Direktlänk till inlägg 8 september 2013
Antal: ca 20 st
Första steget - fördegen:
5 g jäst
3 dl ljummet vatten
ca 300 g specialvetemjöl
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjölet. Rör samman väl och låt jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar.
Andra steget:
ca 300 g specialvetemjöl
0,5 dl kallpressad olivolja + lite extra att pensla med
10 g havssalt
ev ca 0,5 dl kärnfria oliver i bitar
Gräddas i ånga 250 -210°C.
Blanda fördegen med ingredienserna ovan och knåda väl. Degen ska vara ganska lös. Tillsätt lite oliver, om så önskas, när degen är färdigknådad.
Vält ut degen på mjölat bord och platta ut den till 3-4 cm tjocklek i form av en avlång kaka. Doppa den i olivolja, eller om det är besvärligt så kan du istället pensla den rikligt. Vik sedan ihop degen till tre lager. Jäs den i ca 40 minuter.
Tryck därefter försiktigt ut degen till en platta en gång till och doppa den i olja eller pensla. Vik ihop brödet som förra omgången. Jäs ytterligare 40 minuter.
Platta sedan ut bröden försiktigt en sista gång till en stor, något avlång kaka med en tjocklek på 3-4 cm. Skär ut 20 avlånga bröd och lägg dem på smord plåt. Låt dem jäsa till omkring dubbel storlek.
Sätt in bröden i ugnen på 250°C. Spraya vatten på ugnsbottnen och stäng luckan. Dra ner temperaturen till 210°C och grädda i 10-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja. Vaniljyoghurt och skivad banan. Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...
Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|