Alla inlägg under september 2013
Antal: 4 portionspizzor
Jäsning: 2 timmar + 12 timmar + minst 1 dygn men helst 3 dygn
Ugn: 275-300 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
Pizzadeg:
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
5-6 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream
Färsk tomatsås:
500 g körsbärstomater
1 röd chilipeppar
2 vitlöksklyftor
1 dl god olivolja
1 msk strösocker
2 tsk salt
Fyllning:
250 g svartkål
250 g grön sparris
1 röd paprika
250 g broccoli
1 silverlök
250 g buffelmozzarella
200 g riven parmesanost
1 dl god olivolja
1 kruka basilika
1-2 msk flingsalt
Gör så här:
Pizzadegen:
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och mjöl.
Knåda degen för hand i ca 20 minuter eller i en köksassistent i 10-15 minuter.
Degen ska vara fuktig, slät och smidig.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.
Ställ sedan in bunken i kylen i 12 timmar.
Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar.
Forma till runda släta bullar och lägg degarna på en bricka klädd med bakplåtspapper som mjölats väl.
Täck degarna på brickan med plastfolie.
Ställ tillbaka degarna i kylen och låt stå minst 1 dygn, men gärna upp til 3 dygn för extra bra resultat.
Sätt ugnen på högsta värme, 275-300 grader.
Tryck ut fyra degbitar för hand på ett mjölat bakbord, eller plåtar klädda med mjölade bakplåtspapper, så att de blir tunna i mitten och får tjocka, fluffiga kanter.
Försök att inte knåda, endast trycka.
Tomatsås:
Skär bort kvistfästet på tomaterna och chilin och skala vitlöken.
Mixa tomater, chili och vitlök med olivolja, socker och salt till en grovhackad salsa.
Bred ut salsan över pizzabottnarna.
Fyllning:
Skär bort stammen som sitter i mitten av kålen, skär bort den nedre roten på sparrisen.
Skär kål, sparris, paprika och broccoli i grova bitar.
Skala och finstrimla löken.
Fördela grönsakerna och osten över pizzorna.
Grädda i ugnen i 10-15 minuter.
Toppa pizzorna med olivolja, basilika och flingsalt.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
250 g mozzarella
2 färska skivade tomater
Basilikablad
Olivolja extra virgin
Örtsalt
Grovmalen svartpeppar
Citron- eller limejuice
Gör så här:
Skiva tomaterna, skär skivor av mozzarellan och plocka blad av färsk basilika.
Varva mozzarellaskivor, tomat och basilikablad.
Ringla över rikligt med en smakrik olivolja.
Smaka av med lite örtsalt, grovmalen svartpeppar och några stänk av citron- eller limejuice.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g färsk laxfilé
Salt
Peppar
Sherrysås:
1 schalottenlök
Smör till stekning
Salt
Peppar
3 dl vitt vin
2 dl vatten
½ dl sherry eller madeira
2 dl créme fraiche
Tillbehör:
300 g sockerärter
1 knippe rädisor
1 msk finklippt gräslök
Gör så här:
Salta laxen runtom och låt den ligga och dra.
Sherrysåsen: Hacka och fräs schalottenlöken mjuk i smör. Tillsätt vin, vatten, salt och peppar. Reducera såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår. Häll i sherryn och koka upp. Vispa ner créme fraiche och låt såsen bli varm. Smaka av med salt och peppar.
Skär rädisorna tunt.
Koka sockerärtorna i några minuter och fräs rädisor i smör.
Torka av laxen och dela den i portionsbitar.
Stek den i smör ett par minuter på varje sida.
Rör ner gräslöken i såsen.
Servera laxen med såsen, sockerärter och rädisor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g torskfilé
1 röd paprika
1 gul paprika
1 medelstor zucchini
Smör eller kokosfett att steka i
2 vitlöksklyftor
2 burkar kokosmjölk
1-2 msk sambal oelek
3 msk tomatpuré
100 g Philadelphiaost
250 g cocktailtomater
1 kruka koriander
Salt
Peppar
Gör så här:
Tina fisken och skär i tärningar.
Skär röd och gul paprika och zucchini i bitar och stek i smör eller kokosfett.
Riv eller pressa vitlöken och låt steka med.
Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek och tomatpuré.
Låt det hela koka ihop och rör sedan ner Philadelphiaosten.
Halvera cocktailtomaterna och lägg dem i grytan tillsammans med den tärnade fisken i grytan.
Hacka koriandern och smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
2 dl grädde, ev. laktosfri
2 dl socker
2 dl sirap
50 g smör, ev. laktosfri
½ tsk salt
Gör så här:
Koka upp grädde, socker och sirap och koka på medelvärme tills kolan börjar tjockna efter 10-12 minuter.
Ta kolan av värmen och rör i smöret och saltet.
Antal: ca 12 bitar
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + ca 30 minuter
Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
½ dl socker
En nypa salt
50 g rumsvarmt smör, ev. laktosfri
1 ägg
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
350 g lingon, färska elelr tinade
3/4 dl socker
1½ msk potatismjöl
1 tsk kanel
Servera med:
Vispad grädde
Kolasås
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mandelmjöl, rismjöl, fiberhusk, socker och salt i en skål.
Tillsätt smöret och arbeta samman till en smulig massa.
Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter.
Ställ in kylen ca 30 minuter.
Grädda pajskalet mitt i ugnen, ca 15 minuter.
Vispa upp ägget och pensla botten på det varma pajskalet.
Blanda lingonen med socker, potatismjöl och kanel och lägg det i pajskalet.
Grädda lingonpajen mitt i ugnen, ca 30 minuter.
Servera pajen med lite vispad grädde och kolasås.
Antal: ca 50 småbitar
Ugn: 150 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
200 g torkade fikon
200 g torkade aprikoser
100 g syltad ingefära
200 g mörk choklad
500 g honung
250 g strösocker
500 g valfria nötter t.ex valnötter och skållade mandlar
100 g russin
250 g vetemjöl
100 g kakao
1 msk kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malen vitpeppar
2 msk florsocker till dekorering
Gör så här:
Hacka fikon, aprikoser och ingefära.
Bryt chokladen i mindre bitar.
Låt den smälta långsamt i mikron eller över vattenbad på spisen.
Se noga till att det inte rinner ner vatten i chokladmassan.
Låt chokladen svalna.
Rosta nötterna lätt.
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda samman honung och socker i en tjockbottnad kastrull.
Låt det först smälta långsamt och sedan koka upp, ca 112-115 grader.
Gör kulprov för att kontrollera om sockermassan är färdig: häll en tesked sockermassa i ett glas kallt vatten. När du kan forma en kula är den klar.
Rör ner den smälta chokladen i sockermassan.
Blanda väl.
Häll över allt i en ny stor bunke.
Blanda ner resten av ingredienserna och rör runt i den tunga smeten.
Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 26 cm i diameter.
Skeda ner smeten i formen.
Baka i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna helt innan du skär upp den.
Pudra med florsocker vid servering.
Antal: ca 55 bitar
Ingredienser:
3,5 dl strösocker
1 dl vit sirap
50 g smör
250 g salta rostade jordnötter
200 g mörk choklad
1 nypa salt
1 dl riven kokos eller 2 dl kokosflakes
Gör så här:
Smält strösocker och sirap.
Tillsätt smör skuret i tärningar.
Koka upp och låt koka samman till en kolaaktig smet i ca 10-15 minuter (beroende på hur stor kastrull du har, är den vidare går det snabbare än om du kokar kolan i en kastrull med mindre diameter).
Gör gärna ett kulprov för att kontrollera om kolan är klar.
Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
Pensla bakplåtspappret med matolja.
Vänd ner jordnötterna i kolan och bred ut den på plåten.
Låt stelna.
Rosta kokosen i en torr stekpanna på medelvärme.
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
Rör ner en nypa salt och pensla chokladen över kolan.
Fördela kokosen över och låt stelna.
Skär godiset i mindre bitar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|