Alla inlägg under augusti 2013
Ingredienser:
2 liter jordgubbar
2 dl vin (rött eller vitt)
1 dl balsamvinäger (mörk eller vit)
1 kg syltsocker
Gör så här:
Skölj och rensa jordgubbarna.Rött vin och mörk balsamvinäger ger en mörk sylt, medan vitt vin och vit balsamvinäger ger en ljusare sylt.
Antal: 1 ugnsplåt
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
3 ägg
3 dl riven ost, gärna västerbottenost, cheddar eller prästost
1 msk majonnäs
2 msk keso
1½ tsk bakpulver
Ca 5 dl frön, t.ex sesamfrön, hela linfrön, solrosfrön eller pumpakärnor
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ägg, ost, majonnäs, keso och bakpulver i en bunke.
Smetan kommer att bli ganska rinnig.
Tillsätt sedan fröna tills smeten blir fast, men inte torr.
Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och tryck ut den med hjälp av baksidan på en sked.
Smeten ska bli ganska platt.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills brödet får en vacker gyllenbrun färg.
Antal: 1 limpa
Ugn: 200º, ca 30 minuter
Jäsning: 30-45 minuter + dubbel storlek
Ingredienser:
25 g jäst
2½ dl yoghurt naturell
½ tsk salt
2 msk (oliv)olja
5-6 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g urkärnade oliver
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt yoghurten och rör tills jäsen är upplöst.
Blanda i salt, olja och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt.
Den bör vara ganska fast.
Strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk, 30-45 minuter.
Knåda i resten av mjölet på bakbordet.
Ta undan en bit av degen.
Kavla ut resten till en rektangulär platta, 20*20 cm.
Lägg väl avrunna oliver i en rad mitt på degen.
Rulla ihop den som en rulltårta.
Lägg rullen på en smord plåt eller bakplåtspapper.
Forma resten av degen till 2 smala rullar något längre än den fyllda degrullen.
Sno dem om varandra.
Lägg dem som garnering ovanpå eller runtom degrullen.
Fäst ändarna väl under degrullen.
Låt brödet jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.
Gräddning:
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200º, ca 30 minuter.
Pensla eventuellt brödet med lite vatten strax innan det tas ut ur ugnen.
Låt det kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
Brödet bör ätas dagsfärskt.
Det kan förvaras svalt 1-2 dagar.
I frys 2-3 månader.
Antal: 1½ liters form
Ugn: 200 grader, ca 55 minuter
Ingredienser:
200 g smör
200 g (2 1/3 dl) strösocker
200 g (4-5 st) ägg
200 g (3 1/3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g korinter
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Rör smör och socker pösigt.
Skilj äggen i gulor och vitor.
Rör ner gulorna i smeten omväxlande med nästan allt mjöl.
Blanda bakpulvret i resten av mjölet och mjöla korinterna med detta.
Vänd ner allt i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Häll smeten i en smord och strödd 1½ liters form.
Grädda på nedre falsen i 200 grader ca 55 minuter.
Prova med en kaknål som ska vara torr när den dras ur en färdig kaka.
Låt kakan svalna något innan den stjälps på galler och får kallna helt.
Frys in kakan om den ska förvaras länge.
Ingredienser:
1½ kg äpplen
5 dl socker
1 dl vatten
Pressad saft av 2 citroner
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala, klyfta och kärna ur äpplena.Ingredienser:
600 g jordgubbar
400 g hallon
1 paket syltsocker 1+3
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Skölj och rensa bären.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl matvete
10 cocktailtomater
2 dl torkade aprikoser
1 dl kokosflingor
1 dl pumpakärnor
2 dl hackad bladpersilja
Ev. färska plommon till garnering
Dressing:
4 msk oliv- eller solrosolja
1 tsk sambal oelek
1-2 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 citron, finrivet skal och saft
½-1 tsk salt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka matvetet enligt förpackningen och häll bort ev kokvatten.
Skölj och dela tomaterna, strimla aprikoserna.
Rosta kokosflingor och pumpafrön tillsammans i en torr stekpanna tills de fått färg.
Blanda dressingen (riv bara det gula på citronskalet) och häll över det ljumma matvetet.
Blanda i tomater, aprikoser, kokosflingor, pumpakärnor och bladpersilja.
Garnera gärna med färska plommonklyftor.
Matvetesallad fungerar utmärkt som bufférätt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|