Alla inlägg under juli 2013

Av Maria - 19 juli 2013 08:57

Antal: 1 portion


Ingredienser:

½ avokado (spara den andra halvan i kylskåp med några droppar citron över snittytan)

2 msk créme fraiche

1 msk rom

Ev örtsalt

Ev några droppar citronsaft


Gör så här:

Dela en avokado och ta ut kärnan.

Strö eventuellt på lite örtsalt och några droppar citronsaft.

Klicka på créme fraiche och rom.


ANNONS
Av Maria - 18 juli 2013 15:45

6 personer 
 
Jordnötssmörsglass med jordnötssmörsfyllda nöt-crème praliner 
ca 1 liter 
 
15 stycken nöt-crème praliner fyllda med jordnötssmör (man kan också använda reeses)
1 burk kondenserad mjölk 
5 dl vispgrädde 
1 msk vaniljpulver 
1 dl jordnötssmör 
 
Häll den kondenserade mjölken i en kastrull och låt den precis bli varm och häll därefter ner jordnöttssmöret. Rör om så att jordnötssmöret blandas ut utan att det är klumpigt i den kondenserade mjölken, ställ åt sidan för att svalna litegrann. 
 
Vispa upp grädden tills mjuka toppar bildas. Häll därefter ner den kondenserade mjölken och vaniljpulvret. Vispa ytterligare tills allt blandat sig väl. 
 
Dela jordnötssmörspralinerna i mindre bitar och vänd ner dem i smeten. 
Häll upp glassmeten i en form som rymmer ungefär 1 liter och frys glassen i minst 4 timmar. 
 
Bananbröd 
1 brödform 
 
4 gula bananer
0,5 tsk kanel 
0,5 tsk ingefära (valfritt) 
1 tsk vanilj 
3 dl mjöl 
1 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt 
2 ägg 
1 dl farinsocker 
1 dl tjock yoghurt, exempelvis turkisk yoghurt 
0,5 dl smält kokosolja 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Smöra en avlång bröd- eller sockerkaksform. 
 
I en bunke blanda mjöl, kanel, ingefära, bakpulver och vanilj. I en annan bunke mät upp farinsocker och knäck i äggen. Vispa samman det tills det blivit en len smet. Häll därefter ner yoghurt och kokosolja och vispa ytterligare tills det är väl blandat. 
 
Mosa eller mixa bananerna slätt. Jag mixade mina eftersom jag ville att purén skulle bli helt slät. Häll därefter ner bananpurén till äggblandningen och vispa samman. Sikta sedan ner de torra ingredienserna till banan-och äggblandningen. Rör om tills det blivit en slät smet. 
 
Häll smeten i den smorda formen och toppa med pekannötter. Ställ in bananbrödet i ugnen i cirka 20-30 minuter. Min var inne i ungefär 30 minuter men känn med en sticka om brödet är klart. Det ska inte fastna smet på stickan, så om stickan är torr är brödet klart! 
 
Ta ut brödet och låt det svalna i formen helt. Stjälp sedan ut det på en skärbräda och skär det i skivor. 
 
Chokladfudgesås 
 
2 msk kakao 
2,5 msk farinsocker 
1 msk sirap 
0,75 dl vispgrädde 
40 g choklad
1 msk smör 
1 tsk vaniljpulver 
1 nypa salt 
 
Blanda kakao, farinsocker, sirap, grädde och chokladen i en kastrull. Smält ner och sjud på svag värme under omrörning i cirka 5 minuter. Ta bort från plattan och rör ner smör och vaniljpulver. Blanda ordentligt. 
 
MONTERA IHOP OCH SERVERA DITT BANANBRÖD MED GLASS SÅ HÄR: 
 
Ta fram glassen 15 minuter innan servering för att den ska hinna mjukna litegrann. 
Stek några bananskivor i smör tills ytan blir krispig och brödet varmt. Lägg en skiva bananbröd på en tallrik och toppa med en eller två kulor glass. Ringla över chokladfudgesås och NJUT. 
 
Om ni vill vara lika fräcka som jag så bygger ni ett till lager ovanpå. Bara för att ni kan! MUMS!

ANNONS
Av Maria - 18 juli 2013 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3½ dl rågflingor

½ dl havrekli

2 dl torkade tranbär

2 stjärnanis

½ tsk salt

9-10 dl vatten


Till servering:

Malen kanel

Socker eller honung


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.

Låt gröten koka på svag värme 5 minuter, rör då och då.

Sätt på lock och låt dra 5 minuter.

Servera gröten toppad med kanel och socker eller honung.

Av Maria - 18 juli 2013 11:30

Antal: 1 långpannepizza

Jästid: 20 minuter

Ugn: 250°C, ca 20 minuter


Ingredienser:

Pizzadeg:

25 g jäst

1½ dl fingervarmt vatten

1 msk olivolja

1 tsk salt

4 dl dinkelfullkornsmjöl


1 dl ajvar relish, mild

Salt

Svartpeppar


Kronärtskockskräm:

2 burkar inlagda kronärtskockor

2 vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 citron

2 msk hackad färsk parmesanost

Salt

Svartpeppar


Topping:

1 gurka

5 kvisttomater

Salt

Svartpeppar

150 g färsk bladspenat

1 liten burk svarta oliver

½ rödlök

1 msk god olivolja

2 msk hackad färsk persilja

Saften av 1 citron

50 g rostade pinjenötter


Gör så här:

Pizzadegen: Sätt ugnen på 250°C. Smula ned jästen i en bunke tillsammans med fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och 3½ dl av mjölet. Arbeta till jämn deg som är blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
Fördela degen mycket tunt i en långpanna. Bred ajvar relish över hela pizzadegen. Strö på salt och peppar. Grädda i ugnen i 20 minuter eller tills kanterna fått färg. Låt svalna lite.
Kronärtskockskräm: Mixa kronärtskockorna och vitlök i en mixer. Tillsätt citronskal, persilja och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
Bred krämen över pizzan. Skär gurka och tomat i tunna skivor och fördela i två lager på pizzan. Strö på salt och peppar. Fördela bladspenat över och toppa med svarta oliver. Skär mycket tunna ringar av rödlöken och fördela över pizzan.
Häll på lite olivolja och strö persilja över pizzan. Droppa citronsaft över och strö över rostade pinjenötter.
Servera.
Man kan även toppa med t.ex färska skaldjur, grillad kyckling eller parmaskinka om man vill.
Av Maria - 18 juli 2013 09:30

Ingredienser:

3 msk rörsocker strö

1½ msk paprikapulver

1½ msk torkad timjan

1½ msk torkad basilika

1½ msk salt

¾ msk mald kummin

2 msk curry

1 tsk vitlökspulver


Gör så här:

Blanda samman ingredienserna.
Pensla köttet, tex kycklingdelar, med lite olja eller flytande magarin.
Gnid in rubben och låt stå i kylskåp i minst 2 timmar.

Av Maria - 18 juli 2013 07:32




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Ca 300 g vattenmelon

Ca 10 cm gurka

1 salladslök

Skalet av en ½ citron

1 msk flytande honung

1 tsk sambal oelek

1 krm salt

Svartpeppar


Gör så här:

Dela melonköttet i små bitar.
Kärna ur gurkan och dela den i små tärningar.
Strimla sallladslöken.
Blanda honung, sambal oelek, salt, citron och peppar.
Rör ner blandningen med melonkött, gurka och salladslök.




Av Maria - 17 juli 2013 16:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

1 dl hasselnötter

1 dl pekannötter

1 ägg

½ msk fiberhusk

2 msk vatten

1 tsk flytande honung

1 tsk kokosfett

1 dl vispgrädde

2 dl färska blåbär


Gör så här:

Finhacka nötterna i en matberedare till ett fint "mjöl".

Blanda i ägg, fiberhusk, vatten och honung.

Låt svälla i ca 10 minuter.

Smörj fyra portionsformar med kokosfett och fördela degen i dem.

Grädda i ugn på 200 grader i ca 20 minuter.

Låt pajerna svalna.

Vispa grädden och fördela i pajerna.

Garnera med blåbär.

Av Maria - 17 juli 2013 15:30

2 ägg 
3,5 dl fiberhavregryn 
Flingsalt 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Vispa äggen lätt i en bunke och häll därefter på havregrynen och blanda ihop det till en smet. Klä en plåt med bakplåtspapper och tryck ut smeten i önskad tjocklek beroende på vilken konsistens du vill ha på knäcket.
Du kan ta hjälp av en slickepot eller kniv när du trycker ut smeten, ett tips är att doppa den i vatten innan du trycker på knäcket för att smeten inte ska fastna. 
 
Strö över lite flingsalt och grädda i ugnen i 10-15 minuter. Låt det svalna och bryt det i bitar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se