Alla inlägg under september 2013

Av Maria - 24 september 2013 12:30

2 stycken 
 
Röd curry kryddad mango chutney *
 
300 g mango chutney 
1 msk ljus soja 
2 tsk röd currypasta 
zest från 1 lime 
 
Blanda alla ingredienserna i en skål. 
 
Quesadillas 
 
1-2 kycklingfiléer (beroende på hur stora de är) 
2 avokado, mosade 
Röd curry kryddad mango chutney *
2 dl riven ost 
4 stycken stora tortillabröd 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Lägg 0,5 dl mango- och röd curry chutney i en bunke tillsammans med skivad kycklingfilé. Värm upp en stekpanna och stek kycklingen klar på medelhög värme. Ställ åt sidan. 
 
MONTERA IHOP DINA QUESADILLAS SÅ HÄR: 
 
Lägg två tortillabröd framför dig på en bakplåtsklädd plåt. Lägg 1 dl riven ost på varje bröd. Fördela sedan ut en mosad avokado på varje bröd. Skiva upp kycklingbitarna i tunna skivor och fördela ut dem också på bröden. Avsluta med att klicka ut mango- och röd curry chutney. 
 
Lägg ett tortillabröd ovanpå fyllningen på båda. 
 
Ugnsbaka dina quesadillas i cirka 7-10 minuter eller tills osten smält och kanterna blivit gyllene. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Klipp eller skär dina quesadillas i tårtbitar och servera direkt tillsammans med mango- och röd curry chutney.

ANNONS
Av Maria - 24 september 2013 11:45

4 personer 
 
Tranbärschutney 
 
225 g tranbär, jag använde ekologiska tranbär från Polarica
2 dl hackat äpple 
0,5 dl äppelcidervinäger 
0,5 dl farinsocker (smaka av med mer) 
1 msk färsk ingefära, hackad 
1 kanelstång 
2 dl vatten
 
Blanda alla ingredienserna i en kastrull tillsammans med 2 dl vatten och låt det koka upp. När det kokat upp, sänk värmen och låt det sjuda tills tranbären spruckit och det tjocknat. Jag kokade min i cirka 25 minuter. 
Smaka av med mer socker, eventuellt lite flytande honung tills du tycker syrligheten är lagom. Jag tillsatte ungefär en 0,5 dl farinsocker till innan jag var helt nöjd med smaken. 
 
Rengör en burk med varmt vatten och häll på tranbärschutneyn i burken direkt när den är klar. Stäng locket och förvara den i kylskåpet. 
 
Apelsin- och whiskyglaserad lax
 
4 laxfiléer 
2 msk olja (att steka i) 
3 msk flytande honung 
5 msk whisky 
0,5 dl ljus soja 
0,5 dl apelsinjuice 
0,5 tsk cayenne
Salt & peppar 
 
Blanda samman flytande honung, whisky, soja, apelsinjuice och cayenne i en bunke. Lägg laxfiléerna i marinaden. Ställ in i kylskåpet så länge. 
 
Saltrostad rosmarinpotatis 
 
1 kg potatis, gärna två olika sorter i mindre storlek
2 msk olja 
1 msk flingsalt 
1 msk färsk eller torkad rosmarin 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Lägg potatisen i en bunke och häll olja ovanpå. Massera in oljan i potatisarna och strö sedan över flingsalt och rosmarin. Klä en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper och höll över potatisarna på pappret. 
 
Ugnsrosta i cirka 45 minuter. Skalet ska börjar skrynkla och insidan ska vara mjuk. Kolla med en sticka om de är klara! 
 
STEK LAXEN SÅ HÄR: 
 
När potatisen börjar bli klar i ugnen är det dags att steka på laxfiléerna. I en kastrull häll ner apelsin- och whiskymarinaden som laxen ligger i. Låt marinaden få koka upp och reducera ner till en glaze. 
 
Värm en stekpanna och häll ner en skvätt olja. Så fort stekpannan är lagom varm lägg på laxfiléerna och stek dem 3-4 minuter på varje sida. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Lägg en klick tranbärschutney på en tallrik och lägg en nystekt laxfilé ovanpå. Ringla över glazen som du kokt ner av marinaden ovanpå laxen. Ät tillsammans med saltrostade rosmarinpotatisar och gärna en krispig grönsallad.

ANNONS
Av Maria - 24 september 2013 10:30

Antal: ca 60-80 skorpor

Jäsning: Dubbel storlek + Mycket väl

Ugn: 250 grader, 6-8 minuter + 100 grader, 2-3 timmar


Ingredienser:

50 g jäst

3 dl mjölk

150 g smör eller magarin

½ tsk salt

3 tsk finstött eller mald koriander

2 dl grahamsmjöl

7-8 dl vetemjöl


Gör så här:
Smula jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken i degbunken.

Smält matfettet i en kastrull och häll i resten av mjölken.

Värm till 37 grader.

Häll spadet i degbunken.

Tillsätt salt, koriander, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.

Arbeta ihop till en smidig deg som är rätt lös.

Täck med bakduk och plast och ställ degen på varmt ställe att jäsa till dubbel storlek.


Smörj en plåt eller klä den med bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 250 grader.

Arbeta ihop degen i bunken.

Ta sedan upp den degen på mjölat bakbord.

Arbeta degen blank och smidig.

Dela den i sex eller åtta lika stora delar.

Rulla ut varje del till släta längder och lägg tvärs över plåten.

Jäs dem mycket väl.


Sätt in plåten försiktigt på mittfalsen och grädda längderna 6-8 minuter.

Låt dem kallna på galler.


Skär längderna på diagonalen till långa, sneda skorpor.

Rosta dem lätt på på både de skurna sidorna medan ugnen är het.


Torka sedan skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen.

Det tar 2-3 timmar.

Låt skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar.

Av Maria - 23 september 2013 23:00

Ingredienser:

250 g färska aprikoser

1 dl vatten

Saft från 1 citron

Rivet skal från 1 citron

3 dl strösocker

2 ägg

50 g smör


Gör så här:

Skölj aprikoserna.
Lägg dem i en kastrull med 1 dl vatten och sjud tills frukten är mjuk.
Tag bort skalen och kärnorna.
Mixa till puré eller passera genom en sil.
Tillsätt socker, citronsaft och citronskal samt äggen.
Blanda väl.
Häll blandningen i en kastrull och sjud under ständig vispning tills det tjocknar.
Tag kastrullen bort från värmen och rör ner smöret.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl.
Förvara i kylskåp.
Hållbar 3-4 veckor.

Av Maria - 23 september 2013 20:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

5 dl tjock grekisk yoghurt

1 dl cashewnötter, pumpafrön och solroskärnor

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 msk flytande honung


Gör så här:

Skeda upp yoghurten i portionsglas.

Rosta nötter och frön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.

Lägg ner bär och toppa med rostade nötter och frön.

Ringla över honung.

Av Maria - 23 september 2013 17:00




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

500 g koljafilé

Smör till formen

Salt

Svartpeppar

500 g potatis

300 g palsternacka

½ st citron

2 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

200 g morötter

1 st rädisor, i strut

1 tsk vitvinsvinäger


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Portionera fisken och lägg i en smörad form.

Salta och peppra.

Sätt in i ugnen i ca 15 min.
Skala potatis och palsternacka, skär ner och lägg i en kastrull.

Häll på vatten och koka tills dem är mjuka.

Häll av vattnet, pressa i citronen, häll i olivoljan och stöt sedan med en visp.

Salta och peppra.
Skala och hyvla morötterna, skölj rädisorna.

Skvätt över lite vinäger.




Av Maria - 23 september 2013 10:30




Ingredienser:

1 kg körsbär eller bigarråer

1 paket syltsocker 1+3

1 msk citronsaft

75 g riven mörk choklad

2 msk konjak, kan uteslutas


Gör så här:

Skölj och kärna ur körsbären/bigarråerna.
Mixa eller finhacka bären.
Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i 4 minuter.
Tag grytan från värmen och skumma noga.
Blanda i chockladen och konjaken.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut dem väl, förvara därefter burkarna svalt.



Av Maria - 23 september 2013 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
3 vitlöksklyftor

½ dl olivolja, att rosta vitlöksklyftorna i

½ dl balsamsvinäger

1 dl olivolja

1 krm svartpeppar

½ krm salt


Gör så här:

Skala vitlöken, lägg klyftorna i en kastrull med ½ dl olivolja.

Värm på medelvärme tills vitlöken börjar få ljusbrun färg.

Hacka vitlöken.

Blanda alla ingredienser i en bunke.

Vispa ihop till en vinägrett.


Vinägretten får en rund och fyllig smak, och passar till sallader med exempelvis fikon, kyckling, bacon, salami, mozzarella eller halloumi.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se