Alla inlägg under augusti 2013

Av Maria - 30 augusti 2013 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

5 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

½  gul- eller rödlök

3 dl matvete

2 msk smör eller olja

3 dl vitt vin

3 dl riven parmesanost (120 g)

70 g babyspenat

Nymalen svartpeppar

1 knippe grön sparris

1 zucchini


Gör så här:
Koka upp vatten och buljontärningar i en kastrull och låt det sjuda tills tärningarna lösts upp.

Skala och hacka löken fint.

Hetta upp smör eller olja i en annan kastrull och lägg i lök och matvete.

Stek någon minut under omrörning, häll i vinet och sjud tills det nästan kokat in.

Tillsätt någon dl buljong i taget, och rör om då och då allteftersom den sugs upp av riset.

Fortsätt på samma sätt tills matevetgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 minuter.

Ta kastrullen från värmen och rör ner riven ost och spenat precis före servering.

Smaka av med nymalen svartpeppar.

Ansa sparrisen och hyvla zucchinin på lägden med en osthyvel.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna 2-3 minuter.

ANNONS
Av Maria - 30 augusti 2013 09:45




Antal: 2-3 limpor

Ugn: 200º, ca 30 minuter

Jäsning: ca 30 minuter + 30-40 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

50 g margarin

5 dl mjölk

2 tsk salt

(2 tsk socker)

Ca 1,4 liter vetemjöl


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfett, häll på mjölken och värm till fingervarmt, 37º.

Rör ut jästen i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, saltet och eventuellt sockret och det mesta av mjölet.

Spara 1-2 dl till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper degbunkens kanter.

Strö ett tunt lager mjöl över degen.

Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Knåda degen på lätt mjölat bakbord med resten av mjölet tills degen är smidig och inte fastnar på bakbordet.

Dela degen i 2 eller 3 delar.

Knåda och platta ut varje del till en rektangulär kaka.

Rulla ihop den till ett avlångt bröd.

Lägg det med skarven nedåt på smord plåt eller bakplåtspapper.

Jäs bröden under en bakduk till knappt dubbel storlek eller 30-40 minuter.


Snitt bröden med en vass kniv eller rakblad på snedeen.

Skär inte för djupt i bröden.

Skårorna ska bara följa ytan.

Pensla eventuellt bröden med mjölk.


Gräddning:

Grädda bröden på nedersta falsen i ugnen i 200º, ca 30 minuter.

Låt bröden svalna under bakduk på galler.


Förvaring:

I brödburk eller plastpåse ca 1 vecka.

I frys 6-9 månader.


Gör inte bröden större än att de får plats på tvären på plåten.

Tre bröd kan gräddas samtidigt.

Pensla lite olja mellan bröden, då går det lätt att bryta isär dem.


Långfranska kallas ibland mjölkfranska eftersom degspadet består av mjölk.

Brödskorpan blir mjuk.




ANNONS
Av Maria - 29 augusti 2013 23:00

Antal: ca 30 laggar = 90 kakor


Ingredienser:

2 ägg

1½ dl strösocker

1 dl vispgrädde

Finrivet skal av 1/4 citron

9 dl vetemjöl

250 g mjukt smör


Gör så här:

Vispa äggen pösiga med sockret.

Vispa grädden till fast skum och vänd ner det i äggpöset tillsammans med citronskal.

Blanda ner så mycket av mjölet att en matsked står upprest i degen, ca 4 dl.

Använd resten av mjölet till kavlingen.

Strö mjöl på bakbordet och kavla ut degen med lägg hand.

Bred ut hälften av smöret på 1/4 av degytan.

Vik ihop degen och klappa in smöret lätt med kaveln.

Mjöla så att det inte klibbar, men ju mindre mjöl desto bättre blir kakorna.

Vik och klappa på samma sätt 3-4 gånger innan degen kavlas ut och resten av smöret arbetas in på samma sätt.

Vik ihop degen, täck över och låt den vila svalt till nästa dag.

Kavla ut lite av degen i taget till ca 2 mm tunna sjok.

Skär ut degplattor efter en mall som klippts till efter järnet.

Grädda kakorna gyllene i hett järn.

Såga isär kakorna med en vass brödsåg på alldeles plant underlag, annars spricker kakorna.

Av Maria - 29 augusti 2013 20:00

Antal: 25-30 kakor


Ingredienser:

3 ägg

1½ dl strösocker

125 g smör eller magarin

2 dl vetemjöl

1½ msk potatismjöl

½ tsk malen kardemumma

2 msk konjak

2 msk kallt vatten


Gör så här:
Vispa upp äggen, tillsätt sockret och vispa alltsammans pösigt.

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa ner det i tunn stråle i äggpöset (ta ej med bottensatsen).

Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och kardemumma.

Rör ner mjölblandningen i smeten och slutligen konjaken och vattnet.

Klicka ut smeten i hett rånjärn och grädda gulbruna kakor som formas till strutar på en gång de tas ur järnet.

Låt svalna på galler.

Kakorna kan också formas till skålar över en upp och nervänd kopp.

Sådana kakskålar kan fyllas med grädde och hjortron till juldesserten.

Av Maria - 29 augusti 2013 17:45

Chocolate chip cookies i gjutjärnspanna

Eftersom jag älskar att laga mat och fotografera mat så älskar jag givetvis också Linda Lomelino som bloggar på callmecupcake.se. 
 
Hon är bara fantastisk, titta efter själva. 
Jag gjorde hennes stora cookies i gjutjärnspanna. Jag är dålig på att använda min gjutjärnspanna så jag tyckte det var en fint sätt att baka kakan på. 
 
Jag har en del kvar att öva på när det gäller uppläggning och fotografering om jag vill bli lika duktig som Linda..men man måste ju börja någonstans! 
 
Cookien
75 g mjölkchoklad 
75 g mörk choklad 
110 g smör 
1 dl strösocker 
1 dl muscovadosocker (linda har farinsocker i sin) 
1 ägg 
0,5 tsk vaniljsocker 
3,75 dl vetemjöl 
0,5 tsk bikarbonat 
0,25 tsk salt 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Hacka chokladen grovt. Smält smöret och blanda med strösocker och muscovadosocker. Rör om ordentligt och låt blandningen svalna något. Rör i ägget. 
 
Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke och häll i smörblandningen. Rör därefter ner den hackade chokladen i smeten. 
 
Fördela smeten i en gjutjärnspanna, eller i två små. 
Grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter.

Av Maria - 29 augusti 2013 14:00

Antal: 8 personer


Ingredienser:
Kardemummaglass:

2 dl vispgrädde

2 dl standardmjölk

1 1/4 dl strösocker

2 tsk malen kardemumma

5 äggulor


Rabarberkompott:

ca ½ kg färska rabarber

2 dl vit sirap

1 kanelstång


Gör så här:

Kardemummaglass:

Koka upp grädden, mjölken, strösockret och kardemumman.

Låt smeten kallna något.

Blanda sedan ner äggulorna och sila genom finmaskig sil.

Kör smeten i en glassmaskin.

Ställ i frysen.


Rabarberkompott:

Skär rabarbern i 2 cm bitar och blanda med sirapen och kanelstången.

Koka allt i 10-15 minuter tills rabarbern är simmig.


Servera den ljumma kompotten med en stor kula glass och gärna några färska bär.

Av Maria - 29 augusti 2013 09:30




Antal: 1 bröd

Ugn: 200º, 15 minuter + 175º, ca 30 grader

Jäsning: 30-45 minuter + 30 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

4 dl vatten

100 g margarin eller smör

2 tsk salt

2 tsk socker

1 ägg

ca 1,3 liter vetemjöl


Pensling & garnering:

1 ägg

3-4 tsk ljusa vallmofrön


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37º.

Rör ut jästen i lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet.

Blanda i litet av mjölet till en lös deg.

Arbeta samman matfett, salt, socker och lite mjöl till en grynig massa.

Blanda ner den i degen.

Tillsätt ägget och arbeta in det mesta av mjölet.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel strolek, 30-45 minuter.


Ta upp degen på bakbordet.

Knåda i resten av mjölet.

Dela degen i 4 delar, eller i en större och en mindre del.

Fläta de 4 delarna till en fyrfläta.

Till en fläta med 6 längder delar man först den större degbiten i 3 delar..

Forma dem till släta längder och fläta dessa.

Lägg flätan på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Dela sedan den mindre delen i 3 delar.

Rulla ut dem till längder som är något längre än flätan.

Fläta samman längderna till en smal, tunn fläta.

Lägg den ovanpå den större flätan.

Vik in ändarna under flätan.

Låt bröden jäsa till knappt dubbel storlek, 30 minuter.


Pensla med uppvispat ägg.

Strö över rikligt med vallmofrön.


Gräddning:

Grädda flätan i nedre delen av ugnen i 200º, 15 minuter.

Sänk värmen till 175º och grädda brödet ytterligare ca 30 minuter.

Låt det kallna under bakduk på galler.


Förvaring:
Brödet bör ätas så färskt som möjligt.

I brödburk och plastpåse håller det ca 3 dagar, i frys ca 3 månader.


Detta är ett konstfullt flätat judiskt sabbatsbröd, challah, gjort på fyra eller sex längder.




Av Maria - 28 augusti 2013 22:45




Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, 10 minuter


Ingredienser:

4 dl dinkelmjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten


Gör så här:

Blanda ihop pajdegen - låt vila 30 minuter i kylskåp.
Tryck ut degen i en smord bröad form.
Grädda i ugn 200°C i 10 minuter.
Fyll därefter pajformen med önskad fyllning.



Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se