Direktlänk till inlägg 24 oktober 2013
Antal: 1 bröd
Jäsning: 2-3 timmar + ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl kallt vatten
½ dl (solros) olja
2 tsk salt
2 dl solroskärnor
Ca 1,3 liter matbrödsmjöl av vete
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen är upplöst.
Häll på resten av vattnet, oljan, saltet och solroskärnorna.
Arbeta i mjölet.
Spar lite (ca ½ dl) till utbakningen.
Strö ett tunt lager mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk i rumstemperatur 2-3 timmar.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den med resten av mjölet.
Dela degen mitt itu.
Forma en av bitarna till en stor bulle.
Platta till den något.
Lägg den mitt på en smord plåt.
Forma resten av degen till små bullar och lägg dem runt om.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Gräddning:
Grädda brödett i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 30 minuter.
Förvaring:
I burk eller plastpåse 4-5 dagar.
I frys ca 9 månader.
Extra:
Olja går utmärkt att använda istället för fast matfett. Fettet behövs för att smörja glutentrådarna. Man får ett större bröd med jämnare inkråm.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|