Direktlänk till inlägg 8 augusti 2013
Antal: 4-6 portioner
Vila: ca 30 minuter i frysen
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + 25-30 minuter
Ingredienser:
Pajskal:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
2 msk olivolja
200 g fräsk bladspenat
300 g fetaost
4 ekologiska ägg
2 dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Garnering:
500 g körsbärstomater
1 dl god olivolja
2 msk torkad oregano
Några kvistar färsk oregano
Gör så här:
Pajskalet:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär smöret i mindre bitar och blanda snabbt ihop med resterande ingredienser till en slät pajdeg.
Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord, eller mellan två mjölade bakplåtspapper, och lägg över i en pajform, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten och ställ in i frysen i ca 30 minuter.
Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.
Låt svalna helt.
Fyllning:
Skala och finstrimla löken.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och spenat på medelhög värme tills löken har mjuknat och spenaten har släppt sin vätska.
Låt rinna av i ett durkslag.
Lägg lök och spenat i botten av pajskalet och smula över fetaost.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen.
Grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter tills fyllningen nästan har stelnat och ytan fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna och ställ sedan kallt i minst 2 timmar.
Grovhacka tomaterna och blanda med olivoljan och kryddor.
Garnera den kalla fetaostpajen med tomatsalladen vid servering.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|