sjuda i cirka 5 minuter. Ta därefter bort kastrullen från plattan och rör ner resten av mjölkchokladen, smöret och vaniljen. Rör om tills allt är väl blandat. Ställ åt sidan och låt det svalna medans du börjar med degen. 
 
Pajskal
 
4 dl mjöl 
1,5 msk kakao 
0,5 msk socker 
En nypa salt 
75 g kallt smör i kuber 
1-1,5 dl iskallt vatten 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
I en bunke blanda ner mjöl, kakao, socker och salt. Lägg ner smöret och fördela ut smöret med hjälp av fingrarna i mjölet. Häll därefter på det iskalla vattnet lite i taget och knåda tills det blir en deg. Den här degen kan lätt kännas lite "smulig" och därför kan vattenmängden variera på hur mycket du behöver. Men den ska ej vara kladdig utan degen ska precis gå ihop. 
 
Lägg degen på ett bakplåtspapper och lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå. Kavla ut degen så att den är ungefär 3 mm tjock. 
 
Skär ut 10x10 cm kvadrater i degen. Lägg ungefär 1 msk av chokladfudge fyllningen på ena halvan av degbiten. Vik därefter över andra halvan och förslut den med hjälp av att trycka ner baksidan av en gaffel mot degens kanter. Hela vägen runt om. Upprepa med alla degbitarna (jag fick en del "svinn" över och fick kavla om ett par gånger). Jag fick ut 6 stycken poptarts av degen. 
 
Lägg sedan poptartsen på en bakplåtsklädd plåt och sätt in i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt de svalna. 
 
Frosting 
 
2 dl florsocker 
0,5 msk vanilj 
1 msk kakao 
3 msk vatten 
30 g mjölkchoklad 
 
Smält chokladen. Vispa florsocker, vanilj, kakao och vatten i en bunke med en elvisp. Vispa i cirka 5 minuter. Häll därefter ner den smälta chokladen och vispa lite till. Om den är för tjock är det bara att späda med mer vatten. 
 
GARNERA DINA POPTARTS SÅ HÄR: 
 
När poptartsen har svalnat helt är det dags att toppa dem med frosting. Häll ett lager av frostingen över poptartsen och låt de vara i cirka 5 minuter innan du garnerar med valfritt strössel eller pärlsocker. 
 
Jag ringlade lite av chokladfudgen över frostingen eftersom jag fick lite över. Men det är helt valfritt hur du vill garnera dem.



Av Maria - 24 juli 2013 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g lammytterfilé

Olja

Salvia

Salt

Peppar

2 fänkål

1 zucchini

2 dl färska hallon

2 dl fryst tärnad mango

Flingsalt


Gör så här:

Välj 4 lammfiléer som är jämnstora.
Gnid in olja, smulad salvia, salt och peppar i filéerna.
Skölj grönsakerna.
Dela fänkålen på mitten.
Hyvla längs med zucchinin med osthyveln.
Lägg grönsakerna på grillen eller i stekpannan tillsammans med köttet.
Stek tills grönsakerna är mjuka och köttet har fått fin färg.
Blanda ihop hallon och mango.
Strö över färsk salvia och lite flingsalt.

Av Maria - 24 juli 2013 16:45




Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, 10 minuter + 30 minuter


Ingredienser:


Botten:

4 dl fullkorns dinkelmjöl

100 g smör

2 msk kallt vatten

1 ägg

Sesamfrön till formen


Fyllning:

300 g rökt lax

2 dl finskuren purjolök

1 kruka dill

3 ägg

3 dl mjölk

4 dl riven västerbottenost

Salt

Peppar


Gör så här:

Botten: Blanda ihop degen, låt den vila i kylskåp i 30 minuter. Tryck ut degen i en smord form bröad med sesamfrö. Grädda i ugn 200°C i 10 minuter.
Skär laxen och purjolök i bitar.
Klipp dillen fint.
Fördela i det förgräddade pajskalet.
Blanda ihop ägg, mjölk, riven ost, finklippt dill, salt och peppar i en bunke.
Häll blandningen över pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 30 minuter.



Av Maria - 24 juli 2013 16:15

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2 dl långfil

2 msk pumpafrön, linfrön och solrosfrön

½ dl färska blåbär


Gör så här:

Häll upp filen i en skål och toppa med frön och blåbär.

Av Maria - 24 juli 2013 09:15

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

2 skivor grovt bröd

2 kvisttomater

1 pkt (125 g) mozzarellaost

1 dl frysta gröna ärter

2 msk olivolja

Flingsalt

Svartpeppar


Ärtpesto:

2 dl frysta gröna ärtor

1 dl hasselnötter eller skållad mandel

½ dl olivolja

1 liten vitlöksklyfta

Citronsaft

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Gör först peston:
Lägg i alla ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Lägg brödskivorna på två tallrikar.
Skär tomaterna och lägg på brödet.
Dela mozzarellan och lägg på tomaterna.
Lägg på en klick ärtpesto och strö på flingsalt och nymalen svartpeppar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se