Alla inlägg under augusti 2013

Av Maria - 28 augusti 2013 20:00

Ingredienser:

2 liter jordgubbar

2 dl vin (rött eller vitt)

1 dl balsamvinäger (mörk eller vit)

1 kg syltsocker


Gör så här:

Skölj och rensa jordgubbarna.
Skär dem i bitar.
Blanda jordgubbarna, vin och vinäger i en gryta och sjud under lock i 5 minuter.
Tillsätt sockret och koka i 2 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut dem väl och förvara dem svalt.

Rött vin och mörk balsamvinäger ger en mörk sylt, medan vitt vin och vit balsamvinäger ger en ljusare sylt.

ANNONS
Av Maria - 28 augusti 2013 17:00




6-8 stycken glasspinnar (beroende på hur stora formar du har) 
 
Glassmet 
 
2 mycket mogna bananer 
2 dl mandelmjölk eller annan valfri mjölkdryck 
2 dl mandelsmör 
2 msk flytande honung 
1 msk vaniljpulver 
 
Mixa samman banan, mandelsmör, flytande honung, vaniljpulver och den mjölken du har valt att ha i. Mixa tills allt är slätt och väl blandat. Mandelsmöret sätter sig lätt i kanterna så se till att allt blandas ut i smeten. 
 
Häll glassmeten i formarna och om du får smet över kan du fylla aluminium eller silikonformar med överbliven smet. Frys dem i minst 4 timmar. 
 
Kokos- och honungssirap 
 
2 dl kokosmjölk 
1 dl flytande honung 
0,5 dl kokosolja 
 
Mät upp ingredienserna i en kastrull och låt det koka upp. Sjud blandningen tills det tjocknar och får en sirapsliknande konsistens. Jag kokade min i cirka 15 minuter. Låt den svalna. 
 
Choklad och mandelöverdrag 
 
100 g smält choklad 
En näve hackade mandlar 
 
MONTERA DINA GLASSPINNAR SÅ HÄR: 
 
För att enkelt lossa glassen ur glassformarna skölj med ljummet vatten på utsidan av formen. Lägg glassarna på ett bakplåtspapper och när kokos-och honungssirapen svalnat ringla rikligt med sirap över glassarna. Ställ åter in dem i frysen för att sirapen ska stelna något. I 5-10 minuter. 
 
Smält under tiden chokladen. 
 
När sirapen stelnat något ta då ut glasspinnarna och ringla över den smälta chokladen ovanpå sirapen. Strö över hackade mandlar och ställ tillbaka glasspinnarna igen till frysen för att chokladöverdraget ska stelna. 
 
När glassen är redo är det bara att hugga in. För dig som inte vill vänta ytterligare när chokladöverdraget ska stelna kan hugga in i dem direkt. För det råkade jag göra och HERREGUD, det var himmelskt. MUMS!



ANNONS
Av Maria - 28 augusti 2013 14:00

Antal: 1 ugnsplåt

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

3 ägg

3 dl riven ost, gärna västerbottenost, cheddar eller prästost

1 msk majonnäs

2 msk keso

1½ tsk bakpulver

Ca 5 dl frön, t.ex sesamfrön, hela linfrön, solrosfrön eller pumpakärnor


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ägg, ost, majonnäs, keso och bakpulver i en bunke.

Smetan kommer att bli ganska rinnig.

Tillsätt sedan fröna tills smeten blir fast, men inte torr.

Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och tryck ut den med hjälp av baksidan på en sked.

Smeten ska bli ganska platt.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills brödet får en vacker gyllenbrun färg.

Bakat · LCHF
Av Maria - 28 augusti 2013 08:15

Antal: 1 limpa

Ugn: 200º, ca 30 minuter

Jäsning: 30-45 minuter + dubbel storlek


Ingredienser:

25 g jäst

2½ dl yoghurt naturell

½ tsk salt

2 msk (oliv)olja

5-6 dl vetemjöl


Fyllning:

100 g urkärnade oliver


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Tillsätt yoghurten och rör tills jäsen är upplöst.

Blanda i salt, olja och nästan allt mjöl.

Arbeta degen kraftigt.

Den bör vara ganska fast.

Strö över lite mjöl.

Låt degen jäsa under bakduk, 30-45 minuter.


Knåda i resten av mjölet på bakbordet.

Ta undan en bit av degen.

Kavla ut resten till en rektangulär platta, 20*20 cm.

Lägg väl avrunna oliver i en rad mitt på degen.

Rulla ihop den som en rulltårta.

Lägg rullen på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Forma resten av degen till 2 smala rullar något längre än den fyllda degrullen.

Sno dem om varandra.

Lägg dem som garnering ovanpå eller runtom degrullen.

Fäst ändarna väl under degrullen.

Låt brödet jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.


Gräddning:
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200º, ca 30 minuter.

Pensla eventuellt brödet med lite vatten strax innan det tas ut ur ugnen.

Låt det kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:

Brödet bör ätas dagsfärskt.

Det kan förvaras svalt 1-2 dagar.

I frys 2-3 månader.

Av Maria - 27 augusti 2013 18:30

Antal: 1½ liters form

Ugn: 200 grader, ca 55 minuter


Ingredienser:

200 g smör

200 g (2 1/3 dl) strösocker

200 g (4-5 st) ägg

200 g (3 1/3 dl) vetemjöl

1 tsk bakpulver

100 g korinter


Till formen:

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Rör smör och socker pösigt.

Skilj äggen i gulor och vitor.

Rör ner gulorna i smeten omväxlande med nästan allt mjöl.

Blanda bakpulvret i resten av mjölet och mjöla korinterna med detta.

Vänd ner allt i smeten.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.

Häll smeten i en smord och strödd 1½ liters form.

Grädda på nedre falsen i 200 grader ca 55 minuter.

Prova med en kaknål som ska vara torr när den dras ur en färdig kaka.

Låt kakan svalna något innan den stjälps på galler och får kallna helt.

Frys in kakan om den ska förvaras länge.

Av Maria - 27 augusti 2013 16:45

Ingredienser:

1½ kg äpplen

5 dl socker

1 dl vatten

Pressad saft av 2 citroner

1 krm askorbinsyra

1 krm natriumbensoat


Gör så här:

Skala, klyfta och kärna ur äpplena.
Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft.
Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i ca 20 minuter.
Rör om då och då.
Vispa äpplena till mos.
Rör ut askorbinsyran och natriumbensoat i lite mos och blanda ner i moset.
Häll upp på varma väl rengjorda burkar och förslut väl.
Förvara kallt.

Av Maria - 27 augusti 2013 16:30




Ingredienser:

600 g jordgubbar

400 g hallon

1 paket syltsocker 1+3

2 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Skölj och rensa bären.
Skär jordgubbarna i bitar.
Blanda bären och syltsocker i en gryta och koka i 5 minuter.
Tillsätt vaniljsockret.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar, förslut dem väl och förvara dem svalt.



Av Maria - 27 augusti 2013 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl matvete

10 cocktailtomater

2 dl torkade aprikoser

1 dl kokosflingor

1 dl pumpakärnor

2 dl hackad bladpersilja

Ev. färska plommon till garnering


Dressing:

4 msk oliv- eller solrosolja

1 tsk sambal oelek

1-2 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

1 citron, finrivet skal och saft

½-1 tsk salt

Svartpeppar


Gör så här:

Koka matvetet enligt förpackningen och häll bort ev kokvatten.

Skölj och dela tomaterna, strimla aprikoserna.

Rosta kokosflingor och pumpafrön tillsammans i en torr stekpanna tills de fått färg.

Blanda dressingen (riv bara det gula på citronskalet) och häll över det ljumma matvetet.

Blanda i tomater, aprikoser, kokosflingor, pumpakärnor och bladpersilja.

Garnera gärna med färska plommonklyftor.

Matvetesallad fungerar utmärkt som bufférätt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se