Alla inlägg under oktober 2013

Av Maria - 14 oktober 2013 10:30




Mängd: 1 kg


Ingredienser:

1 kg rödbetor
1½ liter vatten

 

Gör så här:

Borsta rödbetorna väl men akta skalet och skär inte bort rotspetsen.

Lägg rödbetorna i en kastrull och häll på vatten tills det täcker dem.

Koka rödbetorna nästan mjuka under lock, späda 15-20 minuter, äldre 45-60 minuter.

Spola de nykokta rödbetorna i kallt vatten och gnid samtidigt bort skalet.

Eller lägg dem i kallt vatten en stund före skalningen.




ANNONS
Av Maria - 14 oktober 2013 09:45




Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:
2 msk bananschalottenlök eller rödlök

½ dl rödvinsvinäger, tex på merlot

1½ dl olivolja

1 krm svartpeppar

Ev. 1 krm salt


Gör så här:
Finhacka löken och blanda alla ingredienser i en bunke.

Vispa ihop vinägretten.


Bananschalottenlöken är något mildare än rödlök.

Vinägretterna passar till alla slags sallader men även till ostron.

Till ostron kan du minska oljan i vinägretten med hälften.




ANNONS
Av Maria - 13 oktober 2013 16:15

Ingredienser:

400 g lättstuvade bladspenat

100 g smulad ädelost

Grovhackade valnötter

Strimlade soltorkade tomater

Bandspaghetti


Gör så här:

Värm lättstuvad bladspenat och rör ner smulad ädelost, grovhackade valnötter och soltorkade tomater. Vänd ner nykokt bandspaghetti.

Av Maria - 13 oktober 2013 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 stort blomkålshuvud


Gör så här.
Riv ett stort blomkålshuvud på den grövsta sidan av rivjärnet.

Släpp sedan ner i kokande vatten ca 10 sekunder.

Häll av i durkslag.

Av Maria - 13 oktober 2013 13:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 45-60 minuter


Ingredienser:

1 kg potatis

4 st ägg

½ st purjolök

2 dl gräddfil

1 msk majonnäs

tsk torkad dragon

Salt

Peppar

100 g spenat

0,3 st gurka


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta av potatisarna nog och picka dem sen med en gaffel.

Lägg dem på ett ugnsgaller eller i en form och laga i ugnen ca 45-60 min tills de är mjuka.
Lägg äggen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker.

Koka upp och koka sen i ca 7 min.

Spola äggen med kallt vatten så att de blir kalla.

Skala och grovhacka dem.
Skala och hacka purjolök.

Blanda med ägg, gräddfil, majonnäs och dragon i en skål.

Smaka av med salt och peppar.
Hacka spenaten grovt, tärna gurkan fint.

Av Maria - 13 oktober 2013 12:00

3 personer
 
3 kycklinglår, alt filéer 
1 msk olja
1 msk timjan
1 tsk rosmarin
0,5 tsk farinsocker
1 msk citronsaft
1-3 msk smör
1,5 dl vildris
1 dl risoni
2 morötter, skivade
200 g skogschampinjoner, gärna små så de slipper delas 
4 färska salviablad (valfritt)
3 vitlöksklyftor, delade i mindre bitar
1 gul lök, delad i kvartar
3 dl kycklingbuljong
1 dl äppelcider, eventuellt mer
 
Rosmarinkvistar, valfritt 
Timjankvistar, valfritt
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Blanda 1 msk olja, timjan, rosmarin, farinsocker, salt och peppar i en bunke. Lägg ner kycklinglåren och massera in kryddorna i låren. 
 
Värm en gjutjärnsgryta och häll ner en skvätt olja. Lägg ner kycklinglåren i grytan och fräs tills gyllenbrun på båda sidorna, cirka 2 minuter på varje sida. Ta bort kycklingen från grytan och lägg på en tallrik. 
 
Sänk värmen något på plattan och lägg ner 1 msk smör. Häll ner risonin och fräs den under omrörning i 1-2 minuter i grytan innan du häller ner vildriset och fräser ytterligare 1-2 minuter. 
 
Häll sedan ner morotsskivorna och svampen. Rör om och låt det fräsas i någon minut innan du häller på kycklingbuljongen, äppelcidern och en nypa salt och peppar. 
Var inte rädd för att skrapa med en slev i botten på grytan. Det som har fastnat ger bara god smak. Lägg ner färska salviablad om du har det till hands. 
 
Ta sedan bort grytan från plattan och lägg kycklinglåren ovanpå riset. Lägg på lite smör ovanpå kycklingen och ringla över lite citronsaft. Någon nypa salt och peppar också. 
Lägg några rosmarinkvistar och timjankvistar runt om kycklingen och sätt sedan på ett lock eller klä din gryta med aluminiunfolie. 
 
Ställ in grytan i ugnen i 30 minuter. Efter 30 minuter ta av locket eller folien. Om du ser att all vätska har avdunstat häll på ytterligare en skvätt äppelcider och ställ in grytan igen. Jag höjde värmen på ugnen litegrann för att få en krispigare yta på kycklingen. Jag lät min gryta stå ytterligare 13 minuter till innan jag tog ut min. 
 
Äppelsalsa 
1-2 äpple, strimlade 
3 msk granatäppelkärnor 
 
Strimla äpplerna och blanda tillsammans med granatäppelkärnorna. 
 
Äppelcidersirap 
4,5 dl äppelcider 
30 g smör 
 
Häll cidern i en kastrull och låt det koka upp. Sjud sedan i 20-25 minuter eller tills cidern har reducerat och fått en mer sirapsliknande konsistens. Ta bort från plattan och lägg ner smöret. 
 
SERVERA DIN HÖSTGRYTA SÅ HÄR: 
 
Fördela ut kycklinglåren och risblandningen på tre olika tallrikar. Servera med äppelsalsa och ringla gärna över äppelcidersirapen.

Av Maria - 13 oktober 2013 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6 hg kassler

 

Till skyn:

2 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
½ köttbuljongtärning
100 g finhackad rotselleri
1 msk tomatpuré
1 msk rosépeppar
1 tsk soja
1 tsk arrowrot

 

Gör så här:

Skär kasslern i riktigt tunna skivor och lägg dem i en vid panna.

Koka upp vatten, vin och köttbuljongtärning i en annan kastrull.

Lägg i den hackade rotsellerin och låt sjuda ca 5 minuter.

Tillsätt tomatpuré, soja och krossad rosépeppar och låt sjuda ytterligare några minuter.

Red av skyn med arrowrot utrörd i lite vatten och låt den koka upp under omrörning.

Häll skyn över kasslern.

Sätt pannan på svag värme och låt köttet bli varmt.


Servering:

Lägg upp på varma tallrikar och servera med kokt potatis och varma grönsaker.

Av Maria - 12 oktober 2013 17:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 220 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

8 potatisar

3 morötter

3 palsternackor

1 gul lök

600 g falukorv

3 dl grädde

Salt

Peppar

1 bit pepparrot


Pepparrotskräm:

2 dl lätt créme friche

2-3 msk finriven pepparrot

Salt


Gör så här:

Skala och skiva rotfrukter och lök i fina skivor.

Skär även korvarna i lagom tunna skivor.

Smöra en ugnsfast form och varva rotfrukter, lök och korv.

Salta och peppra lätt mellan lagren.

Häll över grädden och gratinera i ugnen på 220 grader i ca 45 minuter.

(Vill du ha i pepparroten från början river du ner några cm av den direkt i grädden innan den hälls över gratängen.)


Lägg på ett foliepapper om gratängen får för mycket färg.


Pepparrotskräm:

Blanda alla ingredienserna i en skål.


Servera gratängen med en grön sallad och pepparrotskräm.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se