Direktlänk till inlägg 25 augusti 2013

Galette med ricotta, jordärtskocka, sparris & tryffelvinägrett

Av Maria - 25 augusti 2013 12:00




2-3 portioner 
 
Pajskal
3 dl mjöl 
0,5 tsk salt 
1 tsk svartpeppar 
120 g smör 
1 äggula 
3 msk iskallt vatten 
 
1 ägg uppvispat till pensling 
 
Börja med att blanda mjöl, salt och peppar i en bunke. Tillsätt därefter smöret i mindre bitar och med hjälp av händerna fördela ut det i mjölet. 
 
I en annan skål, vispa samman äggula och vatten. Häll i det i mjöl- och smörblandningen och arbeta ihop det till en deg. Tillsätt mer vatten om den ej går ihop, annars är det ingen fara om degen känns lite kletig. 
 
Lägg degen på plastfolie och ställ in i kylskåpet för att vila i minst 30 minuter. * 
 
* Jag brukar forma degen innan jag stoppar in den i kylskåpet för att vila eftersom jag tycker det är lättare att arbeta med den då. Annars trillar den lätt sönder för mig. Så för att göra det enklare så platta ut degen så att den blir ungefär 3 mm tjock och ställ sidan in den i kylskåpet. 
 
Fyllning 
 
250 g ricotta 
Salt & peppar 
1 dl riven parmesanost 
1 bunt sparris, halverade och delade i mindre bitar
2-3 stycken jordärtskockor, kokta och skivade 
125 g mozzarella, skivad 
 
Sesamfrö, till galettekanten
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Blanda samman ricottaost med salt och peppar. Rör ner riven parmesan. Fördela ut osten på pajskalet och lämna en bit kant utan fyllning som kan vikas över. 
 
Fördela ut skivad jordärtskocka, sparris och mozzarella ovanpå ricottafyllningen. Vik över kanterna som du lämnat utan fyllning. Pensla dem med ett uppvispat ägg och srö över sesamfrön på kanten. Ugnsbaka galetten tills den är gyllene, i cirka 35-40 minuter. 
 
Du behöver också: 
 
Färsk basilika 
Hyvlad zucchini, valfritt 
Delade sockerärtor, valfritt 
 
Tryffelvinägrett
 
0,5 dl olja 
2,5 msk tryffelolja 
0,5 dl fryst hackad basilika 
1 tsk flytande honung 
1 tsk citronsaft 
Flingsalt & svartpeppar 
 
Blanda samman alla ingredienser. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Låt galetten sätta sig i 5-7 minuter innan servering. Dekorera den med färsk basilika och gärna hyvlad zucchini och sockerärtor. Ringla över tryffelvinägrette. 
 
Servera galetten med en krispig grönsallad och tryffelvinägrett.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 25 mars 17:45

Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.   Vaniljyoghurt och skivad banan.   Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...

Av Maria - Måndag 25 mars 15:00

Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...

Av Maria - Måndag 25 mars 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 25 mars 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 25 mars 07:00

Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt.   Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards