Direktlänk till inlägg 11 augusti 2013
Antal: 2 limpor
Ugn: 275º, 10 minuter + 15 minuter på eftervärme
Jäsning: 2 timmar + 1 timme
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl rumsvarmt vatten
2 tsk salt
ca 1,2 liter extra proteinrikt bakvetemjöl
Pensling:
1 ägg
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.
Häll i resten av vattnet, saltet och mjölet men spara ½-1 dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
Degen ska vara seg men luftig.
Strö över ett tunt lager mjöl.
Täck degbunken med plastfolie.
Jäs degen ca 2 timmar.
Arbeta snabbt samman degen i degbunken.
Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord.
Knåda den ett par minuter.
Degen ska vara ganska lös.
Forma 2 knubbiga limpor ca 30 cm långa på smord plåt eller bakplåtspapper.
Låt degen jäsa utan bakduk 1 timme.
Snitta bröden med en vass kniv eller rakblad på snedden på ett par ställen.
Pensla dem med uppvispat ägg.
Gräddning:
Ställ en skål med vatten vid sidan om bröden.
Sätt in plåten på nedersta falsen.
Grädda ca 10 minuter på 275º.
Stäng av värmen och grädda bröden ca 15 minuter i eftervärmen.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
Bröden bör ätas dagsfärskt med kan förvaras i brödburk ett par dagar.
Det kan djupfrysas 2-3 månader men skorpan mister då sin frasighet.
Sprödvärm gärna brödet efter tiningen i ugnen.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|