Alla inlägg under oktober 2013
Antal: ca 30-40 stycken
Ingredienser:
Mördeg:
5 dl (300 g) mjöl
100 g smör
100 g magarin
1 msk socker
Maräng:
2 äggvitor
3 dl socker
Gör så här:
Mjöl, socker, smör och magarin arbetas tillsammans och kavlas till en rektangel, 60x20 cm, som är ca ½ cm tjock.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
9 hg potatis
2 msk smör eller margarin
1 gul lök
1 dl tärnad morot
1 dl tärnad rotselleri
3 dl vispgrädde eller mellangrädde
Mjölk att späda med
Salt
Vitpeppar
Persilja
1 tsk kalvfond eller lite soja
Gör så här:
Skala och skär potatisen i drygt centimeterstora tärningar.
Om du väljer färsk nypotatis behöver de bara borstas och tärnas.
Fräs tärningarna i teflonpanna med smör.
Hacka löken och låt den fräsa med potatisen (tillsammans med morot och rotselleri).
Salta och peppra och tillsätt 2 dl grädde när allt fått vacker gyllenbrun färg.
Låt rätten småputtra tills potatisen är mjuk och späd efterhand med mer grädde och sist med lite mjölk. Droppa ner fond eller soja till vacker ljusbrun färg.
Strössla klippt persilja över.
Antal: 1 limpa
Ugn: 175 grader, 2 timmar
Ingredienser:
300 g valfria blandade nötter och frön, t.ex solroskärnor, pumpakärnor, hassel-, pekannötter
300 g torkade frukter, t.ex aprikoser, plommon, russin
1½ tsk salt
2 dl rågmjöl (120 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap
Gör så här:
Hacka nötterna grovt och strimla frukterna.
Blanda nötter och frön med salt, råg- och vetmjöl.
Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna med sirapen och frukten.
Rör ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en brödform, 1½-2 liter, med bakplåtspapper i.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 2 timmar.
Täck ev. brödet på slutet om det blir för mörkt.
Ta brödet ur formen och låt svalna i handduk.
Ingredienser:
1 kg gurka, gröna
12 dillkronor, stora
1 msk senapskorn, ljusa + 1 msk mörka
3 dl strösocker
3 msk salt
2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
Gör så här:
Tvätta och borsta gurkorna väl.
Skiva och varva gurkorna i stor skål eller burk med dillkronor, senap, socker och salt.
Blanda ättiksprit och vatten och häll över.
Rör om då och då så att allt socker smälter.
Täck över och ställ kallt.
Gurkan håller sig ca 3 månader.
Antal: ca 6 små muffins
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
2 ägg
100 g philadelphiaost
50 g smält smör
½ kruka färsk basilika
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
1 tsk bakpulver
50 g fetaost
10-12 kärnfria oliver
Flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen pösiga med elvisp.
Tillsätt philadelphiaosten och vispa till en smet.
Häll i det smält smöret, hackad basilika och alla torra ingredienser.
Mosa fetaosten och blanda ihop ordentligt.
Klicka smeten i ett muffinsbläck eller muffinsformar, ca 6 små.
Tryck ner 1-2 oliver i varje muffins.
Toppa med flingsalt och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Förvara brödet i kylen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|