Alla inlägg under oktober 2013

Av Maria - 15 oktober 2013 18:30




Antal: 10 portioner


Ingredienser:

2 kg potatis, av mjölig sort, t ex King Edward, Bellona
½ kg rotselleri
vatten
2 tsk salt
4 dl mellanmjölk
2 msk margarin eller smör
Vitpeppar eller svartpeppar

 

Gör så här:
Skala potatis och selleri.

Skär dem i bitar, sellerin i ganska små så att allt blir mjukt samtidigt.

Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, 10-15 min.

Häll av vattnet.

Pressa bitarna genom purépress i en bunke.

Värm det mesta av mjölken i en gryta.

Tillsätt det pressade och rör om.

Späd ev med mera mjölk till ganska fast konsistens.

Smaka av med matfett, salt och peppar.




ANNONS
Av Maria - 15 oktober 2013 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl torkade aprikoser

3 dl havrekross

7 dl vatten

½ tsk salt


Salsa:

2 dl blåbär

1 dl röda vinbär

1 dl hallon

2 msk honung

Ev. 1 dl hackad basilika


Gör så här:

Strimla aprikoser fint.

Blanda med de övriga ingredienserna till gröten i en kastrull.

Sjud under lock 25-30 minuter.

Vänd ihop bären med honung och ev basilika.

Servera gröten med bärsalsa och mjölk.

ANNONS
Av Maria - 15 oktober 2013 14:30




Antal: 50 stycken

Vila: ca 1 timme i kylskåp

Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

4½ dl vetemjöl

1 dl socker

200 g smör eller margarin

4 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker

2 msk siktat kakaopulver


Gör så här:

Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.

Tillsätt vanillinsocker.


I maskin:

Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.

Blanda allt till en deg.

Ta upp den bakbordet.

Knåda ihop den om det behövs.


För hand:

Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.

Gör en fördjupning i mitten.

Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.

Finfördela det med en kniv eller stekspade.

Arbeta snabbt samman degen.


Dela degen mitt itu.

Blanda en av delarna med kakao.

Rulla ut degen i fyra längder ca 65 cm långa.

Lägg dem i schackmönster ovanpå varandra.

Låt dem ligga kallt.


Skär dem i knappt ½ cm tjocka skivor.

Lägg kakorna på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.

Låt kakorna kallna på galler.


Förvaring:
I burk 10-14 dagar.

I frys ca 6 månader.


Tips!

Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.

I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.




Av Maria - 15 oktober 2013 12:15

100 g philadelphiaost 
200 g getost, ta bort den hårda vita kanten runtom
10 färska basilika blad, hackade 
2 msk fikonmarmelad 
2 dl finhackade valnötter 
Salt & peppar 
 
Vallmofrö 
Granatäppelkärnor 
 
Till servering: 
 
Kex eller bröd av olika slag 
 
Blanda samman philadelphiaost, getost, basilika och krydda med lite salt och peppar i en bunke. Vispa med en elvisp. När det är väl blandat, vänd ner fikonmarmelad och nötterna med hjälp av en slickepot. 
 
Dela smeten i två delar. Fukta dina händer med vatten och forma den ena halvan till en boll. Lägg bollen på tallriken du ska servera häxhatten på (den kommer vara svår att flytta sen). Tryck ut med lätt fuktade händer till en rund platta, cirka 15 cm i diametern. 
 
Forma den andra halvan av smeten till en boll. Lägg den i mitten på plattan. Tvätta händerna och klä bollen med plastfolie. Ställ in det i kylen i 30 minuter för att ostmassan ska sätta sig litegrann. 
 
Ta ut och forma med hjälp av plastfolien runt bollen till toppen av en hatt. Ställ in i kylskåpet igen en stund för att den ska sätta sig. 
 
Innan servering tar du bort plastfolien och strö sedan vallmofrön på hatten. Stå vid en ren bänk så att du kan ta upp dem som ramlar vid sidan om och använda igen. Dekorera med granatäppelkärnor runt linjen på hatten för att markera. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera häxhatten till buffén eller varför inte som ett härligt tilltugg på halloweenfesten? Passar lika bra på kex som på bröd.

Av Maria - 15 oktober 2013 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g ostronskivling eller champinjoner, skurna i bitar
3 msk smör eller margarin
2 msk finhackad schalottenlök
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 dl vitt matlagningsvin
½ tsk salt eller efter smak
½ tsk nymald peppar

 

Gör så här:

Stek svampen i matfett på svag värme ca 5 minuter.

Tillsätt löken och låt steka ytterligare ett par minuter.

Rör i mjölet och häll över grädde och vitt vin.

Salta och peppra och låt såsen koka ihop ett par minuter.

Av Maria - 14 oktober 2013 14:00

Antal: 25 stycken

Ugn: 200 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

100 g smör eller margarin

1 dl kornmjöl

2 dl vetemjöl

1 tsk hel anis

1 äggvita


Gör så här:

Skär matfettet i små bitar och lägg dem i matberedarskålen.

Tillsätt de båda mjölsorterna, anis och äggvita.

Degen kan också arbetas ihop i en bunke eller direkt på bakborder.

Kör eller arbeta ihop degen till en fast deg.

Ta upp den och forma till en tjock rulle, ca 6 cm i diameter.

Lägg den i frysen eller kylen en stund tills rullen stelnat.


Skär den i skivor och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.

Nagg dem.


Gräddning:

Sätt plåten mitt i ugnen och grädda i 200 grader, 10-12 minuter tills kexen fått fin färg.

Låt kallna på galler.


Förvaring:

Torrt i burk, ca 2 veckor.

Kan frysas 3-4 månader.

Av Maria - 14 oktober 2013 11:45

Ingredienser:

1 kg björnbär

3 dl vatten

1 kg syltsocker

1 dl gin


Gör så här:

Skölj och rensa bären.
Lägg bären och vatten i en gryta och sjud under lock i 10 minuter.
Tillsätt sockret och koka i 2 minuter.
Rör i ginen.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut dem väl och förvara svalt.

Av Maria - 14 oktober 2013 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g rostas

Salt

Svartpeppar


Marinad:

1 msk tjock balsamvinäger

1 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

½ msk torkad timjan


Champinjonsås:

12 färska champinjoner

½ gul paprika

½ röd paprika

4 st schalottenlöka

1 vitlöksklyfta

½ röd chili

Smör

2 tsk dijonsenap

1 msk koncentrerad kalvfond

1 msk konjak

3 dl grädde

Salt

Vitpeppar


Dekoration:

Färsk bladpersilja


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Skär köttet fritt från senor och strö på salt och peppar.
Blanda ihop marinaden och gnid i köttet med den.
Placera köttet i en ugnsfast form och sätt i en köttermometer.
Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills termometern har kommit upp till 55°C om du vill ha köttet rosa. Annars låt den stå inne ytterligare en stund.
Såsen: Skär champinjonerna och paprika i små tärningar.
Finhacka lök, vitlök och chili.
Hetta upp en kastrull med smör och bryn grönsakerna, lök och chili i några minuter.
Tillsätt senap, kalvfond, konjak och grädde och låt koka ihop i ca 10 minuter.
Späd med mer grädde om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.
Skär upp köttet, strö över lite persilja och servera med champinjonsåsen och härlig kamutsallad med rödbetor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se