Direktlänk till inlägg 1 oktober 2013
Ingredienser:
Skal av ca 10 apelsiner
5 dl vatten
12 dl socker
1 tsk citronsyra
2 krm natriumbensoat
Gör så här:
Det går att torka apelsinskalen och på så sätt samla ihop tillräckligt många.
Låt de torkade ligga i kallt vatten 1 dygn innan de kokas.
Häll av vattnet.
Koka skalen i vatten tills de mjuknat, 3/4-1 timme.
Tag upp och låt dem rinna av.
Mät upp vatten och socker till lagen.
Lägg i skalen och koka på svag värme ca 15 min.
Tag upp och lägg skalen i glasburkar.
Koka ihop lagen på stark värme 5-10 min.
Tillsätt citronsyra och ev natriumbensoat.
(Natriumbensoat behövs inte om burkarna ska förvaras i kylskåp.)
Häll lagen över skalen och sätt genast på lock. Förvara svalt.
Skalen har lång hållbarhet.
Skär ev bort det vita på skalen när de ska användas.
Skalen kan användas både som smaksättning och garnering.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|