Direktlänk till inlägg 8 augusti 2013

Dakospaj

Av Maria - 8 augusti 2013 10:15




Antal: 4-6 portioner

Vila: ca 30 minuter i frysen

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + 25-30 minuter


Ingredienser:

Pajskal:

125 g kallt smör

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

3 msk kallt vatten


Fyllning:

1 gul lök

2 msk olivolja

200 g fräsk bladspenat

300 g fetaost

4 ekologiska ägg

2 dl matlagningsgrädde

½ tsk salt

2 krm nymald svartpeppar


Garnering:

500 g körsbärstomater

1 dl god olivolja

2 msk torkad oregano

Några kvistar färsk oregano


Gör så här:
Pajskalet:
Sätt ugnen på 200 grader.

Skär smöret i mindre bitar och blanda snabbt ihop med resterande ingredienser till en slät pajdeg.

Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord, eller mellan två mjölade bakplåtspapper, och lägg över i en pajform, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten och ställ in i frysen i ca 30 minuter.

Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.

Låt svalna helt.


Fyllning:

Skala och finstrimla löken.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och spenat på medelhög värme tills löken har mjuknat och spenaten har släppt sin vätska.

Låt rinna av i ett durkslag.

Lägg lök och spenat i botten av pajskalet och smula över fetaost.

Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen.

Grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter tills fyllningen nästan har stelnat och ytan fått en gyllenbrun färg.

Låt svalna och ställ sedan kallt i minst 2 timmar.


Grovhacka tomaterna och blanda med olivoljan och kryddor.

Garnera den kalla fetaostpajen med tomatsalladen vid servering.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards