Alla inlägg under september 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Chimichurri:
2 vitlöksklyftor
1 dl färsk oregano
1 dl färsk persilja
½ röd chili
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
Salt
Peppar
Kycklingen:
4 kycklingfiléer
Smör eller kokosfett att steka i
Salt
Peppar
Tillbehör:
Salladblad
Gör så här:
Chimichurri: Hacka vitlök, oregano och persilja fint.
Kärna ur chilin och finhacka den.
Blanda i en skål och häll över olja och vinäger, salta och peppra.
Salta och peppra kycklingen och stek i smör eller kokosfett.
Stek först på lite högre värme så att kycklingen får färg, stek sedan klart på lägre värme.
Servera med chimichurri och sallad.
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 200°C, 15 + 20 minuter
Ingredienser:
Botten:
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
300 g rumsvarmt smör
Äppelsmet:
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
6-8 äpplen (gärna röda)
100 g kallt smör
1 påse mandelflagor
Gör så här:
Botten: Blanda eller mixa mjöl, socker och vaniljsocker med det mjuka smöret till en deg.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris
1 gul lök
2 röda paprikor
550 g nötkorv
1 msk olivolja
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 burk (400 g) hela tomater
2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
Salt
Peppar
½ isbergsallad
1 ask (á 20 g) färsk persilja
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och hacka löken.
Ansa paprikorna och skär i bitar.
Skiva korven.
Stek löken och korven i olivolja i en stekpanna.
Lägg över i kastrull.
Tillsätt paprika, örter, tomater, vatten och smulad buljongtärning.
Låt koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Skär salladen i bitar.
Servera gärna med en vinägrett.
Hacka persiljan och vänd ner i grytan.
Servera med ris och sallad.
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
500 g blandfärs
1 st vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
3 msk ströbröd
½ dl vatten
1 tsk salt
Smör till stekning
200 g morötter
Raps/matolja
3 dl couscous
4 dl vatten
1½ msk grönsaksfond
70 g spenat
35 g rucola
Gör så här:
Blanda färs, skalad och pressad vitlök, sambal oelek, spiskummin, ströbröd, vatten och salt.
Rulla och stek köttbullar i smör.
Skala och slanta morötter.
Stek morötter i en gryta med olja i ett par minuter.
Vänd ner couscous och rör runt.
Tillsätt vatten och fond, låt stå tills couscousen är klar.
Servera med rucola och spenat.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 schalottenlök
Smör till stekning
2 dl porter
2 dl köttbuljong eller steksky
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
2 msk svarvinbärsgelé
3 krossade enbär
1 msk hackad timjan
1 krm malen svartpeppar
Gör så här:
Fräs löken i smör i en kastrull.
Häll på porter och köttbuljong.
Koka ner tills hälften återstår.
Tillsätt grädden.
Red av med vetemjöl utrört i lite kallt vatten.
Tillsätt svartvinbärsgelé, enbär, timjan och peppar.
Koka upp såsen och vispa under tiden, sjud ett par minuter och sila såsen.
Ingredienser:
2 liter jordgubbar
1 kg syltsocker
Gör så här:
Rensa och skölj bären.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g grytbitar av nötkött
2 morötter
1 gul lök
2 stora nävar champinjoner
2 lagerblad
4 persiljekvistar
4 rutor 70% choklad
1 dl rött vin
4 msk tamarisoja
1 msk lantbuljong
1½ dl vatten
Salt
Peppar
Servering:
Vinbär, från frysen eller rårörda lingon
Potatis
Gör så här:
Bryn köttet i en stekgryta.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl bulgur
1 grönsaksbuljongtärnning
1 dl soltorkarde tomater i olja
1 kruka färsk basilika
2½ dl parmesanost (100 g)
1 citron, finrivet skal ohc saft
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
2 dl gröna eller svarta oliver
Ev. rocula
Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen med med en buljongtärning istället för salt.
Låt svalna.
Strimla tomaterna.
Hacka basilikan.
Riv parmesanosten grovt.
Blanda alltsammans med citronskal (endast det gula), citronsaft och olja i en skål.
Skala och riv eller pressa vitlöken.
Tillsätt bulgur, oliver och ev. rucola.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|