Direktlänk till inlägg 28 augusti 2013

Grekiskt olivbröd

Av Maria - 28 augusti 2013 08:15

Antal: 1 limpa

Ugn: 200º, ca 30 minuter

Jäsning: 30-45 minuter + dubbel storlek


Ingredienser:

25 g jäst

2½ dl yoghurt naturell

½ tsk salt

2 msk (oliv)olja

5-6 dl vetemjöl


Fyllning:

100 g urkärnade oliver


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Tillsätt yoghurten och rör tills jäsen är upplöst.

Blanda i salt, olja och nästan allt mjöl.

Arbeta degen kraftigt.

Den bör vara ganska fast.

Strö över lite mjöl.

Låt degen jäsa under bakduk, 30-45 minuter.


Knåda i resten av mjölet på bakbordet.

Ta undan en bit av degen.

Kavla ut resten till en rektangulär platta, 20*20 cm.

Lägg väl avrunna oliver i en rad mitt på degen.

Rulla ihop den som en rulltårta.

Lägg rullen på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Forma resten av degen till 2 smala rullar något längre än den fyllda degrullen.

Sno dem om varandra.

Lägg dem som garnering ovanpå eller runtom degrullen.

Fäst ändarna väl under degrullen.

Låt brödet jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.


Gräddning:
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200º, ca 30 minuter.

Pensla eventuellt brödet med lite vatten strax innan det tas ut ur ugnen.

Låt det kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:

Brödet bör ätas dagsfärskt.

Det kan förvaras svalt 1-2 dagar.

I frys 2-3 månader.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 19 juni 18:25

      Antal: 4 portioner   Ingredienser:5 dl kokt, kallt råris 3 msk vatten 2 msk olja 1 msk vinäger 2 tsk rivet apelsinskal 3 krm salt 1 krm peppar 600 g kokt,kall lax eller 500 g varmrökt lax 400 g färska eller djupfrysta ...

Av Maria - Onsdag 19 juni 06:30

Antal: 8 stycken Ugn: 175 grader, 15 minter   Ingredienser:3 ägg 1 dl havregryn 1 dl kokosmjöl ½ dl psylliumfrön 1½ tsk bakpulver Salt 25 g smör 6-8 soltorkade tomater 4 msk kesella 1½ dl fetaost   Gör så här: Vispa ägge...

Av Maria - Tisdag 18 juni 05:56

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 persika eller 100 g honungsmelon 1 äpple 200 g jordgubbar 100 g blå vindruvor   Dip: 4 dl kesella, 1 % fett 1 dl skalad mandel 2-3 kvistar mynta 1 dl matyoghurt   Gör så här:Börja med d...

Av Maria - Söndag 16 juni 07:00

      Antal: 1 plåt Ugn: 150 grader, 1½ timme   Ingredienser:2 dl sesamfrö 1 dl solrosfrö 1 dl bovetemjöl ½ dl linfrö ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten   Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Rör i olj...

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se