Alla inlägg under oktober 2013

Av Maria - 17 oktober 2013 17:00




Antal: ca 30-40 stycken

 

Ingredienser:

Mördeg:

5 dl (300 g) mjöl

100 g smör

100 g magarin

1 msk socker

 

Maräng:

2 äggvitor

3 dl socker

 

Gör så här:

Mjöl, socker, smör och magarin arbetas tillsammans och kavlas till en rektangel, 60x20 cm, som är ca ½ cm tjock.
Man kan kavla ut degen direkt på bakbord, men då går det åt en del extra mjöl eftersom degen ska rullas precis som när man gör kanelbullar.
Till marängen vispas äggvitan till hårt skum.
Därefter tillsätter man sockret i en stråle under fortsatt vispning.
Vispa länge tills det blir en tjock, seg massa.
Äggviteblandningen bres på mördegen, som sedan rullas ihop.
Skär rullen i ca 1½ cm breda bitar.
Lyft försiktigt över dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 150°C i ca 25 minuter.
De kan gärna eftertorkas i ugnen om marängen är "seg".



ANNONS
Av Maria - 17 oktober 2013 15:45




Pumpasoppa 
1 butternutpumpa/-squash 
1 hel vitlök 
1 citron, skal och saft 
1 tumstor ingefära 
7 dl grönsaksbuljong 
Salt & peppar 
 
Granatäpplekärnor 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Dela pumpan på mitten och gröp ut kärnorna med en sked. Skala vitlöken och dela den på mitten. Lägg en varsin halva i varsin grop på pumpahalvorna. 
Sätt in pumpan i ugnen i ungefär 1 timme, eller när pumpaköttet har blivit riktigt mjukt. 
 
Gröp sedan ur köttet från pumpan och mixa pumpan och vitlöken till en puré. Tillsätt citronsaft och zest, ingefära, salt, peppar samt buljong och mixa ytterliggare tills det är helt slätt. 
Koka upp soppan på spisen och tillsätt mer buljong om du vill ha den mer flytande i konsistensen. Krydda eventuellt mer om det behövs och servera sedan soppan med granatäpplekärnor. 
 
Scones med solrosfrön
4 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
2 krm salt 
50 g smör 
2 dl mjölk 
solrosfrön 
 
Sätt ugnen på 250 grader. 
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Smula ner smöret i mjölblandningen och finfördela det med fingrarna. Tillsätt sedan mjölken och blanda ihop det till en smet. 
 
Stjälp ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt och forma smeten rund. Ta mer mjöl om degen är kladdig och fastnar på fingrarna. Skär lätt med en kniv cirkeln i 4 bitar och strö över solrosfrön. 
Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.



ANNONS
Av Maria - 17 oktober 2013 10:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

9 hg potatis
2 msk smör eller margarin
1 gul lök
1 dl tärnad morot
1 dl tärnad rotselleri
3 dl vispgrädde eller mellangrädde
Mjölk att späda med
Salt
Vitpeppar
Persilja
1 tsk kalvfond eller lite soja

 

Gör så här:

Skala och skär potatisen i drygt centimeterstora tärningar.

Om du väljer färsk nypotatis behöver de bara borstas och tärnas.

Fräs tärningarna i teflonpanna med smör.

Hacka löken och låt den fräsa med potatisen (tillsammans med morot och rotselleri).

Salta och peppra och tillsätt 2 dl grädde när allt fått vacker gyllenbrun färg.

Låt rätten småputtra tills potatisen är mjuk och späd efterhand med mer grädde och sist med lite mjölk. Droppa ner fond eller soja till vacker ljusbrun färg.

Strössla klippt persilja över.




Av Maria - 16 oktober 2013 15:00

Antal: 1 limpa

Ugn: 175 grader, 2 timmar


Ingredienser:

300 g valfria blandade nötter och frön, t.ex solroskärnor, pumpakärnor, hassel-, pekannötter

300 g torkade frukter, t.ex aprikoser, plommon, russin

1½ tsk salt

2 dl rågmjöl (120 g)

4 dl vetemjöl (240 g)

5 dl filmjölk

1 tsk bikarbonat

1 dl mörk sirap


Gör så här:

Hacka nötterna grovt och strimla frukterna.

Blanda nötter och frön med salt, råg- och vetmjöl.

Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna med sirapen och frukten.

Rör ihop till en jämn smet.

Häll smeten i en brödform, 1½-2 liter, med bakplåtspapper i.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 2 timmar.

Täck ev. brödet på slutet om det blir för mörkt.

Ta brödet ur formen och låt svalna i handduk.

Av Maria - 16 oktober 2013 15:00

5 stycken 
 
Dag 1, på morgonen: 
50 g vetesurdegsgrund 
125 g vatten 
125 g vetemjöl special 
 
Rör ihop ingredienserna i en bunke och täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 6-8 timmar, tills surdegen bubblat igång ordentligt. 
 
Dag 1, på kvällen: 
300 g vetesurdeg (från morgonen) 
500 g kallt vatten 
800 g vetemjöl special 
20 g salt 
 
Rör ihop surdegen med övriga ingredienser till en deg i en bunke - antingen för hand eller med en degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen sedan vila i 1 timme
 
Efter en 1 timme är det dags för att vika degen. Ta tag i degens ytterkant med fuktad hand, dra försiktigt ut degen och vik den mot mitten. Fortsätt på samma sätt tills du har gått varvet runt. Täck bunken och låt degen vila i 1 timme till. 
 
Skrapa därefter ut degen på ett mjölat bakbord och dela i fem lika stora bitar. 
Vik ihop varje bit till ett litet paket genom att först vika in sidorna mot mitten och sedan rulla ihop den uppifrån. 
Låt degen vila på bakbordet i cirka 20 minuter, täck dem med en handduk. 
 
Lägg degen därefter med den släta sidan nedåt och tryck till den lite med handen. Vik sedan överkanten mot mitten och tryck till kanten. Gör likadant underifrån så att ändarna möts på mitten. Tryck ihop med fingrarna. 
 
Vik degen så att över- och underkant möts. Tryck till med tummarna så att ändarna fastnar i varandra och du får en slät rulle. 
 
Rulla till en baguette och avsluta med att spetsa till ändarna. Låt baguetterna jäsa med skarvarna uppåt på en rikligt mjölad handduk. Dra upp duken mellan baguetterna så att de inte jäser ihop. Täck med ytterligare en handduk. 
 
 Låt de jäsa i 1-2 timmar i rumstemperatur, följt av 10-12 timmar i kylskåpet. 
 
Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning. 
 
Lyft försiktigt över baguetterna på en plåt med bakplåtspapper och gör några längsgående snitt i varje baguette. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda tills baguetterna har fått ordentligt med färg, 20-25 minuter. Låt de svalna på galler.

Av Maria - 16 oktober 2013 12:00

2 portioner, som tillbehör 
 
Dressing: 
 
1 msk citronsaft 
3 msk olja 
2 vitlöksklyftor 
0,5 dl färsk oregano, finhackad 
Flingsalt 
Svartpeppar 
 
2 stora sötpotatisar, klyftade 
200 g fetaost (jag använde den HÄR krämiga varianten)
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Blanda samman olja, citronsaft, pressad vitlök, färsk oregano, salt och peppar i en skål. Tvätta sötpotatisen och torka den torr med papper. Dela på hälften och klyfta i ganska så stora bitar. Lägg dem i en bunke tillsammans med 3/4 av dressingen. Massera in dressingen ordentligt i potatisen. 
 
Lägg dem en och en på en bakplåtsklädd plåt. Ugnsbaka i 30-35 minuter eller tills potatisen mjuknat och blivit gyllene. Låt svalna i några minuter innan du för över dem till en skål. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Lägg potatisen i en skål. Dela fetaosten i mindre bitar och lägg ovanpå. Ringla över resten av dressingen ovanpå. Servera! 
 
Passar bra som ett tillbehör till två personer.

Av Maria - 16 oktober 2013 10:45




Ingredienser:

1 kg gurka, gröna
12 dillkronor, stora
1 msk senapskorn, ljusa + 1 msk mörka
3 dl strösocker
3 msk salt
2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten

 

Gör så här:

Tvätta och borsta gurkorna väl.

Skiva och varva gurkorna i stor skål eller burk med dillkronor, senap, socker och salt.

Blanda ättiksprit och vatten och häll över.

Rör om då och då så att allt socker smälter.

Täck över och ställ kallt.

Gurkan håller sig ca 3 månader.




Av Maria - 16 oktober 2013 09:30




Antal: ca 6 små muffins

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

2 ägg

100 g philadelphiaost

50 g smält smör

½ kruka färsk basilika

1 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 krm salt

1 tsk bakpulver

50 g fetaost

10-12 kärnfria oliver

Flingsalt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa äggen pösiga med elvisp.

Tillsätt philadelphiaosten och vispa till en smet.

Häll i det smält smöret, hackad basilika och alla torra ingredienser.

Mosa fetaosten och blanda ihop ordentligt.

Klicka smeten i ett muffinsbläck eller muffinsformar, ca 6 små.

Tryck ner 1-2 oliver i varje muffins.

Toppa med flingsalt och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Förvara brödet i kylen.




Bakat · LCHF

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se