Alla inlägg under augusti 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter jordgubbar
8 kakor/kex (mariekex, Brago, biscotti eller liknande)
½ liter tofuglass, vanilj
½ dl lättvaniljkesella
Gör så här:
Mosa bären med en gaffel.
Krossa kakorna.
Det görs lättast om du lägger dem i en liten påse och hamrar sönder dem.
Skeda upp glassen i fyra skålar eller glas.
Fördela de mosade bären ovanpå glassen och strö över kaksmulorna.
Toppa med kesellan.
Tips!
Jordgubbar innehåller mängder med C-vitamin, folsyra och nyttiga antioxidanter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g djupfryst grön sparris
1 tärnad rödlök
½ dl hackad persilja
Marinad:
3 msk olja
2 msk vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta, riven eller finhackad
1 tsk Farinsocker
1 krm salt
2-3 krm grovmald svartpeppar
Gör så här:
Doppa sparrisen i kokande lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och lägg upp sparrisen på ett fat.
Strö lök och persilja över sparrisen.
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden.
Droppa marinaden över sparrisen.
Servera med gott bröd till och rökt fisk eller skinka.
Antal: ca 20 toppar
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2 dl socker
300 g kokos
3 äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser.
Lägg upp matskedsstora klickar på ett bakplåtspapper.
Forma till toppar med händerna.
Fukta gärna händerna med lite vatten så går det lättare.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills kokostopparna fått fin gyllene färg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl lättyoghurt
2 msk koriander, hackad
1 tsk sambal oelek
1 msk naturella jordnötter, hackade
Gör så här:
Häll yoghurten i en skål, rör ner koriander, sambal oelek och jordnötter.
Toppa med några blad koriander.
Ställ fram exta sambal oelek till den som vill ha mer hetta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g rostade pumpafrön
1 liter grönsaksbuljong
Flera nypor malen nejlika
8-10 tärnade tomaillos eller 2 1/4 dl mild tomatillosalsa
½ hackad lök
½ färsk, grön chili, urkärnad och tärnad
3 hackade vitlöksklyftor
½ tsk färsk timjan
½ tsk färsk mejram
3 msk raps- eller olivolja
3 lagerblad
4 msk hackad, färsk koriander
Salt
Peppar
Gör så här:
Mal de rostade pumpakärnorna i en matberedare.
Tillsätt hälften av grönsaksbuljongen, nejlika, tomatillos, lök, chilipeppar, vitlök, timjan och mejram och mixa allt till en slät puré.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och tillsätt den mixade purén samt lagerblad.
Koka på medelvärme i ca 5 minuter tills blandningen börjar tjockna.
Ta bort från värmen och tillsätt resten av grönsaksbuljongen samt koriander.
Koka igen tills såsen tjocknar och ta då bort den från plattan.
Ta upp lagerbladen och mixa såsen slät igen.
Tillsätt salt och peppar efter smak.
Häll upp såsen i en skål och servera.
Garnera med strimlor av grön chili.
Ingredienser:
3 squash
6 paprikor i olika färg
6 späda morötter
1 litet blomkålshuvud
10 små röda lökar
1 vitlök, kan uteslutas
cirka 5 cm pepparrot
1 dl salt
Lag:
1 liter vatten
5 dl ättiksprit 12%
7 dl Vit Sirap
3 msk senapsfrön
Gör så här:
En krispig och fräsch inläggning som smakar förträffligt till grillat.
Skölj grönsakerna och skär dem i lagom stora bitar.
Skala löken och vitlöken.
Lägg samtliga grönsaker i en skål och strö på saltet.
Låt stå kallt i ett dygn.
Spola av saltet.
Koka upp vatten och låt grönsakerna koka i ett par minuter, paprikan och squashen behöver inte mer än doppas i vattnet.
Lägg grönsakerna på varma, väl rengjorda burkar.
Blanda ingredienserna till lagen i en gryta och koka upp.
Skumma.
Häll den heta lagen över grönsakerna.
Förslut.
Förvara kallt.
Hållbar flera månader i kylskåp.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
20 cocktailtomater
1 romansallad
200 g skärbönor
200 g sockerärter
1 knippe vårlök
50 g skott (valfri sort)
2 dl gröna ärter
50 g västerbottensost
50 g mandel
3 msk olivolja
Salt
Gör så här:
Halvera tomaterna.
Skär salladen i mindre bitar.
Koka skärbönorna och sockerärterna ett par minuter.
Hacka löken.
Blanda grönsakerna.
Mixa de tinade ärterna med ost och mandel till en grov pesto.
Rör i oljan.
Smaka av med salt.
Tips!
Gröna ärter hamnar ofta i skymundan av bönor och linser. Synd, eftersom ärterna kommer från Sverige och bland annat innehåller folat, vitamin K och C, järn och betakaroten.
Ingredienser:
2 rödlök
1 chili
1 dl 12% ättika
2 dl Rörsocker Strö
3 dl vatten
Gör så här:
Skiva rödlöken i tunna skivor.
Skölj och finhacka chilin.
Lägg i en väl rengjord burk.
Koka ättika, socker och vatten tills sockret löst sig.
Låt svalna något och häll över rödlöken och chilin.
Låt svalna i kylen ca 1 timme.
Förvaras kallt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|