Direktlänk till inlägg 26 augusti 2013

Sesambröd

Av Maria - 26 augusti 2013 09:45

Antal: 2 formbröd

Ugn: 200º, 30-40 minuter

Jäsning: ca 30 minuter + ca 40 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

50 g margarin eller ½ dl olja

5 dl mjölk eller vatten

1 tsk salt

2 tsk socker

(½-1 ägg)

Ca 1,3 liter vetemjöl


Pensling:

½-1 ägg

(Vatten)


Garnering:

¾ dl sesamfrön


Gör så här:

Smula ner jästen i en stadig degbunke som rymmer ca 4 liter.

Smält margarinet eller häll oljan i en kastrull.

Tillsätt mjölken eller vattnet.

Ljumma till fingervärme, 37º.

Lös upp jästen i lite av degspadet.

Häll på resten av degspadet.

Tillsätt salt, socker, eventuellt ägg och det mesta av mjölet.

Arbeta degen med en stadig degspade, gärna av trä, tills den är blank, seg och smidig.

Ställ bunken på en fuktig duk så står den stadigt.

Strö ett tunt lager mjöl över degen.

Täck degbunken med en bakduk.

Låt degen jäsa ca 30 minuter.


Smörj 2 släta avlånga bakformar, 1½ liter, med lite matfett.

Strö nyrostade sesamfrön i formen.

Rostningen gör att sesamfröna får en fylligare smak.

Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord.

Knåda in resten av mjölet med lugna, jämna tag.

Knådningen gör att gasblåsorna pressas ur degen och ger den en jämn porighet.

Dela degen mitt itu.

Forma 2 släta jämntjocka längder.

Lägg dem i formarna.

Nagga med en provnål eller gaffel.

Jäs bröden under bakduk till knappt dubbel storlek eller ca 40 minuter.


Pensla dem med uppvispat ägg eventuellt utdrygat med lite vatten.

Strö på rikligt med sesamfrön.


Gräddning:
Grädda bröden på galler på nedersta falsen i ugnen i 200º, 30-40 minuter.


Låt bröden svalna något innan de stjälps upp försiktigt.

Låt dem kallna i bakdukar på galler.


Förvaring:

I brödburk eller plastpåse 5-7 dagar.

I frys ca 3 månader.


Tips för att baka för hand!

Arbeta degen med lugna jämna tag. Den är färdig när den släpper degbunkens kanter, efter ca 5 minuter.


Degen är färdigknådad när den släpper händerna och bakbordet.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards