Direktlänk till inlägg 11 augusti 2013

Knaprig långfranska

Av Maria - 11 augusti 2013 14:45

Antal: 2 limpor

Ugn: 275º, 10 minuter + 15 minuter på eftervärme

Jäsning: 2 timmar + 1 timme


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl rumsvarmt vatten

2 tsk salt

ca 1,2 liter extra proteinrikt bakvetemjöl


Pensling:
1 ägg


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.

Häll i resten av vattnet, saltet och mjölet men spara ½-1 dl till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

Degen ska vara seg men luftig.

Strö över ett tunt lager mjöl.

Täck degbunken med plastfolie.

Jäs degen ca 2 timmar.


Arbeta snabbt samman degen i degbunken.

Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord.

Knåda den ett par minuter.

Degen ska vara ganska lös.

Forma 2 knubbiga limpor ca 30 cm långa på smord plåt eller bakplåtspapper.

Låt degen jäsa utan bakduk 1 timme.


Snitta bröden med en vass kniv eller rakblad på snedden på ett par ställen.

Pensla dem med uppvispat ägg.


Gräddning:

Ställ en skål med vatten vid sidan om bröden.

Sätt in plåten på nedersta falsen.

Grädda ca 10 minuter på 275º.

Stäng av värmen och grädda bröden ca 15 minuter i eftervärmen.

Låt bröden kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:

Bröden bör ätas dagsfärskt med kan förvaras i brödburk ett par dagar.

Det kan djupfrysas 2-3 månader men skorpan mister då sin frasighet.

Sprödvärm gärna brödet efter tiningen i ugnen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards