Alla inlägg under september 2013

Av Maria - 3 september 2013 17:30

Antal: 1 stor bulle

Jäsning: ca 40 minuter + ca 1 timma

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

75 g jäst

5 dl vatten

2 msk olja

1/2 msk salt

2 dl rågkross

2 dl vetekli

2 dl rågflingor

2 dl havregryn

ca 8 dl matbrödsmjöl av vete (400 g)


Garnering:

Rågflingor


Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader, häll i oljan och slå det över den smulade jästen.

Tillsätt salt och rör ner rågkross, vetekli, rågflingor och havregryn samt arbeta in mjölet.

Låt jäsa i bunke 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den, forma till en stor rund bulle, pensla med vatten ohc strö över rågflingor.

Låt jäsa ca en timma.

Grädda.

Ugnstemperatur 200 grader.

Gräddningstid ca 30 minuter.

Av Maria - 3 september 2013 17:15




Antal: 30-40 bitar

 

Ingredienser:

Chokladbotten:

4 ägg

6 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

8 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

175 g smör eller magarin

 

Toscasmet:

75 g smör eller magarin

2 dl strösocker

1½ dl grädde

1 dl sirap

200 g kokos

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Smält smöret.

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt.

Blanda mjölblandning med matfett och äggsmet.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper.

Vill du ha en lite högre kaka så välj en mindre långpanna.
Grädda mitt ugnen i ca 12-15 minuter.
Blanda alla ingredienserna till toscasmeten i en kastrull.

Koka upp smeten under omrörning.
Bred smeten över den nygräddade botten och grädda i ytterligare 10 minuter.

Låt kakan kallna och skär den i bitar.




Av Maria - 3 september 2013 17:00




Antal: 4 personer

 

Ingredienser:

200 g kassler i tärningar

4 skivor sidfläsk, i bitar

3 chorizor, i skivor

2 askar körsbärstomater

1 dl vitt vin

1 dl vatten

2 msk kycklingfond

1 apelsin, saft + strimlat skal

8 jordärtskockor, skivade

2 morötter, skivade

16 steklökar

salt

peppar

1 dl hackad persilja

 

Tillbehör:

kokt potatis eller pasta

 

Gör så här:

Fräs fläsket, korven och kasslern i en gryta under omrörning.
Tillsätt tomaterna, vin, vatten, fond, apelsinsaft och -skal, jordärtskockor, morötter och steklökar.
Låt det hela sjuda sakta ca 20-30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
Smaka av med salt och peppar och strö över persilja.
Servera med potatis eller pasta.



Av Maria - 3 september 2013 09:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
800 g vit fisk (t.ex. torsk, kolja, gös, aborre eller sej)

Några nypor strösocker

Salt

Vitpeppar

5 dl bondbönor (tagna ur sin skida)

2-3 msk olivolja

3 salladslökar

Rivet skal av 1 citron

40 g rucolasallad

2 sl blandade örter

Smör till stekning


Till servering:

1 paket tärnat bacon, 120 g


Gör så här:

Krydda fisken med lite socker, salt och peppar.

Ställ åt sidan.

Koka bondbönorna i lättsaltat vatten några minuter.

Häll av vattnet och spola bönorna kalla under rinnande vatten.

Skala bönorna och värm dem i lite olivolja i en stekpanna utan att de får färg.

Blanda ner finskuren salladslök, citronskal, rucola och örter.

Smaka av med salt och peppar.

Knaperstek baconet.

Stek fisken gyllenbrun i lite smör på ena sidan.

Vänd och låt stå i pannan på eftervärme i några minuter.

Servera fisken med bönorna och bacon i bitar.

Av Maria - 2 september 2013 16:45

Ingredienser:
300 gr pasta
2 gula lökar
1/2 gurka
smör
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk oregano
175 gr fetaost
2 dl creme fraiche
10 svarta oliver

Gör så här:

Koka pastan. skala och hacka löken. skär gurkan i bitar.

Fräs löken i smör i en gryta.

Rör i gurka, krossade tomater, salt, oregano och peppar. skär osten i bitar.

Rör ner ost och créme fraiche.

Låt såsen koka upp och häll den över den kokta pastan.
Garnera med oliver

Av Maria - 2 september 2013 16:30

Ingredienser:
1 stjälk citrongräs
4 koppar (1 liter) vatten
10 bitar galanga
4 msk citronjuice
5 bergamottblad
3 tsk salt
200 g fiskfilé, fint skivad
200 g räkor, skalade
12 ostron
125 g bläckfisk, tunt skivad
1 fiskhuvud (frivilligt)

 

Gör så här:

Skär citrongräset i bitar om 2½ cm.

Koka upp vattnet och tillsätt galanga, citrongräs, citronjuice, bergamott och salt.

Låt koka upp och lägg i fiskhuvudet och skaldjuren.

Låt koka i några minuter, tag av från plattan och servera.

Av Maria - 2 september 2013 15:45




Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:
800 g potatis
1 msk raps/matolja
1 tsk flingsalt

500 g karré

Marinad:
3 msk raps/matolja
2 msk japansk soja
½ msk honung
1 msk balsamvinäger
3 krm flingsalt
3 krm grovmalen svartpeppar

2 dl vatten
1½ msk kalvfond
1½ msk smör
1 krm vitpeppar

Sallad:
125 g körsbärstomat
½ st blomkål
1 msk raps/matolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm sambal oelek
30 g dill
2 krm flingsalt


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och klyfta potatisen.

Lägg i en ugnssäker form och häll över olja, salta.

Laga i ugn i 25-30 min.
Skiva karrén och marinera den i olja, soja, honung, balsamvinäger, salt och peppar.
Dela tomaterna, hacka blomkålen fint.

Lägg i en skål och rör i olja, vinäger, sambal oelek, hackad dill och salt.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet utan marinad tills det är klart, lyft upp det på en tallrik.

Vispa i marinad ,vatten, fond och smör.

Smaka av med peppar och lägg tillbaka köttet.




Av Maria - 2 september 2013 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 morötter

1 liten palsternacka

10 cm purjolök

4 rödbetor

150 g haricots verts

2 msk olivolja

40 g färsk bladspenat

1 msk pressad citron

Salt

Nymald peppar


Sås:

3 dl kokspad

2 dl vispgrädde

1 vitlöksklyfta, delad

1 knippe persilja

Salt

Svartpeppar

Ev. 1 tsk maizenaredning


Till servering:

800 g lammracks eller annan grillbit av lamm- eller oxkött


Gör så här:
Ansa grönsakerna.

Skär morötter, palsternacka och purjo i mindre bitar.

Koka rödbetorna hela i separat vatten.

Koka haricots verts i lättsaltat vatten, ca 5 minuter, och morot, palsternacka coh purjo i ca 10 minuter.

Häll av vattnet men spara ca 3 dl till såsen.

Lägg ner de kokta grönsakerna i kallt vatten.

Spola de kokta grönsakerna i kallt vatten.

Spola de kokta rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalet.

Skär dem i mindre bitar.


Såsen:

Koka ihop kokspad och grädde med den delade vitlöksklyftan tills hälften återstår av vätskan.

Tillsätt persilja och mixa till en slät och vackert ljusgrön sås.

Smaka av med salt och peppar.

Red eventuellt såsen med 1 tsk maizena utrört i lite vatten.


Värm grönsakerna i olivoljan i en stekpanna.

Vänd ner spenaten.

Pressa citronsaft över, smaka av med salt och peppar.

Servera grönsakerna med såsen till en bit grillat kött.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards