Alla inlägg under september 2013
Mängd: 1-1½ liter färdig buljong
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1 kg köttben, märgben eller kalvben
1½ msk tomatpuré
1 morot
1 gul lök
1 klyfta vitlök
½ purjolök
¼ rotselleri
2 lagerblad
1 tsk hackad timjan
3 stjälkar persilja
5 svart- eller vitpepparkorn
½ tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg upp köttbenen på en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt.
Sätt in benen i ugnen ca 30 minuter så att de bryns och får en fin yta.
Vänd runt dem efter halva tiden.
Skala och tärna grönsakerna i ca 1*1 cm stora tärningar.
Ta ut benen och lägg i en stor kastrull.
Tillsätt grönsakerna.
Fyll på med vatten så att det täcker benen med ca 1 dm.
Koka upp köttbuljongen och ta med en sked bort det mesta av skummet som bildas.
Tillsätt lagerblad, timjan, persilja, peppar och salt.
Tillsätt ev. lite mer vatten, upp till några cm från kanten på grytan.
Låt buljongen koka på låg värme utan lock i ca 2 timmar.
Sila buljongen genom en chinoise eller silduk.
Häll tillbaka i kastrullen och värm buljongen.
Nu är den klar att användas i exempelvis soppor eller kokas ner och koncentreras till såsfond.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé
1 msk olivolja
2 dl fryst spenat, ca 150 g
2 dl grädde
Salt
Vitpeppar
1 dl riven parmesanost
6 tomater
Garnering:
25 pinjenötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.Antal: ca 30 rutor
Ingredienser:
2½ dl havregryn
4 dl vetemjöl (240 g)
½ tsk salt
275 g smör, rumsvarmt
2 dl + 2 msk råsocker
200 g mjölkchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.Antal: 1 limpa
Ugn: 175 grader ca 40-45 minuter
Ingredienser:
75 g smör
1 dl polentagryn
3 dl majsmjöl
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ tsk salt
3 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
2 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Bryn smöret i en kastrull.
Lägg i polentagrynen och rör om.
Ta kastrullen från värmen och låt svälla ca 5 minuter.
Blanda majsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt.
Rör ihop filmjölk och bikarbonat.
Vispa upp äggen och tillsätt polentagrynen, filmjölken och mjölblandingen.
Häll smeten i en avlång form, ca 1½ liter, smord och beströdd med polentagryn.
Strö över lite polentagryn.
Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.
Låt brödet svalna i formen ca 5 minuter innan det stjälps upp och får kallna på galler.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
210 g våffelmix
140 g bacon
lönnsirap
Gör så här:
Tillaga våfflorna enligt anvisningarna på paketet.
Stek bacon krispigt.
Servera våfflor med bacon och lönnsirap.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 litet huvud färsk vitkål, 500 g
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
Kokvatten
Salt
Nymald vitpeppar
1 knivsudd riven muskotnöt
600 g rimmat fläsk i skivor
Till servering:
Kokt potatis
Gör så här:
Skär kålen i små klyftor eller i ännu mindre bitar.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av, men spara lite av kokvattnet till såsen.
Smält en klick smör i en kastrull och blanda med mjölet.
Häll på grädden och låt koka upp på svag värme under omrörning.
Späd med kokvatten till lagom konsistens.
Låt småputtra ca 10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och en pytteliten nypa riven muskot.
Blanda ner de avrunna vitkålsklyftorna.
Knaperstek fläsket i het panna och servera till kålen.
Servera gärna med kokt skalpotatis - passar som hand i handske.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 15 minuter
Ingredienser:
600 g potatis
800 g rödbetor
2 msk Smör
1 tsk salt
500 g laxfilé
1 krm svartpeppar
1 tsk rosmarin
250 g keso cottage cheese
75 g fetaost
½ dl gröna oliver med pimento
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Tvätta och klyfta potatisen.
Skala och klyfta rödbetorna.
Lägg dem på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Salta och ringla över smöret.
Stek i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Lägg laxen på ett smort ugnssäkert fat.
Salta och krydda med peppar och rosmarin.
Ställ in fatet på ett galler ovanför rotfrukterna i ugnen.
Stek i ytterligare ca 15 minuter.
Servera med cottage cheese blandad med ost och oliver.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|