Alla inlägg under juli 2013

Av Maria - 23 juli 2013 18:30

Antal: 5 portioner


Ingredienser:

9 potatisar, kokta kalla
1 liten purjolök
2 äpplen
1 gurka

 

Salladssåsen:

3 msk pressad citron
0.5 tsk salt
0.5 krm svartpeppar
3 msk vatten
1 msk olja

 

Gör så här:

Skär potatisen i tärningar.

Ansa, skölj och hacka purjolöken fint.

Skala äpplena och ta bort kärnhusen, skär fruktköttet i små tärningar.

Skär gurkan i stavar. Blanda ihop alla ingredienserna.


Salladssåsen:

Blanda citron, salt, peppar och vatten.

Låt det stå och dra ca 5 min.

Blanda i oljan.

Häll dressingen över salladen.

Låt salladen stå i kylskåp ca 30 min före servering.

Av Maria - 23 juli 2013 17:45

Chocolate chip cookie skillet pie med mrs curlie´s fudge
Receptet avser en form eller en stekpanna som tål ugnsvärme och som är ca 25 cm i diametern
 
5,5 dl mjöl 
1 tsk bakpulver 
150 g smör 
2 dl farinsocker 
1 dl strösocker 
2 tsk vaniljpulver 
2 ägg 
2 dl grovt hackad choklad 
2 dl fudge, delad i kuber 
 
Flingsalt, valfritt 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Smöra en ugnsform eller en stekpanna som är ca 25 cm i diametern. 
 
Blanda samman mjöl och bakpulver i en bunke. I en annan bunke vispa smör, socker, farinsocker och vanilj i ungefär 2-3 minuter. Färgen på blandningen ska ljusna litegrann under tiden och det är viktigt att sockret går in ordentligt i smöret. Vispa nu ner mjölblandningen och tillsätt därefter ett ägg i taget och vispa samman tills det är väl blandat. Vänd sist ner chokladbitar. 
 
Sprid ut hälften av kakdegen i formen och tryck därefter ut cirka 1 dl av fudgen i degen. Fördela sedan ut resten av kakdegen ovanpå och avsluta med att fördela de sista bitarna av fudgen på toppen. 
 
Ugnsbaka i cirka 20-25 minuter eller tills du ser att kakdegen stannat och chokladen samt fudgen smält. Om du väljer att göra det i två mindre formar som jag, tänk då på att ugnstiden blir annorlunda. Jag bakade mina i cirka 15 minuter. Tänk på att det är godare att underbaka dessa för bästa resultat. 
 
Låt de svalna i ungefär 3-5 minuter innan servering. 
 
SERVERA DIN CHOCOLATE CHIP COOKIE SKILLET PIE SÅ HÄR: 
 
Jag struntar i att ha salt i kakdegen och älskar istället att toppa mina med en nypa flingsalt. Jag tycker att sältan bryter av perfekt mot det söta i kakdegen. Servera helst den ljummen tillsammans med flera stora skopor av vaniljglass.

Av Maria - 23 juli 2013 16:30

Ingredienser:

300 g citroner

300 g apelsiner

200 g mandariner

200 g lime

5 dl vatten

1 kg syltsocker

½ dl whisky (kan uteslutas)


Gör så här:

Skölj frukten väl och skala den.
Skär bort de vita hinnorna och skär både skal och fruktkött i små bitar.
Koka skal, fruktkött och vatten under lock i 15 minuter.
Tillsätt syltsocker och koka i ett par minuter.
Ta kastrullen från värmen och skumma ordentligt.
Rör ner whiskyn.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar.

Av Maria - 23 juli 2013 09:00




Antal: till ca 1½ kg lammkött


Ingredienser:

½ dl cane syrup/rörsockersirap

½ dl mörk balsamvinäger

½ dl olja

1 msk färsk finhackad rosmarin

1 msk färsk finhackad oregano

1 tsk grovmald svartpeppar

1 tsk salt


Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.



Av Maria - 23 juli 2013 06:59

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl gröna, frysta ärtor

4 msk majonnäs

Citronsaft

Salt

Peppar

Ev mynta


Gör så här:

Spola av de frysta ärtorna med varmt vatten och låt dem sedan rinna av.

Mixa ärtorna med 4 rejäla matskedar hemgjord majonnäs och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

För den med "engelsk" smak är lite färsk eller torkad mynta ljuvligt tillsammans med ärtorna.

Gott till bland annat lamm.


Av Maria - 22 juli 2013 17:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1 kg färsk potatis, väl tvättad

0.5 gurka
1 knippa rädisor

 

Sås:

1½ dl gräddfil eller crème fraiche
1½ dl majonnäs
2 msk rödvinsvinäger
salt, nymalen svartpeppar
2 dl hackade färska örter, tex dill, persilja,gräslök

 

Till garnering:

örter, tex gurkört eller ätbara blommor
svartpeppar

 

Gör så här:

Dela potatisarna om de är stora.

Koka i saltat vatten och låt svalna.

Skala och tärna gurkan.

Ansa och dela rädisorna.

Blanda gräddfil, majonnäs, vinäger, salt och peppar.

Vänd ner potatis, örter, gurka och rädisor i såsen.

Lägg i en skål och garnera med örter eller ätbara blommor.

Dra ett varv med pepparkvarnen.

Av Maria - 22 juli 2013 17:15

4 små formar 
 
2 dl vetemjöl 
0,5 tsk bakpulver 
100 g smör 
1,5 dl farinsocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 ägg 
200 g hackad choklad (jag blandade mellan mörk och ljus) 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. 
 
Vispa samman smör och socker i en bunke med hjälp av en elvisp. Häll därefter ner vaniljsockret och ägget och vispa ytterligare en stund tills allt blandat sig väl. 
 
Sikta ner mjölblandningen till smörblandningen och vispa tills det bildats en kakdeg. Hacka chokladen grovt och vänd ner den med hjälp av en slickepot. 
 
Fördela ut kakdegen i 4 små formar och sätt in dem i ugnen för att ugnsbaka dem i cirka 10 minuter. Chokladen ska hinna smälta men kakdegen ska fortfarande vara krämig. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
Dessa äter man direkt när de är uttagna från ugnen eftersom kakdegen hinner sätta sig för mycket och då tycker jag inte alls att det är lika gott som när kakdegen är krämig och ljummen. Så låt det svalna ytterst litegrann, i cirka 5 minuter och servera sedan genast med en STOR skopa vaniljglass. Helst ovanpå så att det smälter litegrann. 
 
MUMS!

Av Maria - 22 juli 2013 14:45




2 personer 
 
2-3 stycken stora tomater, skivade 
2 dl körsbärstomater, gärna i olika färger, skivade 
1 persika, i klyftor 
1 avokado, i klyftor 
4-6 rädisor, skivade 
1 burrata 
Flingsalt 
Svartpeppar 
 
Balsamico 
Rostat bröd, alt baguette 
Färsk basilika (jag dekorerade även med krasse)
 
Grilla avokadon och persikan altenativt stek dem i stekpannan tills de fått fin färg och är ljumna. 
 
Ta fram ett fat. Placera burratan på fatet och skär upp den i skivor. Lägg de skivade tomaterna och rädisorna på fatet. Sprid ut de ljumna persiko- och avokadoklyftorna runt om. 
 
Strö över lite flingsalt, nymald svartpeppar och färsk basilika. Servera med balsamico och rostat bröd. 
 
ÄT SÅ HÄR: 
 
Ställ fatet på bordet och ät caprese salladen tillsammans med det rostade brödet. Glöm inte ringla över balsamicon och mer färsk basilka.



Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards