Alla inlägg under september 2013
Ingredienser:
1 kg syrliga äpplen
2½ dl vit sirap (eller strösocker eller ljust muscavadoråsocker)
Gör så här:
Skala och skär äpplena i klyftor.Smaksätt gärna äppelmoset före serveringen med lite kanel eller timjan.
Citron och vanilj passar också bra, eller rör ner lite russin eller riven pepparrot.
Börja med att smaka dig fram.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 buntar sparris, ca 400 g
4 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
40 g parmesanost
4 skivor oxfilé
Smör eller kokosfett att steka i
Smör till servering
½ dl hackad persilja
Balsamicokräm
Gör så här:
Skär av det nedersta på sparrisen och skala stjälkarna ev. med en potatisskalare.
Koka dem lätt och skölj dem hastigt i kallt vatten.
Lägg dem i en djup tallrik och häll över olivolja, vinäger, salt och peppar.
Hyvla parmesan över.
Salta och peppra köttet och stek det i smör eller kokosfett.
Servera köttet med sparrisen och en klick smör, hackad persilja, salt och peppar och lite balsamicokräm.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Broccolimos:
2 broccolistånd
1 dl majonnäs
1 tsk malen koriander
Salt
Peppar
300 g korv med hög kötthalt
Tomatsallad:
6 tomater
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Broccolimos: Skär bort de nedersta millimetrarna på broccolin och skär sedan bort buketterna från stammen. Skala och skiva stammen. Börja med att koka den skivade stammen och tillsätt buketterna efter ett par minuter. Det behöver inte vara jättemycket vatten ohc buketterna får gärna ligga lite ovanpå och bli ångade. Häll av vattnet när broccolin är mjuk och mixa med stavmixer tillsammans med majonnäs. Smaka av malen korander, salt och peppar.
Stek korven.
Tomatsallad: Skiva tomaterna och finhacka löken. Blanda tomaterna och rödlök med riven eller pressad vitlök, olivolja, vinäger, salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
2 dl créme fraiche
1-2 tsk osötad dijonsenap
1 msk kallpressad rapsolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skala vitlöken och pressa klyftorna i en skål.
Tillsätt créme fraiche, senap och olja.
Rör om och smaka av med salt och peppar.
Låt gärna stå i kylskåp ett dygn innan servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 ägg
1 gul lök
Smör eller kokosfett att steka i
500 g broccoli
3 dl vatten
2 dl vispgrädde/créme fraiche/kokosmjölk
½ kruka basilika
1-2 tsk örtkrydda
2 msk pressad citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Koka äggen ca 7 minuter.
Hacka löken och fräs i smör eller kokosfett i en kastrull.
Dela broccolin i buketter och skala stammen och skär den i tunna skivor.
Lägg ner broccolin i kastrullen och häll på vatten.
Koka broccolin mjuk.
Tillsätt vispgrädde/créme fraiche/kokosmjölk och basilika och mixa slätt.
Krydda med örtkrydda och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar och servera soppan med ägghalvor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g morötter
0,5 st gurka
3 msk vitvinsvinäger
3 msk socker
4 st minibaguetter
Sås:
2 msk chilisås
1 tsk japansk soja
2 krm sambal oelek
1 st lime
400 g halloumi
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Skala och strimla morötterna fint.
Strimla gurkan.
Blanda samman vinäger och socker och låt grönsaker dra i lagen.
Värm baguetterna enligt anvisningarna på paketet.
Gör såsen genom att blanda samman chilisås, soja, sambal oelek och lime.
Skiva, krydda och stek halloumin.
Ingredienser:
500 g jordgubbar
500 g rabarber
7½ dl syltsocker
Gör så här:
Mixa frukterna.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg potatis
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 st ägg
Smör till stekning
Olja till stekning
280 g bacon
Smör till stekning
300 g morötter
1 st äpple
35 g salladsmix
Olivolja
4 msk lingonsylt
Gör så här:
Skala potatisen.
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke.
Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
Riv potatisen grovt och blanda ner i smeten.
Stek plättvis, ca ½ dl för varje råraka i smör och olja i ca 5 min på varje sida.
Lägg på fat och håll varma.
Stek bacon i en stekpanna med lite smör.
Skala morötter och skär dem i stavar.
Skölj och riv äpplet. Blanda med sallad och olivolja.
Servera med lingon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|