Alla inlägg under oktober 2013
Mängd: 1 kg
Ingredienser:
1 kg rödbetor
1½ liter vatten
Gör så här:
Borsta rödbetorna väl men akta skalet och skär inte bort rotspetsen.
Lägg rödbetorna i en kastrull och häll på vatten tills det täcker dem.
Koka rödbetorna nästan mjuka under lock, späda 15-20 minuter, äldre 45-60 minuter.
Spola de nykokta rödbetorna i kallt vatten och gnid samtidigt bort skalet.
Eller lägg dem i kallt vatten en stund före skalningen.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
2 msk bananschalottenlök eller rödlök
½ dl rödvinsvinäger, tex på merlot
1½ dl olivolja
1 krm svartpeppar
Ev. 1 krm salt
Gör så här:
Finhacka löken och blanda alla ingredienser i en bunke.
Vispa ihop vinägretten.
Bananschalottenlöken är något mildare än rödlök.
Vinägretterna passar till alla slags sallader men även till ostron.
Till ostron kan du minska oljan i vinägretten med hälften.
Ingredienser:
400 g lättstuvade bladspenat
100 g smulad ädelost
Grovhackade valnötter
Strimlade soltorkade tomater
Bandspaghetti
Gör så här:
Värm lättstuvad bladspenat och rör ner smulad ädelost, grovhackade valnötter och soltorkade tomater. Vänd ner nykokt bandspaghetti.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 stort blomkålshuvud
Gör så här.
Riv ett stort blomkålshuvud på den grövsta sidan av rivjärnet.
Släpp sedan ner i kokande vatten ca 10 sekunder.
Häll av i durkslag.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 45-60 minuter
Ingredienser:
1 kg potatis
4 st ägg
½ st purjolök
2 dl gräddfil
1 msk majonnäs
1½ tsk torkad dragon
Salt
Peppar
100 g spenat
0,3 st gurka
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta av potatisarna nog och picka dem sen med en gaffel.
Lägg dem på ett ugnsgaller eller i en form och laga i ugnen ca 45-60 min tills de är mjuka.
Lägg äggen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker.
Koka upp och koka sen i ca 7 min.
Spola äggen med kallt vatten så att de blir kalla.
Skala och grovhacka dem.
Skala och hacka purjolök.
Blanda med ägg, gräddfil, majonnäs och dragon i en skål.
Smaka av med salt och peppar.
Hacka spenaten grovt, tärna gurkan fint.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 hg kassler
2 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
½ köttbuljongtärning
100 g finhackad rotselleri
1 msk tomatpuré
1 msk rosépeppar
1 tsk soja
1 tsk arrowrot
Gör så här:
Skär kasslern i riktigt tunna skivor och lägg dem i en vid panna.
Koka upp vatten, vin och köttbuljongtärning i en annan kastrull.
Lägg i den hackade rotsellerin och låt sjuda ca 5 minuter.
Tillsätt tomatpuré, soja och krossad rosépeppar och låt sjuda ytterligare några minuter.
Red av skyn med arrowrot utrörd i lite vatten och låt den koka upp under omrörning.
Häll skyn över kasslern.
Sätt pannan på svag värme och låt köttet bli varmt.
Servering:
Lägg upp på varma tallrikar och servera med kokt potatis och varma grönsaker.
Antal: 4 portioner
Ugn: 220 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
8 potatisar
3 morötter
3 palsternackor
1 gul lök
600 g falukorv
3 dl grädde
Salt
Peppar
1 bit pepparrot
Pepparrotskräm:
2 dl lätt créme friche
2-3 msk finriven pepparrot
Salt
Gör så här:
Skala och skiva rotfrukter och lök i fina skivor.
Skär även korvarna i lagom tunna skivor.
Smöra en ugnsfast form och varva rotfrukter, lök och korv.
Salta och peppra lätt mellan lagren.
Häll över grädden och gratinera i ugnen på 220 grader i ca 45 minuter.
(Vill du ha i pepparroten från början river du ner några cm av den direkt i grädden innan den hälls över gratängen.)
Lägg på ett foliepapper om gratängen får för mycket färg.
Pepparrotskräm:
Blanda alla ingredienserna i en skål.
Servera gratängen med en grön sallad och pepparrotskräm.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|